Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Ταλαιπωρία και απολύσεις φέρνει ο νέος υγειονομικός χάρτης

«Δεν κλείνει κανένα νοσοκομείο, δεν απολύεται κανείς" λέει το υπουργείο.


(φωτ.: Συγκέντρωσης διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν έξω από τα γραφεία της 4ης και 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, αντιδρώντας στον νέο υγειονομικό χάρτη της χώρας που προωθεί το υπουργείο Υγείας)
.Της Νικολέττας Μπούκα
Πολλά χιλιόμετρα και απίστευτη ταλαιπωρία περιμένει τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, οι οποίοι θέλουν να υποβληθούν ακόμη και σε μία απλή εξέταση αίματος. Η ένταξη του νοσοκομείου ΙΚΑ “Παναγία” στο ΕΣΥ από τις αρχές Ιουνίου έφερε τα πάνω κάτω, με αποτέλεσμα πλέον οι ασφαλισμένοι να χρειάζονται παραπεμπτικό από το ιατρείο του ΙΚΑ της περιοχής όπου μένουν για την εξέταση στην οποία θέλουν να υποβληθούν.
Στη συνέχεια πρέπει να πάνε να το υπογράψει ο διευθυντής της μονάδας υγείας ΙΚΑ στην οποία ανήκουν, ενώ, αν πρόκειται να υποβληθούν σε υψηλού κόστους εξέταση, όπως μαγνητική ή αξονική τομογραφία, μετά τον διευθυντή θα πρέπει να έρθουν στο “Παναγία”, προκειμένου να υπογράψει το παραπεμπτικό και ο ελεγκτής του ΙΚΑ.
Τις καταγγελίες αυτές έκανε στη “Μ” το μέλος του δ.σ. του σωματείου των εργαζομένων στο νοσοκομείο “Παναγία”, Παναγιώτης Φραγγίδης, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν έξω από τα γραφεία της 4ης και 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, αντιδρώντας στον νέο υγειονομικό χάρτη της χώρας που προωθεί το υπουργείο Υγείας.
Ταυτόχρονα επισήμαναν ότι από πέρυσι έχουν φύγει πάνω από 15.000 εργαζόμενοι από τη δημόσια υγεία και πως, αντί οι αλλαγές να ξεκινήσουν από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ώστε να παρέχεται νοσηλεία στους πολίτες που την έχουν πραγματικά ανάγκη, ξεκινούν από τον νοσοκομειακό χάρτη χωρίς οργανωμένα κέντρα αστικού τύπου και χωρίς ενίσχυση των κέντρων αγροτικού τύπου.
“Οι κλίνες του νοσοκομείου μας είναι 150, και τόσες θα παραμείνουν. Από τους 227 νοσηλευτές, όμως, θα μείνουν 165, με αποτέλεσμα να ‘περισσεύουν’ 62 εργαζόμενοι. Στους διοικητικούς υπαλλήλους θα ‘περισσεύουν’ 48 άτομα, ενώ οι γιατροί από 141 που είναι σήμερα θα μείνουν 135. Η γυναικολογική κλινική του νοσοκομείου μας θα μεταφερθεί στο ‘Γ. Γεννηματάς’, από το οποίο θα έρθει σε εμάς η καρδιολογική κλινική κι ένα τμήμα από το ΨΝΘ. Με το ήδη υπάρχον προσωπικό λειτουργούμε οριακά, πόσο μάλλον με λιγότερο”, είπε στη “Μ” ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στο νοσοκομείο “Άγιος Δημήτριος”, Δημήτρης Μαυρόπουλος.
Την ανάγκη να διατηρήσει το ΨΝΘ τη νομική και διοικητική του αυτοτέλεια εξέφρασε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, Στέλιος Χατζηγεωργιάδης, ο οποίος πρόσθεσε ότι το νοσοκομείο έτσι κι αλλιώς θα καταργηθεί ως αμιγώς ψυχιατρικό νοσοκομείο έως το 2015, στο πλαίσιο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.
“Ενόψει των συγχωνεύσεων, έχει προγραμματιστεί η αλλαγή του ρόλου του σε γενικό παθολογικό νοσοκομείο. Θα αναπτυχθούν νευρολογική, ψυχογηριατρική και παθολογική κλινική, ενώ θα παραμείνουν ορισμένα ψυχιατρικά τμήματα - ένα τμήμα οξέων περιστατικών με 60 κλίνες, οι κλινικές επανένταξης, όλα τα διαμερίσματα, οι ξενώνες και τα οικοτροφεία, όλες οι μονάδες απεξάρτησης, τα ανοιχτά και κλειστά προγράμματα και τα προγράμματα για αλκοόλ και ουσίες. Αυτό που μας προβληματίζει είναι η συνδιοίκηση με το ‘Παπανικολάου’», τόνισε ο κ. Χατζηγεωργιάδης.

Τι λεει το υπουργείο Υγείας

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Υγείας Μιχάλης Τιμοσίδης επισήμανε ότι αναγνωρίζει την αγωνία και τον φόβο όσων κινητοποιούνται, διότι υπήρξε μεγάλη παραπληροφόρηση, και πρόσθεσε ότι η ανακοίνωση του τελικού σχεδίου, που αναμένεται να γίνει σήμερα, δεν θα δικαιολογεί αυτού του είδους τις κινητοποιήσεις.
“Δεν καταργούμε τίποτε. Δεν κλείνει κανένα νοσοκομείο, δεν απολύεται κανείς εργαζόμενος. Μειώνουμε τις διοικήσεις στα νοσοκομεία της χώρας χωρίς να καταργηθεί κανένα νοσοκομείο. Τα νοσοκομεία είναι νομικά πρόσωπα. Τις διοικήσεις από 132 θα τις πάμε στις 83 και θα υπάρχουν και 50 αναπληρωτές διοικητές με συμβούλιο διοίκησης”, δήλωσε ο κ. Τιμοσίδης.
Παράλληλα, ανέφερε ότι μειώνονται κάποιες κλινικές και κάποια τμήματα, καθώς, ενώ πριν από 15 χρόνια οι κλινικές και τα τμήματα ήταν γύρω στις 950, έφτασαν σήμερα να ξεπερνούν τις 1.960. Συνεπώς, σε νοσοκομεία όπου υπάρχουν ομοειδείς κλινικές οι οποίες είναι 10, 12 ή 15 κλινών, όταν ο μέσος όρος παγκοσμίως είναι πάνω από 25 και 30 κλίνες ανά τμήμα, θα συνενωθούν.
Αναφερόμενος στη Θεσσαλονίκη, είπε ότι δεν έχουν γίνει ιδιαίτερα μεγάλες αλλαγές και τόνισε ότι στόχος τού υπουργείου είναι να δώσει άλλο ρόλο στο νοσοκομείο Λοιμωδών και στο νοσοκομείο Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων.