Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Βραβευμένη πόλη χωρίς WC και βρύσες

Xωρίς βρύσες και δημόσιες τουαλέτες είναι η Θεσσαλονίκη που, κατά τα άλλα, περιλαμβάνεται στους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς και πρόσφατα έλαβε βραβείο από το ταξιδιωτικό περιοδικό “Conde nast Traveller”..
Του Φώτη Κουτσαμπάρη
φωτ.: Σίσση Βασιλειάδη
Απουσία βρυσών στα πάρκα και δημοσίων τουαλετών σε πολυσύχναστα μέρη παρατηρείται στη Θεσσαλονίκη, σε μια πόλη η οποία περιλαμβάνεται στους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς του κόσμου και πρόσφατα έλαβε βραβείο από το ταξιωτικό περιοδικό “Conde nast Traveller”.
Δημότες και επισκέπτες που κυκλοφορούν στους δρόμους της πόλης αναγκάζονται να καταφεύγουν σε καφετερίες και καταστήματα, σε ιδιωτικές τουαλέτες, όπου επίσης αναζητούν μια βρύση για να δροσιστούν τις τρέχουσες ημέρες του καύσωνα αλλά και την υπόλοιπη περίοδο. Στις περισσότερες βρύσες που υπάρχουν στα πάρκα έχουν τοποθετηθεί πώματα και δεν λειτουργούν, ενώ οι δημόσιες τουαλέτες είναι δυσεύρετες και όσες είναι ανοικτές βρίσκονται σε κακή κατάσταση.
Ο δήμος Θεσσαλονίκης, την προηγούμενη εβδομάδα, διέκοψε την παροχή σε κοινόχρηστη βρύση που υπάρχει πίσω από την Παναγία Χαλκέων, στη μεγάλη πλατεία Δικαστηρίων, όπου συγκεντρώνεται καθημερινά και όλες τις ημέρες του έτους μεγάλος αριθμός πολιτών, κυρίως μετανάστες και παλιννοστούντες ομογενείς. Το γεγονός κατήγγειλε στο δημοτικό συμβούλιο ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Ενεργοί Πολίτες - Οικολογία” Χρήστος Μάτης, για να πάρει την απάντηση από τη δημοτική αρχή ότι η ενέργεια έγινε μετά από αίτημα εκατοντάδων κατοίκων της περιοχής. Οι κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν ότι η βρύση είχε μετατραπεί σε εστία μόλυνσης, καθώς στη στέρνα της πλένονταν άστεγοι και η αρμόδια υπηρεσία του δήμου διενήργησε αυτοψία επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη εστίας μόλυνσης.
Η κίνηση της δημοτικής αρχής προκάλεσε όμως και παράπονα από πολίτες που δεν μπορούν να δροσιστούν μέσα στον καύσωνα, ενώ φιλόζωοι ενίστανται, διότι δεν μπορούν να ποτίσουν τα σκυλιά τους, που βγάζουν βόλτα στο πάρκο. “Δεν έχουμε χρήματα για να αγοράζουμε εμφιαλωμένα νερά από τα περίπτερα, ούτε μπορούμε να πάμε να καθίσουμε σε καφετερία. Το πάρκο έγινε το δεύτερο σπίτι μας και τώρα το καλοκαίρι μας στέρησαν το νερό”, περιγράφει στη “Μ” θαμώνας του πάρκου. Η διακοπή χαρακτηρίστηκε προσωρινή, μέχρι να βρεθεί κάποια λύση, η οποία πρέπει να εφαρμοστεί πριν περάσει το καλοκαίρι και μειωθούν οι ανάγκες για νερό.
Στο πάρκο της ΧΑΝΘ, μια πολυσύχναστη περιοχή της πόλης, με μεγάλη επισκεψιμότητα, τα νερά του καινούριου σιντριβανιού ρέουν άφθονα, προκαλώντας το θαυμασμό των διερχομένων, που σπεύδουν μάλιστα να φωτογραφηθούν με φόντο τους πίδακες. Δεν συμβαίνει το ίδιο όμως με την κοινόχρηστη βρύση, που σταμάτησε εδώ και χρόνια να προσφέρει τη δροσιά. “Οι βρύσες είναι σημεία αναφοράς, όπως η κόκκινη βρύση στην Άνω Πόλη, που σταμάτησε, η βρύση στο Τσινάρι και άλλες. Δεν υπάρχουν βρύσες στα πάρκα, ακόμη και στη νέα παραλία, μόνο στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής λειτουργεί βρύση”, σύμφωνα με τον κ. Μάτη. Στην πλατεία Ναυαρίνου, όπου υπάρχει και παιδική χαρά, δεν λειτουργήσει βρύση για να ξεπλύνουν οι γονείς τα παιδιά από τον ιδρώτα. Η μόνη βρύση που συνεχίζει να τρέχει αφθόνως σε πολυσύχναστη πλατεία είναι αυτή που βρίσκεται στην πλατεία Αριστοτέλους, στην πλευρά της παραλιακής λεωφόρου Νίκης.

Κλειστές δημοτικές τουαλέτες

Όσον αφορά τις δημοτικές τουαλέτες, η ύπαρξή τους φαίνεται ότι αγνοείται ακόμη και από υπαλλήλους της αρμόδιας υπηρεσίας καθαριότητας, που έχει την αρμοδιότητα για τη λειτουργία τους. Από τους δημότες της πόλης, μόνο οι παλαιότεροι γνωρίζουν κάποια σημεία του κέντρου, όπου υπάρχουν τουαλέτες, χωρίς να ξέρουν αν λειτουργούν, ενώ νεότεροι πολίτες δηλώνουν άγνοια. Οι επισκέπτες θα πρέπει να τριγυρίσουν για πολλή ώρα στο κέντρο για να ανακαλύψουν μία από αυτές, καθώς σε κανένα σημείο των δρόμων δεν υπάρχουν ενημερωτικές ταμπέλες.
Οι μόνες σύγχρονες τουαλέτες στην πόλη είναι στην πλατεία Λευκού Πύργου, διότι παραδόθηκαν προ τριετίας. Ωστόσο, οι τουαλέτες όρθιων ανδρών έχουν ήδη καταστραφεί και η πρόσβαση σε αυτές απαγορεύεται με κόκκινες κορδέλες. Στο πάρκο της ΧΑΝΘ οι τουαλέτες είναι κλειστές τρία χρόνια με αποτέλεσμα η σκεπή τους και ο περιβάλλων χώρος να έχουν σκεπαστεί από πεσμένα φύλλα των δέντρων από το περασμένο φθινόπωρο. Στην Αγίας Σοφίας και στην πλατεία Δημοκρατίας στο Βαρδάρι, οι τουαλέτες απαλλοτριώθηκαν για τις ανάγκες κατασκευής του μετρό.

Πλατεία Δικαστηρίων

Στην πλατεία Δικαστηρίων, στην Αρχαία Αγορά, υπάρχουν δημοτικές τουαλέτες σε λειτουργία, ενώ υπάρχει και τουαλέτα σκύλων, που τοποθετήθηκε πρόσφατα, χωρίς όμως να πληροί τις προδιαγραφές, όπως υποστηρίζουν οι φιλόζωοι. “Είναι πολύ μικρός ο χώρος για έναν σκύλο, που πρώτα πρέπει να κινηθεί, να μυρίσει και μετά να ενεργήσει”, λέει μια κυρία, ιδιοκτήτρια σκύλου. Δημοτικές τουαλέτες λειτουργούν και στην Αριστοτέλους με Τσιμισκή, στον πεζόδρομο, που δεν διακρίνονται εύκολα. Οι λειτουργούσες τουαλέτες είναι παλαιές, με εμφανή τα σημάδια της φθοράς του χρόνου. Ωστόσο ο δήμος έχει ορίσει από δύο υπαλλήλους, που φροντίζουν για την καθαριότητα τους, από τις 7.30 π.μ. μέχρι τις 8.30 μ.μ.

Βρύσες περιορισμένης ροής

“Οι βρύσες σε κάποια πάρκα έκλεισαν λόγω βανδαλισμών και καταστροφών και όχι διότι θέλουμε να κάνουμε οικονομία. Στόχος μας είναι να βελτιωθούν οι υπηρεσίες προς τον πολίτη”, αναφέρει στη “Μ” ο αντιδήμαρχος περιβάλλοντος κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, αρμόδιος για τα πάρκα και τις βρύσες, και εξηγεί ότι “στη βρύση πίσω από την Παναγία Χαλκέων δημιουργήθηκε εστία μόλυνσης και υπήρχε αίτημα των κατοίκων. Έχουμε εξετάσει το ζήτημα με υδραυλικούς και θα ανοίξουμε τις βρύσες με σύστημα που θα δίνει περιορισμένη παροχή νερού”.
Οι νέες βρύσες θα έχουν ειδική βαλβίδα ροής που θα ανοίγει για λίγο και θα ξανακλείνει.



.