Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Ο ιός είναι εδώ και οι δήμαρχοι σε… απραξία

Ευθύνες στην τοπική αυτοδιοίκηση για ολιγωρία στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του κινδύνου από τον ιό του Δυτικού Νείλου
.Της Φανής Σοβιτσλή
Βαριές ευθύνες για ολιγωρία και απραξία απέναντι στον κίνδυνο εμφάνισης του ιού του Δυτικού Νείλου επιρρίπτει η κυβέρνηση σε δημάρχους περιοχών της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως των Σερρών και της Ημαθίας, όπου ειδικά στην τελευταία εντοπίστηκαν πέρυσι τα περισσότερα κρούσματα.
Ο υφυπουργός Υγείας Μιχάλης Τιμοσίδης και ο γ.γ. της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας Θράκης Θύμιος Σώκος δήλωσαν χθες ότι η συμμετοχή των δήμων στη λήψη μέτρων, όπως οι έγκαιροι ψεκασμοί των κουνουπιών, είναι σχεδόν μηδαμινή και πως είναι καιρός να μπουν στο παιχνίδι. "Οι αγωνιστές και συνδικαλιστές δήμαρχοι έχουν τελειώσει", σχολίασαν δηκτικά.
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, της αποκεντρωμένης διοίκησης και του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. έβαλαν στο στόχαστρο τους τοπικούς φορείς σε Ημαθία και Σέρρες, όπου οι διαγωνισμοί για τη διενέργεια ψεκασμών (πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών) ολοκληρώθηκαν μόλις πριν από δύο τρεις μέρες, την ώρα που βρισκόμαστε την καρδιά του καλοκαιριού και η όχληση από τα κουνούπια είναι μεγάλη λόγω της αύξησης του πληθυσμού τους. Ο υφυπουργός Υγείας κ. Τιμοσίδης, μιλώντας σε χθεσινή σύσκεψη όλων των συναρμόδιων φορέων που πραγματοποιήθηκε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης, σημείωσε ότι στο κόκκινο από την έλλειψη προετοιμασίας για την αντιμετώπιση των κουνουπιών βρίσκονται οι περιφερειακές ενότητες Ημαθίας και Σερρών, ενώ σε πολύ καλό επίπεδο βρίσκονται η Χαλκιδική, η Πιερία και η Θεσσαλονίκη. "Στην Ημαθία ειδικά δεν έγινε τίποτα και η απραξία αυτή δεν έχει καμία δικαιολογία", ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός, για να προσθέσει ότι λόγω της μεγάλης καθυστέρησης των ψεκασμών στη συγκεκριμένη περιοχή, η διοίκηση του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. ανέλαβε την πρωτοβουλία να διενεργήσει επιλεκτικά ψεκασμούς σε σημεία υψηλού κινδύνου.
"Στο παιχνίδι πρέπει να μπουν πιο ενεργά οι δήμοι, που έχουν πλέον το δικό τους μερίδιο ευθύνης. Η συμμετοχή τους δεν ήταν ενεργή και ουσιαστική και πρέπει έστω και τώρα να ανταποκριθούν", σημείωσε ο κ. Τιμοσίδης.
Σκληρή γλώσσα, σχολιάζοντας επικριτικά τους δημάρχους των παραπάνω περιοχών που έδειξαν ολιγωρία για το μείζον, όπως είπε, ζήτημα της δημόσιας υγείας χρησιμοποίησε ο γ.γ. της αποκεντρωμένης διοίκησης κ. Σώκος, λέγοντας πως "οι δήμοι πρέπει να σταματήσουν να το παίζουν συνδικαλιστές και να αναλάβουν καίρια της ευθύνες τους. Οι αγωνιστές και συνδικαλιστές δήμαρχοι μας έχουν τελειώσει. Έχουν πλέον ευθύνες, εξουσία και πόρους και δεν μπορεί να εξασφαλίζουν κονδύλια για άλλες δράσεις και όχι για μείζονα θέματα δημόσιας υγείας". Μάλιστα, δεν παρέλειψε να σημειώσει πως όταν το πρόβλημα είναι μπροστά και ο κίνδυνος είναι ορατός, δεν μπορεί κανείς από τους τοπικούς άρχοντες να αναρωτιέται πού είναι ο υπουργός και τι κάνει για να λύσει το πρόβλημα.

Κανένα κρούσμα σε άνθρωπο

Παρά τη μεγάλη όχληση πάντως από τα κουνούπια, λόγω της μεγάλης αύξησης του πληθυσμού τους, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κανένα κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου σε άνθρωπο. Στη διάρκεια της σύσκεψης, ο υποδιοικητής της Γ' Υγειονομικής Περιφέρειας Ελλάδας Παναγιώτης Νάνος τόνισε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί κανένα κρούσμα σε άνθρωπο, όπως προκύπτει από τις αναλύσεις 120 δειγμάτων, που ελήφθησαν από άτομα που παρουσίασαν ύποπτα συμπτώματα σε όλη την Κεντρική Μακεδονία. Το 50% των δειγμάτων αυτών, σύμφωνα με τον κ. Νάνο, προερχόταν από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και κυρίως από το Πολεοδομικό Συγκρότημα, όπου υπάρχει ανάγκη ψεκασμών σε σχάρες υπονόμων.
Πάντως, τόσο ο υφυπουργός Υγείας κ. Τιμοσίδης όσο και η πρόεδρος του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. Τζένη Κρεμαστινού δήλωσαν ότι παρά το υψηλό επίπεδο προετοιμασίας, δεν υπάρχει καμία περιοχή στη χώρα που δεν μπορεί να μην προσβληθεί από τον ιό, καθώς πουθενά δεν υπάρχει απόλυτη ασφάλεια. Το ίδιο υποστήριξε και η κ. Κρεμαστινού, σημειώνοντας ότι η επιδημία έληξε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο ιός δεν υπάρχει ή ότι δεν θα έχουμε φέτος ή του χρόνου κρούσματα "Και στην Αμερική ακόμα, ώσπου να τελειώσει αυτή η επιδημία, χρειάστηκαν περίπου 10 χρόνια. Ο ιός είναι εδώ, άρα και φέτος περιμένουμε κρούσματα. Απλώς ελπίζουμε, με την προετοιμασία που έχουμε κάνει, να είναι λιγότερα από πέρυσι και η θνητότητα να είναι μικρότερη", επισήμανε η πρόεδρος του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.
•Ο ιός… φλερτάρει τα χωριά. Στη διάρκεια της σύσκεψης παρουσιάστηκαν και τα αποτελέσματα επιδημιολογικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε από τις 25 Νοεμβρίου μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου του 2010 στους νομούς Πέλλας και Ημαθίας, περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα του ιού το περσινό καλοκαίρι. Σύμφωνα με τον επιδημιολόγο Κώστα Ντάνη, η παρουσία του ιού του Δυτικού Νείλου είναι αυξημένη στον πληθυσμό χωριών κάτω των 2.000 κατοίκων και αγγίζει το 10%, σε σχέση με τις κωμοπόλεις που έχουν μέχρι 20.000 κατοίκους όπου το ποσοστό είναι 5,6%. Αντίθετα, στις μεγάλες πόλεις το ποσοστό φτάνει το 1,4%. "Για αυτό υπάρχει ανάγκη λήψης μέτρων αποφυγής συγκεντρώσεων υδάτων σε αγροτικές περιοχές αλλά και στις πόλεις, όπου οι πληθυσμοί είναι πολύ μεγαλύτεροι" σημείωσε ο επιδημιολόγος. Ως εκ τούτου, όπως είπε, οι παράγοντες που επηρεάζουν την παρουσία του ιού είναι τα στάσιμα νερά, τα αποστραγγιστικά καναλιών γύρω από κατοικημένες περιοχές σε απόσταση 500 μ.

Υψηλή ετοιμότητα στην Κεντρική Μακεδονία

Στα επίπεδα ετοιμότητας, στα οποία βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας με βάση τα στοιχεία που συλλέγουν από την εξέταση δειγμάτων από κουνούπια, κοτόπουλα και περιστέρια, αναφέρθηκε ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας Νίκος Βακάλης. Ανέφερε ότι "με ανώτατο επίπεδο το τρία, αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε στο επίπεδο δύο, γιατί δεν υπάρχουν κρούσματα σε ανθρώπους, παρά τους αυξημένους πληθυσμούς κουνουπιών που παρατηρούνται". Ο ίδιος σημείωσε ακόμα ότι από τις αρχές Ιουνίου έχουν διαμορφωθεί σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία 61 θέσεις σύλληψης κουνουπιών, που αποστέλλονται για εργαστηριακό έλεγχο, ενώ έχουν εξεταστεί 25.000 κουνούπια.
Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας ζήτησε την έγκριση του υπουργείου Υγείας για τη διενέργεια ψεκασμών για την καταπολέμηση των ακμαίων κουνουπιών. "Επιφυλαχτήκαμε να απαντήσουμε άμεσα και δεσμεύομαι ότι θα συγκαλέσουμε άμεσα το συμβούλιο που λαμβάνει τις σχετικές αποφάσεις και ό,τι μας συμβουλέψει το όργανο, θα το υλοποιήσουμε" απάντησε στον αντιπεριφερειάρχη ο υφυπουργός κ. Τιμοσίδης.



.