Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Που στοχεύει ο Καρατζαφέρης


ΡΩΜΥΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ
Και άλλες φορές στο παρελθόν, ο Γιώργος Καρατζαφέρης έχει δείξει ότι ο «δημοσιογράφος» δεν έχει ξεριζωθεί από μέσα του. Γι’ αυτό και η στάση που κράτησε στη χθεσινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κάρολο Παπούλια, ήταν δομημένη σε «σενάρια» με ξεκάθαρη στρατηγική και στόχευση. Προσδοκώντας να έχει τα όποια πολιτικά οφέλη θα μπορούσε, από ένα Συμβούλιο Αρχηγών που δεν πρόσθεσε κάτι καινούριο σε όσα γνωρίζαμε, και εν πολλοίς περιμέναμε.
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, και ενώ οι υπόλοιποι αρχηγοί αποχωρούσαν, ήταν ο μόνος ο οποίος κοντοστάθηκε μπροστά στην είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου, όπου ήταν συγκεντρωμένοι δημοσιογράφοι, προκειμένου να δώσει το στίγμα των όσων συνέβησαν πίσω από κλειστές πόρτες. Έτσι, δημιούργησε εντυπώσεις, που έμειναν αναπάντητες, μέχρι να αρχίσουν να δημοσιοποιούνται οι απόψεις και των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών, με τις επίσημες δηλώσεις τους.
Λειτουργώντας «δημοσιογραφικά», γνώριζε ότι εκείνη τη στιγμή, όλοι περίμεναν μια πρώτη ένδειξη του τι είχε συμβεί. Και φρόντισε, αυτή η πρώτη ένδειξη να είναι… η δική του. Με τη δε επιθετικού χαρακτήρα αποστροφή του για «εκείνους που βάζουν την καρέκλα πάνω απ’ την Ελλάδα», έδωσε τον απαιτούμενο δραματικό τόνο στις στιγμές.
Τη σκυτάλη πήρε ο Άδωνις Γεωργιάδης, που μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, εξαπέλυσε επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας και του Αντώνη Σαμαρά, με αιχμές και κατά των κομμάτων της Αριστεράς.
Για να ακολουθήσουν διαρροές περί του τι είχε συζητηθεί μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, όπου τόσο στα χθεσινοβραδινά ρεπορτάζ των καναλιών, όσο και σε εκείνα των σημερινών εφημερίδων, ο πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού εμφανίζεται ως εκείνος που χρησιμοποίησε τις περισσότερες ατάκες. Τη μια με την προτροπή στον Αντώνη Σαμαρά για… καφέ στο σπίτι του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στην οδό Μουρούζη, την άλλη, πάλι προς τον Αντώνη Σαμαρά, για «το γκολ της ισοφάρισης», τώρα που η Ελλάδα βρίσκεται σε κίνδυνο.
Σε όλα τα παραπάνω, προστίθεται και η πρόταση Καρατζαφέρη για κυβέρνηση συνεργασίας, οικουμενικού χαρακτήρα, που ο Γιώργος Παπανδρέου αποδέχτηκε, αλλά ο Αντώνης Σαμαράς και ο Αλέξης Τσίπρας απέρριψαν ως αντισυνταγματική.
Είναι ξεκάθαρο ότι ο πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού επενδύει στο να παρουσιαστεί ως «ήρεμη δύναμη», ενώ μέχρι πρότινος η μόνιμη κατηγορία που τον συνόδευε, ήταν ότι βρίσκεται στα «άκρα». Το γεγονός μάλιστα ότι… τα κάνει όλα μαζί, δείχνει ότι άγχεται από το ενδεχόμενο οι εκλογές να είναι πιο κοντά από όσο μπορεί να φανταστεί ο καθένας.