Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Θα δημοσιευτούν τα πρακτικά;

NΙΚΟΛΑΟΣ-ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ
Στο Μέγαρο Μαξίμου λένε επίμονα από χθες, ότι πρόθεση του Γιώργου Παπανδρέου είναι να συνεχίσει τις προσπάθειές του για την επίτευξη της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, παρά τις αρνήσεις που εισέπραξε από τον Αντώνη Σαμαρά, την Αλέκα Παπαρήγα και τον Αλέξη Τσίπρα. Μια προσπάθεια που, σύμφωνα με τους συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου ενθαρρύνεται και από τον Κάρολο Παπούλια, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της συναίνεσης των πολιτικών δυνάμεων, τόσο κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, όσο και στην τετ-α-τετ συζήτηση που είχε αργότερα με τον Γιώργο Παπανδρέου.
Από χθες ωστόσο, έχει προκύψει ένα θέμα με το κατά πόσο θα ήταν πολιτικά δόκιμο, στην περίπτωση που οι προσπάθειες για τη συναίνεση ναυαγήσουν, να ζητηθεί από την Προεδρία της Δημοκρατίας να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά της συνεδρίασης των πολιτικών αρχηγών. Μια πρώτη, σχετική νύξη έκανε η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στο Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμμαχίας, για τους δικούς της πολιτικούς λόγους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι και από τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό, δεν θα είχαν αντίρρηση.
Η μεθοδολογία ωστόσο είναι καινοφανής, δεν υπάρχει πολιτικό προηγούμενο, και εγείρονται θέματα πολιτειακής και συνταγματικής φύσεως. Από το Μέγαρο Μαξίμου… προσπερνούν το συγκεκριμένο ερώτημα, όταν τους τίθεται, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα συμφωνούσαν με μια τέτοια εξέλιξη. Η παραφιλολογία ωστόσο περισσεύει…