Αναβλήθηκε για ακόμη μία φορά -σε διάστημα ενός μήνα- η έγκριση από τη Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τις μονάδες παραγωγής ενέργειας από την καύση βιομάζας στην περιοχή των Βασιλικών του δήμου Θέρμης.
Της Φανής Σοβιτσλή
Η πλειοψηφία του οργάνου επρόκειτο να απαντήσει θετικά, βασιζόμενη στην απόφαση των αρμοδίων υπηρεσιών, ωστόσο βρέθηκε αντιμέτωπη με την πρωτοφανή κινητοποίηση κατοίκων και φορέων του δήμου Θέρμης, που αντιδρούν σθεναρά στην κατασκευή και τη λειτουργία των μονάδων.
Παρότι η διοίκηση του Μητροπολιτικού οργάνου αποφάσισε κατά πλειοψηφία την αναβολή έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων, υπό την προϋπόθεση ότι θα διοργανωθεί ημερίδα και θα υπάρξει διαβούλευση με τους επιστημονικούς φορείς και την κυβέρνηση, ώστε να δοθούν πειστικές απαντήσεις, κάτοικοι και δήμος αντέδρασαν έντονα, ζητώντας αρνητική γνωμοδότηση και όχι μετάθεση του ζητήματος και κάνοντας λόγο για υπεκφυγή και ατολμία απέναντι στη λαϊκή βούληση. Πολλοί ήταν μάλιστα αυτοί που υποστήριξαν ότι η Μητροπολιτική Επιτροπή, φοβούμενη την κοινωνική έκρηξη, σε περίπτωση που γνωμοδοτούσε θετικά, αποφάσισε αφενός να δώσει χρόνο για διαβούλευση, αφετέρου να διαπιστώσει μήπως η νέα κυβέρνηση αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για την εγκατάσταση μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) σε γη υψηλής παραγωγικότητας, όπως είναι η περιοχή μεταξύ Λακιάς και Βασιλικών.
Η κινητοποίηση εκατοντάδων κατοίκων, μαθητών, της εκκλησίας και φορέων του δήμου Θέρμης, που κατέκλυσαν από νωρίς το μεσημέρι το κτίριο της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αιφνιδίασε τη Μητροπολιτική Επιτροπή, που συνεδρίαζε επί πέντε ώρες μέσα σε κλίμα έντασης και σφοδρών αντιδράσεων. Κάτοικοι και μαθητές κρατώντας πανό και μαύρες σημαίες απειλούσαν καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης ότι δεν επρόκειτο να φύγουν από την αίθουσα, αν το συμβούλιο δεν γνωμοδοτούσε αρνητικά. «Δώστε ένα ‘όχι’ να τελειώνουμε με το θέμα», φώναζαν, έχοντας την πλήρη στήριξη των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, που κατηγόρησαν τη διοίκηση ότι δεν έχει τα κότσια να ταχθεί στο πλευρό της κοινωνίας, που δεν θέλει τα εργοστάσια.
«ΔΙΑΦΥΛΑΞΤΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ»
Δήμος και κάτοικοι των Βασιλικών του δήμου Θέρμης (ήδη το δημοτικό συμβούλιο γνωμοδότησε αρνητικά για τις ΜΠΕ) επικαλούνται την εισήγηση του καθηγητή της Πολυτεχνικής του ΑΠΘ Νίκου Μουσιόπουλου, επικεφαλής του Εργαστηρίου Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής, σύμφωνα με την οποία στη βελτιωμένη μελέτη των επενδυτών δεν είναι απολύτως επαρκή τα στοιχεία για τον περιορισμό των επιπτώσεων στο περιβάλλον.
«Ο δήμος είναι αρνητικός στη λειτουργία των συγκεκριμένων μονάδων και πήρε την απόφαση έπειτα από πολλή σκέψη και σπουδή, καθώς στο παρελθόν υπέστη μεγάλη περιβαλλοντική υποβάθμιση λόγω της χωματερής των Ταγαράδων», τόνισε ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος και απευθυνόμενος στο σώμα επισήμανε: «Σας ζητώ να λάβετε σοβαρά υπόψη τα επιστημονικά δεδομένα, για να διαφυλάξετε την κοινωνική συνοχή από μελλοντικές εκτροπές. Σας ζητώ να σταθμίσετε όλα τα δεδομένα, πριν να πάρετε μία απόφαση, που θα εγκυμονήσει κινδύνους για νέα κοινωνική έκρηξη».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της κοινότητας Βασιλικών Στέλιος Δούμπλιος σημείωσε ότι ο κόσμος δεν θα επιτρέψει τη λήψη απόφασης αντίθετης στη βούλησή του. Σεβασμό στην κοινωνία και όχι μόνον ζήτησε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Απόστολος Τσολάκης, ο οποίος υποστήριξε ότι δήμος και κάτοικοι δεν θα δεχτούν μελέτες που εμφανίζουν σοβαρές ελλείψεις.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Θέρμης Σωκράτης Φάμελλος έθεσε σειρά τεχνικών ζητημάτων επί της μελέτης, τονίζοντας ότι υπάρχουν σοβαρότατα αναπάντητα ερωτήματα, αντιφάσεις και κενά και πως οι υπηρεσίες δεν έλαβαν υπόψη το ομόφωνο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Θέρμης.
Ο καθηγητής του Εργαστηρίου Μετάδοσης Θερμότητας του ΑΠΘ Γιώργος Περκουλίδης, που εκπόνησε τη μελέτη για λογαριασμό των κατοίκων, ανέφερε πως στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων υπάρχουν κενά και ζητήματα που εγείρουν θέματα επικινδυνότητας.
«ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΕΞΙΛΑΣΤΗΡΙΑ ΘΥΜΑΤΑ»
Η ένταση στη χθεσινή συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής άρχισε, μόλις ο πρόεδρος του οργάνου Μιχάλης Τζόλλας προέταξε τα δύο θέματα που αφορούν τις μονάδες των Βασιλικών, λέγοντας πως υπάρχει ανάλογο ζήτημα και για μονάδα στη Βόλβη, όπου όμως δεν εκδηλώνονται αντιδράσεις. Αποτέλεσμα ήταν να εισπράξει αποδοκιμασίες και φραστικές επιθέσεις από τους κατοίκους. Η ένταση ωστόσο έγινε μεγαλύτερη, όταν ο Μ. Τζόλλας, ο αντιπρόεδρος Βασίλης Γάκης και η αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου ζήτησαν αναβολή επί της γνωμοδότησης των περιβαλλοντικών όρων. «Πολιτικά και ηθικά είμαστε μαζί σας, αλλά δεν θα γίνουμε εξιλαστήρια θύματα, για να εκτονωθείτε πάνω μας», επισήμανε ο κ. Τζόλλας. Έντονη ήταν η αντίδραση και των επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ), οι οποίοι κατηγόρησαν τη διοίκηση της Επιτροπής ότι επιδιώκει να βάλει λυτούς και δεμένους, για να γανώσουν το μυαλό των κατοίκων ότι οι μονάδες είναι φιλοπεριβαλλοντικά έργα. «Αν έχετε κότσια, πάρτε αρνητική απόφαση και ταχθείτε με τη λαϊκή βούληση», είπε ο περιφερειακός σύμβουλος του ΚΚΕ Θεόδωρος Ιγνατιάδης.