Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ Άμεσα οι αποζημιώσεις

Εντολή να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες για την πτώση της σκεπής του κτιρίου γυμνασίου και λυκείου στη Μελίκη Ημαθίας και για την πλημμύρα στην Εγνατία οδό στην περιοχή της Κοζάνης έδωσε ο αν. υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης.

Επιμέλεια: Φώτης Κουτσαμπάρης
Ο αν. υπουργός ζήτησε να συγκροτηθούν δύο κλιμάκια ελέγχου από το Σώμα Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων, πλαισιωμένα και από στελέχη των διευθύνσεων Κτιριακών Υποδομών και Συγκοινωνιακών Υποδομών του υπουργείου, για να ασχοληθούν με τα προβλήματα που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα τις τελευταίες ημέρες. Η εντολή είναι να εξεταστούν τα θέματα σε βάθος, να εντοπιστούν τα αίτια, να διατυπωθούν προτάσεις μέτρων και παρεμβάσεων, καθώς και να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες σε όλο το φάσμα των εμπλεκομένων. Το γυμνάσιο-λύκειο Μελίκης Ημαθίας, η σκεπή του οποίου κατέρρευσε την περασμένη Κυριακή εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων, θα παραμείνει κλειστό και σήμερα. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες απομάκρυνσης των ερειπίων και αποκατάστασης του χώρου και σύμφωνα με το δήμαρχο Αλεξάνδρειας Παναγιώτη Γκυρίνη μοναδικό μέλημα της δημοτικής αρχής είναι η ασφάλεια των μαθητών και ενδεχομένως το σχολείο να ανοίξει τη Δευτέρα. Όσον αφορά την κυκλοφορία στην Εγνατία οδό, η οποία είχε διακοπεί τη Δευτέρα από τον κόμβο Καλαμιάς έως τον κόμβο Κοίλων Κοζάνης λόγω υπερχείλισης της παρακείμενης λεκάνης, αποκαταστάθηκε την Τρίτη. Ο αν. υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, έδωσε εντολές και για την όσο το δυνατόν ταχύτερη οικονομική στήριξη των πληγέντων. Επίσης ενισχύονται τα κλιμάκια μηχανικών και άλλων ειδικών υπαλλήλων για τη διενέργεια αυτοψιών σε κτίρια και επισπεύδονται οι διαδικασίες οροθέτησης των πληγεισών περιοχών.
Στην Ήπειρο βρέθηκε χθες ο αν. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος είχε σύσκεψη στην Άρτα με υπηρεσιακούς και θεσμικούς παράγοντες. Ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε στην πρωτοφανή καταστροφή που έχει υποστεί ο πρωτογενής τομέας και στις άμεσες ενέργειες του υπουργείου για την καταγραφή και την αποκατάσταση των ζημιών. Ειδικότερα οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου θα προβούν άμεσα σε: 1. Ενίσχυση των μονάδων ζωικής παραγωγής που επλήγησαν για την προμήθεια ζωοτροφών. 2. Καταγραφή των απωλειών σε ζωικό κεφάλαιο και σε μελισσοσμήνη. 3. Ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών στη φυτική παραγωγή από τον πρόσφατο παγετό σε συνδυασμό με τις νέες ζημιές από τις πλημμύρες. Όπως επισήμανε ο κ. Αποστόλου, θα υποβληθούν άμεσα δύο φάκελοι για έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην Άρτα με βάση τα πρώτα στοιχεία του υπουργείου Υποδομών παρουσιάζονται ζημιές σε 329 κτίρια, ενώ στο δήμο Ιωαννιτών σε 43, με τις αυτοψίες να συνεχίζονται. Νέες μεγάλες ποσότητες νερού απελευθέρωσε χθες η Βουλγαρία προς τον ποταμό Άρδα, προκαλώντας την άνοδο της στάθμης του ποταμού Έβρου. Η στάθμη στο Πύθιο μετρήθηκε το μεσημέρι στα 7 μέτρα, με όριο συναγερμού τα 5,70 μ. Οι ελληνικές αρχές έφτιαξαν ένα πρόχειρο ανάχωμα κοντά στις κατοικίες στο Πύθιο και έτσι δεν προκλήθηκαν πλημμύρες στα σπίτια, όμως πλημμύρισαν 80.000 στρέμματα αγροτικής γης. Οι τοπικές αρχές ανησυχούν για το κεντρικό και νότιο τμήμα του Έβρου, όπου η στάθμη του νερού παραμένει εδώ και τέσσερις ημέρες πάνω από το όριο συναγερμού. Το τμήμα της εθνικής οδού που οδηγεί στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα συνεχίζει να είναι αποκλεισμένο, όπως και το τελωνείο στις Καστανιές.

Αμφιλοχία: Τραυματίστηκαν 17 άνθρωποι από έκρηξη
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Πυροσβεστικής στην Αμφιλοχία, για να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια της έκρηξης φιάλης υγραερίου χθες το πρωί σε καφενείο στην κοινότητα Λουτρό, εξαιτίας της οποίας τραυματίστηκαν συνολικά δεκαεπτά άτομα. Αξιωματικοί της Πυροσβεστικής ερευνούν τον εσωτερικό χώρο του καφενείου, ο οποίος έχει υποστεί μεγάλες ζημιές, ενώ αναμένεται να πάρουν καταθέσεις τόσο από τραυματίες όσο και από θαμώνες που δεν τραυματίστηκαν.
Όσον αφορά τους τραυματίες, δέκα νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Αγρινίου, δύο εκ των οποίων είναι σε σοβαρή κατάσταση. Μάλιστα μία εκ των τραυματιών είναι η 44χρονη ιδιοκτήτρια του καφενείου. Άλλοι τέσσερις τραυματίες, ένας εκ των οποίων σοβαρά, νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Άρτας, ενώ τρεις ελαφρά τραυματίες διακομίστηκαν στο Κέντρο Υγείας Αμφιλοχίας, όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.