Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Η ζωή μας με νέα Τρόικα και νέο ΤΑΙΠΕΔ

Του Γιώργου Κράλογλου

Όλα τα αδύνατα για τα αστικά κόμματα στην Ελλάδα κατορθώνονται με απίστευτο τρόπο από τα κομμουνιστογεννή κόμματα. Και μάλιστα στο όνομα του λαού... Τότε, οι πρώην ΚΚΕ του ΠΑΣΟΚ στερέωσαν, ως σοσιαλιστές, (υπό το βλέμμα των ΗΠΑ) τις αμερικανικές βάσεις και εμάς στο ΝΑΤΟ, στην Ε.Ε. και Eυρωζώνη. Τώρα, οι πρώην ΚΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ μεθοδεύουν μεταρρυθμίσεις που τρόμαξαν την ΝΔ των Καραμανλή-Σαμαρά και το ΠΑΣΟΚ των Παπανδρέου-Βενιζέλου. 

Και επειδή η έννοια μεταρρυθμίσεις κινδυνεύει να μετατραπεί σε γενική και αφηρημένη (όπως το μνημόνιο που από δανειακό συμβόλαιο η προπαγάνδα το μετέτρεψε σε σύμβολο διχασμού) ας θυμηθούμε τι εννοούν μεταρρυθμίσεις (σε κεφάλαια) οι δανειστές και που συναντώνται από την μια με πραγματικές ανάγκες της οικονομίας μας και από την άλλη με την ήδη διαφαινόμενη πολιτική βούληση του ΣΥΡΙΖΑ. 

Οι δανειστές έχουν φρίξει με τη φτωχή Ελλάδα των μόνιμων δανεικών που ενώ χρηματοδοτήθηκε από τους Ευρωπαίους φορολογούμενους και το ΔΝΤ με περισσότερα από 270 δισεκ. ευρώ για να σωθεί διαθέτει ακόμη ένα κράτος χαβούζα με 1.200 και περισσότερους άχρηστους Οργανισμούς και πάνω από 1.000.000 κρατικούς υπαλλήλους στην κεντρική κυβέρνηση (γύρω στις 600.000), στις ΔΕΚΟ, στις ελεγχόμενες από το κράτος Εταιρίες, σε Οργανισμούς και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. 

Ζητούν λοιπόν το κράτος να απλώνει τα πόδια του όσο είναι το κρεβάτι του καταργώντας Οργανισμούς, υπηρεσίες αλλά και θέσεις εργασίας που εξυπηρετούν μόνο πελατειακά συμφέροντα κομμάτων. 

Ο κ Τσίπρας αναφερόμενος, προχθές στην Ρώμη, στη μεταρρύθμιση αυτή είπε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα εκσυγχρονίσει τον κρατικό τομέα, θα πατάξει την διαφθορά και θα διαλύσει το πελατειακό σύστημα που πληρώνει το κράτος από τα λεφτά των φορολογουμένων.

Τη θέση του έχει συμπληρώσει η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ κ. Βούτσης-Κατρούγκαλος με τη δήλωση ότι δεν θα χρησιμοποιούνται κομματόσκυλα σε θέσεις συμβούλων και θα αξιοποιηθούν οι υπηρεσίες των υπουργείων. Οι ίδιοι απέρριψαν επίσης αιτήματα της ΑΔΕΔΥ όπως και ο κ. Λαφαζάνης της ΓΕΝΟΠ. 

Βασική μεταρρύθμιση ίδιας σημασίας για τους δανειστές είναι οι ιδιωτικοποιήσεις, η αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας και η ουσιαστική απελευθέρωση της αγοράς.

Εδώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε αρνητικά, όπως άλλωστε αναμενόταν, με σημαία τον κρατισμό και τις κρατικοποιήσεις στην Ενέργεια (Λαφαζάνης) στα λιμάνια (Δρίτσας) και στις υποδομές (Σπίρτζης) ενώ (προφανώς για να πείσει... τους δανειστές) η κ. Βαλαβάνη ξήλωσε και το ΤΑΙΠΕΔ. 

Στο Λονδίνο όμως, ο Βαρουφάκης δηλώνει σε ακροατήριο 100 επενδυτών ότι θα πουλήσει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ αν πρόκειται να εξασφαλίσει επενδύσεις και έργα και ότι ιδιωτικοποιήσεις θα γίνουν αλλά με ένα καινούργιο μηχανισμό.

Και στην Αθήνα ο κ. Σταθάκης καθησυχάζει τους Κινέζους για την Cosco. Ο κ. Λαφαζάνης τους Αζέρους για τον TAP και την ΔΕΣΦΑ. Και ο άριστος ισορροπιστής κ. Δραγασάκης μιλάει για απειρία των νέων υπουργών που μιλάνε για κρατικοποιήσεις. 

Άλλωστε είναι θέμα ημερών να αντιληφθούν ότι το κράτος παραμένει ανίκανο να κάνει τις έρευνες που απαιτούν τα περιβόητα μεγάλα οικόπεδα αποθεμάτων (Κρήτη). Συνεπώς θα ψαχνόμαστε στην αρχή αλλά θα καταλήξουμε πάλι στο διεθνή διαγωνισμό. 

Σε ό,τι αφορά δε την παρέμβαση του κράτους-πατερούλη με φθηνές τιμές φυσικού αερίου, καυσίμων, και ρεύματος (όπως αυτές που μας χάρισε... προχθές ο κ. Λαφαζάνης) η αλήθεια είναι ότι τις δικαιούμαστε από την πτώση της τιμής πετρελαίου, από τις μειώσεις της τιμής φυσικού αερίου και από την σύνδεση, το 1993, των λιανικών τιμών καυσίμων με τις διακυμάνσεις των διεθνών τιμών πετρελαίου. 

Τις δικαιούνται επίσης και οι επιχειρήσεις αν θέλουμε ανάπτυξη και απορρόφηση των 2.000.000 ανέργων του 2015. 

Μεταρρυθμίσεις του ίδιου μεγέθους είναι η φοροδιαφυγή, η εισφοροδιαφυγή, η εξυγίανση του ασφαλιστικού και τα εργασιακά. 

Εδώ τα πράγματα καταπίνονται εύκολα γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη εντάξει την μεταρρύθμιση αυτή στο πρόγραμμά της και θα την αναλύσει στις προγραμματικές δηλώσεις. 

Στο δια ταύτα λοιπόν της κατάργησης του ΤΑΙΠΕΔ και της Τρόικας. 

Κατά την άποψή μου οι πρώην κομμουνιστές του ΣΥΡΙΖΑ δεν έφθασαν στην εξουσία για να την εγκαταλείψουν εύκολα. Και εφόσον (όπως φαίνεται) αποφύγουν την ρήξη με την Ευρώπη για να μην κυβερνάνε σε μια Ελλάδα τύπου Χότζα θα βάλουν ξανά στην ζωή μας τις ιδιωτικοποιήσεις ίσως με το όνομα Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού... (κρατείστε το αυτό). Επίσης μια άλλη Τρόικα με το όνομα θεσμικοί εκπρόσωποι της Ευρώπης και του ΔΝΤ... (κρατείστε το και αυτό).

Πηγή:www.capital.gr