Χαρακτήρισε ανησυχητική την απόφαση της ΕΚΤ
«Θα συγκρουστούμε αν η κυβέρνηση οδηγήσει την χώρα στα βράχια», είπε ο πρώην πρωθυπουργός. Την ανησυχία του για τις πρόσφατες εξελίξεις εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, στην πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.
Ο πρώην πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της δικής του πολιτικής και άσκησε κριτική στις πρώτες κινήσεις της νέας κυβέρνησης.
«Τα όσα λένε οι υπουργοί της κυβέρνησης είναι είτε προετοιμασία ρήξης με την ΕΕ είτε προετοιμασία “κωλοτούμπας”», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Αν η κυβέρνηση επιλέξει συνέχιση της δικής μας πολιτικής με τον δικό της τρόπο θα την στηρίξουμε. Αν πάλι εφαρμόσει αυτά που υποσχέθηκε θα έλθουν πολύ δύσκολες ημέρες για τον τόπο. Έχουμε προειδοποιήσει και οι προειδοποιήσεις μας ισχύουν στο ακέραιο».
«Αν η κυβέρνηση επιλέξει να πάει στα βράχια τότε θα είμαστε απέναντί της. Αν επιχειρήσουν να ξηλώσουν προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις θα είμαστε επίσης απέναντι», πρόσθεσε.
Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε επιγραμματικά στις χθεσινές εξελίξεις, λέγοντας ότι η κίνηση της ΕΚΤ δημιουργεί ανησυχία, ενώ ο κ. Σουλτς είπε ότι η Ελλάδα κινδυνεύει με χρεοκοπία, αν δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Η χώρα, είπε, «βρίσκεται στην πιο κρίσιμη στιγμή της πρόσφατης Ιστορίας» και πρόσθεσε: « είμαστε πάντα κόμμα εθνικής ευθύνης, από την θέση της αντιπολίτευσης θα στηρίζουμε ότι είναι σωστό και θα στηλιτεύουμε ότι είναι λάθος. Δεν θα διστάσουμε ούτε να ψηφίσουμε κάτι σωστό ούτε να καταψηφίσουμε κάτι λάθος».
Συνεχίζοντας ο κ. Σαμαράς ανέφερε: «Η κυβέρνηση της ΝΔ στάθηκε με επιτυχία και ανταποκρίθηκε στην ανόρθωση της Ελλάδας. Παραλάβαμε χάος και παραδώσαμε χώρα, βγάλαμε την χώρα από την κρίση κι ας μην μας το αναγνωρίζουν οι μικρόψυχοι. Ο κ. Σαμαράς είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει τις πρώτες ημέρες της κυβέρνησης Παπανδρέου και επικαλέστηκε τις δηλώσεις Τσίπρα και Βαρουφάκη ότι "υπάρχει διαφθορά, ότι είναι υπουργός χρεοκοπημένης χώρας"».
«Δεν είναι καλό ξεκίνημα να προσπαθούν να διασύρουν τη χώρα και δεν θα έχει καλό τελείωμα μία τέτοια τακτική», σημείωσε, ενώ είπε ότι επί της κυβερνήσεώς του δεν έγιναν όλα όπως πρέπει και θα υπάρξει κριτική, ωστόσο, «υπάρχουν βασικά πράγματα που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη».
Το πρώτο, σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά είναι ότι δεν έγινε ποτέ σε καμία χώρα τόσο μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή.
«Η προσαρμογή ήταν μεγάλη για δυόμισι μόλις χρόνια αλλά ήταν αναγκαία. Το 2014 πετύχαμε να καλύψουμε όχι μόνο τις πρωτογενείς δαπάνες αλλά και το ήμισυ των τόκων. Η νέα κυβέρνηση είπε ότι δεν θα το κάνει άρα θα δανειστεί ξανά; Οι υποχρεώσεις της χώρας σε συνδυασμό με τα στενά χρονικά περιθώρια απαιτούν άμεσες αποφάσεις. Εμείς θα βοηθήσουμε την χώρα ανεξαρτήτως κυβέρνησης. Ότι μοιάζει όμως με νέα αρχή μπορεί να είναι επιστροφή σε παλαιότερες καταστάσεις. Αν η Ελλάδα δανειστεί από τους εταίρους τότε είναι αναγκαστικός δανεισμός και θα συνιστά μνημόνιο. Η νέα κυβέρνηση δεν ξέρει ούτε τι έγινε ως τώρα ούτε τι θα γίνει. Δεν προεξοφλώ τις εξελίξεις εύχομαι να συμβούν τα καλύτερα για την χώρα που θα είναι και η δικαίωση της δικής μας προσπάθειας», είπε.
Στη συνέχεια ανέφερε ότι το δεύτερο που πέτυχε η κυβέρνησή του ήταν πως: «Βγήκαμε στην ανάπτυξη, το τρίτο τρίμηνο του 2014 πετύχαμε το μεγαλύτερο ποσοστό ανάπτυξης στην Ευρώπη. Δεν θα μπούμε σε διαμάχη με τον ΣΥΡΙΖΑ για το αν οι διαπιστώσεις είναι αυτές πραγματικές. Η αύξηση του κατώτερου μισθού δεν θα οδηγήσει σε αύξηση στην αγορά, μπορεί να οδηγήσει σε απολύσεις. Δεν πρέπει να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις γιατί η Ελλάδα μπορεί να χάσει παραγωγικές επενδύσεις».
Τα «παράκεντρα»
Η ομιλία του τέως πρωθυπουργού περιείχε σαφή μηνύματα και προς το εσωκομματικό ακροατήριο, ενώ απέδωσε τις φωνές εναντίον του σε «παράκεντρα» που, όπως είπε, «έχουν κάνει συνειδητή επιλογή τη διάλυση του πολιτικού συστήματος».
Η συνεδρίαση της Κ.Ο. έληξε με την «δια βοής» ανακήρυξη του μοναδικού υποψηφίου Γιάννη Πλακιωτάκη για τη θέση του γενικού γραμματέα, ενώ για να αποφευχθούν τριβές στην παρούσα φάση ορίστηκε νέα συνεδρίαση σε δύο εβδομάδες, την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου για να γίνει «ελεύθερη συζήτηση» αποτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος, αλλά και έκφρασης προτάσεων και κριτικής εκ μέρους των βουλευτών.
"Πρώτο Θέμα"