Σε σημαντικό «όπλο» στα χέρια των γιατρών εξελίσσεται η δραστική ουσία ρανιμπιζουμάμπη. Πρόκειται για μία από τις πιο αποτελεσματικές και ασφαλείς δραστικές ουσίες στην αντιμετώπιση του διαβητικού οιδήματος της ωχράς κηλίδας, γεγονός που έχει διαπιστωθεί σε πλήθος πολυκεντρικών μελετών.
Μάλιστα, στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Παθήσεων Αμφιβληστροειδούς (EURETINA) που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Λονδίνο παρουσιάστηκαν νέα στοιχεία που επιβεβαιώνουν τη δράση της ρανιμπιζουμάμπης. Ειδικά για το διαβητικό οίδημα της ωχράς, η ρανιμπιζουμάμπη συμπληρώνει αυτές τις ημέρες 4 έτη ένδειξης και εμπειρίας στην Ελλάδα, αναδεικνυόμενη ως η μακροχρόνια ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη αντι-VEGF επιλογή.
Η αποτελεσματικότητα της ρανιμπιζουμάμπης έχει θεμελιωθεί σε πλήθος μεγάλων, πολυκεντρικών, διπλών-τυφλών μελετών, οι οποίες παρουσίασαν σημαντικά οφέλη στην οπτική οξύτητα τα οποία μάλιστα διατηρούνται για 5 έτη, ανεξάρτητα από το αν θα γίνει θεραπεία λέιζερ ή όχι, ενώ η θεραπεία χορηγείται ευέλικτα και με γνώμονα πάντα τις εξατομικευμένες ανάγκες του κάθε ασθενή.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το συστηματικό προφίλ ασφαλείας των αντι-VEGF θεραπειών είναι σημαντικό στους διαβητικούς ασθενείς, καθώς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών και αγγειακών εγκεφαλικών ασθενειών. Επιπλέον, η μέση ηλικία κατά τη διάγνωση του διαβητικού οιδήματος ωχράς κηλίδας είναι γύρω στα 50 έτη, πράγμα το οποίο υποδεικνύει ότι η θεραπεία θα μπορούσε να απαιτείται για πολλά χρόνια, καθιστώντας το προφίλ της κάθε θεραπείας ιδιαίτερα σημαντικό για τον συγκεκριμένο πληθυσμό.
Άλλωστε, η ρανιμπιζουμάμπη σχεδιάστηκε ειδικά για χρήση στον οφθαλμό, ενώ τα προφίλ ασφάλειας και ανεκτικότητάς της είναι καλά θεμελιωμένα μέσω εκτενούς προγράμματος κλινικών μελετών και άνω των 8 ετών κλινικής εμπειρίας σε πέντε ενδείξεις (νεοαγγειακή ηλικιακή εκφύλιση ωχράς, απόφραξη φλέβας αμφιβληστροειδούς κεντρική & κλάδου, μυωπική χοριοειδική νεοαγγείωση και διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας).
50.000 ασθενείς στην Ελλάδα
Οι παθήσεις της ωχράς κηλίδας επηρεάζουν περισσότερους από 50.000 ασθενείς στη χώρα μας και 245 εκατομμύρια παγκοσμίως, επιφέροντας βαρύτατη απώλεια όρασης, που σε αρκετές περιπτώσεις φτάνει τα επίπεδα τύφλωσης. Οι κυριότερες από αυτές τις παθήσεις είναι η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (ΗΕΩ), το διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας (ΔΟΩ), η απόφραξη φλέβας αμφιβληστροειδούς (ΑΦΑ) και το οίδημα ωχράς κηλίδας σε έδαφος παθολογικής μυωπίας.
Για το λόγο αυτό συστήνεται, ειδικά στους ηλικιωμένους αλλά και σε όσους πάσχουν από διαβήτη, να επισκέπτονται τον οφθαλμίατρό τους οπωσδήποτε μία φορά κάθε χρόνο.
"Μ"