Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Η φωτογράφος που αψηφά τη βαρύτητα -Δημιουργεί μαγικές σκηνές με ιπτάμενα αντικείμενα [εικόνες]

ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΤΕΧΝΗΣ


Οι περισσότεροι φωτογράφοι επικεντρώνονται στην έκφραση του μοντέλου τους. Οχι όμως η Σερίς Ντουσέντ. Εκείνη προτιμά να ασχοληθεί με τις σκέψεις, τους φόβους και τη φαντασία τους. Και τις αποτυπώνει στο χαρτί... αψηφώντας τη βαρύτητα.
Η 28χρονη φωτογράφος από την Τουλόν της Γαλλίας δίνει μία διαφορετική διάσταση στην τέχνη της προσωπογραφίας. Σε κάθε φωτογραφία της δημιουργεί ένα περιβάλλον που σφύζει από άψυχα αντικείμενα τα οποία αιωρούνται, σαν σκέψεις που στροβιλίζονται, αναδεικνύοντας την προσωπικότητα κάθε μοντέλου.

Ισορροπώντας ανάμεσα στο ρεαλισμό και τη φαντασία, δημιουργεί μαγικές σκηνές στις οποίες τσαγιέρες, παπούτσια, πεταλούδες ή ακόμη και έγγραφα και τρόφιμα υψώνονται στην ατμόσφαιρα, γύρω από τους πρωταγωνιστές της, αντιπροσωπεύοντας τις σκέψεις, τους φόβους, τις εμμονές και τα όσα φαντάζονται.



Οπως λέει, δεν θέλει να δημιουργεί φωτογραφίες, αλλά ιστορίες. Στην αρχή, η Ντουσέντ χρησιμοποιούσε μέλη της οικογένειάς της σαν μοντέλα της, στη συνέχεια επεκτάθηκε σε φίλους και μετά το πρότεινε σε αγνώστους, επιλέγοντας πάντα μέρη που έχουν σημασία για αυτούς, είτε είναι το σπίτι τους, ο χώρος εργασίας ή ο κήπος τους.


Μάλιστα, όταν πρόκειται για κάποιο άτομο άγνωστο σε εκείνη, κάνει πολύωρες συζητήσεις μαζί του, επιχειρώντας να μπει στον κόσμο του, πριν «στήσει» τη σκηνή που θα αντιπροσωπεύει απόλυτα τις σκέψεις του. «Αν και είναι σύνθετες στη δημιουργία, οι εικόνες μου γίνονται εύκολα αντιληπτές από τον θεατή και αυτό με ευχαριστεί ιδιαίτερα», λέει η φωτογράφος στο Forbes.


























iefimerida.gr