Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Η στάση απέναντι στη Ρωσία «διχάζει» το Βερολίνο

Ο Tusk, Πολωνός πρώην Πρωθυπουργός, δεν είναι μόνο συντηρητικός «ομοϊδεάτης» αλλά προέρχεται επίσης από μια χώρα, όπως και η Ανατολική Γερμανία της Merkel, που αποτίναξε την κυριαρχία του σοβιετικού κομμουνισμού το 1989.

του N. Peter Kramer
Η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel δείχνει σημάδια ικανοποίησης από τα πρώτα βήματα του «προστατευόμενού» της, Donald Tusk, που είναι ο νέος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ανέλαβε καθήκοντα τον Δεκέμβριο. 

Ο Tusk, Πολωνός πρώην Πρωθυπουργός, δεν είναι μόνο συντηρητικός «ομοϊδεάτης» αλλά προέρχεται επίσης από μια χώρα, όπως και η Ανατολική Γερμανία της Merkel, που αποτίναξε την κυριαρχία του σοβιετικού κομμουνισμού το 1989. 

Το ότι ο Tusk, ως πρώην ακτιβιστής της Αλληλεγγύης και αντικομμουνιστικός πολιτικός, εμφανίζεται να είναι υπέρ ενός νέου «ψυχρού πολέμου» κατέστη σαφές με την δήλωση: «Σήμερα, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η ρωσική προσέγγιση, όχι μόνο στην Ουκρανία αλλά επίσης στην ΕΕ». 

Ωστόσο, η αντιρωσική γραμμή του κ. Tuskεξωτερίκευσε τις διαφορές εντός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του οποίου πρέπει να προεδρεύσει. 

Ισχυρά κράτη μέλη όπως η Γαλλία και Ιταλία αλλά και μικρότερα (π.χ. Αυστρία, Τσεχία, Ουγγαρία, Βουλγαρία, Σλοβακία), προθυμοποιούνται να μετριάσουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας με το πρώτο σημάδι που θα δείξει η Μόσχα για συνεργασία και κλίμα σταθεροποίησης στην Ανατολική Ουκρανία. 

Οι αποκλίσεις αυτές μέσα στο Συμβούλιο είναι πιθανό να διευρυνθούν στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής τον Μάρτιο, όπου οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να επανεξετάσουν τις κυρώσεις στην οικονομία, την πώληση όπλων και τη μεταφορά τεχνολογίας, που αρχικά επιβλήθηκαν για 12 μήνες. 

Η Federica Mogherini, Ύπατη Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, θα προεδρεύσει κατά την διάρκεια του στρατηγικού διαλόγου για το ρωσικό ζήτημα που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες την 19η Ιανουαρίου με στόχο την προετοιμασία πριν την Σύνοδο Κορυφής. 

Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Στόχος είναι ο ανοιχτός διάλογος με τη Μόσχα τόσο για ζητήματα αμοιβαίων σχέσεων όσο και για το ρόλο της Ρωσίας απέναντι στην κρίση σε χώρες όπως η Συρία, το Ιράν, η Μέση Ανατολή και η Λιβύη». 

Ποια λοιπόν η στάση της Γερμανίας; Η κα. Merkel δήλωσε ότι οι κυρώσεις μπορούν μόνο να αρθούν εάν η Ρωσία εγκαταλείψει τα πολιορκούμενα ουκρανικά ανατολικά εδάφη. 

Το δεξί χέρι της Καγκελαρίου και Υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schauble, επιβεβαίωσε τα παραπάνω σε πρόσφατες δηλώσεις του, «παρά την κρίση του ρουβλίου». 

Όμως, δεν έλειψαν και οι αντίθετες γνώμες όπως αυτή του Υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας και σοσιαλιστή, Frank-Walter Steinmeier, ο οποίος πρόσθεσε: «Η ασφάλεια στην Ευρώπη δεν θα έχει περισσότερες ελπίδες εάν, όπως λανθασμένα πιστεύουν ορισμένοι, γονατίσει την Ρωσική οικονομία». 

Το 2015 αναμένεται να είναι άλλη μια χρονιά καυτών εξελίξεων, όπως φαίνεται.