Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Άμεση καταβολή 33 εκατ. ευρώ στους ροδακινο-παραγωγούς

«Η δικαίωση του ελληνικού αιτήματος αποδεικνύει πως με σύνεση, υπεύθυνη στάση, συντονισμένες προσπάθειες, οργανωμένη δουλειά και ουσιαστικές παρεμβάσεις, χωρίς τυμπανοκρουσίες και μεγαλοστομίες, μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Καρασμάνης, με αφορμή την απόφαση της ΕΕ να εγκρίνει την άμεση καταβολή αποζημιώσεων 33 εκατ. ευρώ στους Έλληνες παραγωγούς ροδακίνων και νεκταρινιών...
για να αντισταθμιστούν οι απώλειες εισοδήματος που είχαν το 2014 από την πτώση των τιμών, που προκάλεσε η εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία.


Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Καρασμάνης συμπλήρωσε, πως η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ικανοποιεί πλήρως το βασικότερο αίτημα των Ελλήνων παραγωγών ροδακίνων και νεκταρινιών για την αναπλήρωση της απώλειας εισοδήματος που είχαν από ένα αίτιο, για το οποίο σε καμία περίπτωση δεν ευθύνονταν, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την απρόσκοπτη συνέχιση της καλλιέργειας για τα προσεχή χρόνια. 

Οι αποζημιώσεις, που αφορούν σε παραγωγούς εννέα νομών της χώρας, θα καταβληθούν με τη μορφή της στρεμματικής ενίσχυσης ανάλογα με την τιμή πώλησης των ροδακίνων και των νεκταρινιών και με βάση την αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) του 2014 για κάθε παραγωγό, με καθαρό και διαφανή τρόπο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα 2/3 της παραγωγής του 2014, δηλαδή περίπου 300.000 τόνοι, από το σύνολο των 380.000 τόνων, πουλήθηκαν σε τιμές έως και 75% χαμηλότερες από την τελευταία τριετία λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία, αποτέλεσμα της οποίας ήταν το ρωσικό εμπάργκο. 

Εξάλλου, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Πάρις Κουκουλόπουλος, σχολίασε μεταξύ άλλων, ότι τα αντισταθμιστικά οφέλη που αποκομίζονται συμβάλουν στη διευκόλυνση των παραγωγών να συνεχίσουν απρόσκοπτα την παραγωγική τους δραστηριότητα σε μια δύσκολη χρονιά και μέσα απ΄αυτή να βελτιώσουν το εισόδημά τους. Πρόσθεσε επίσης, ότι ο δρόμος για τη χώρα, είναι «να αγωνιζόμαστε μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τη βελτίωση των κανόνων που ισχύουν, αλλά και να σεβόμαστε τους κανόνες αυτούς κερδίζοντας έτσι, όσα περισσότερα μπορούμε για την πατρίδα».

zougla