Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Τουρίστες, Go Back!


Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Πάνω από είκοσι εκατομμύρια τουρίστες (συμπεριλαμβανομένων και αυτών της κρουαζιέρας) έκαναν τις διακοπές τους στη χώρα μας το 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα η Τράπεζα της Ελλάδος.

Τα έσοδα από τον τουρισμό έφθασαν τα 12,1 δις ευρώ – δύο σχεδόν δις περισσότερα από το 2012.

Η αύξηση οφείλεται κυρίως στην αύξηση των αφίξεων από τις χώρες της ζώνης του ευρώ (6,3 εκ. επισκέπτες – «δανειστές») και από τις χώρες της ΕΕ εκτός ευρωζώνης (4,2 εκ. επισκέπτες).

Οι αφίξεις από τη Γερμανία παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 7,5% και από τη Γαλλία, 17,9%.

Οι αφίξεις από τη Ρωσία παρουσίασαν αύξηση κατά 54,7% (για τους Ρώσους η Ελλάδα αποτελεί τρίτο τουριστικό προορισμό) και από τις ΗΠΑ κατά 24,8%.

Οι αφίξεις επιβατών κρουαζιέρας έφθασαν τα 2,2 εκ. επισκεπτών. 

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται φέτος 25 κρουαζιερόπλοια, έναντι 18 το 2013 και 11 το 2012.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος, στα 42 λιμάνια υποδοχής κρουαζιερόπλοιων, οι αφίξεις το 2013 αυξήθηκαν κατά 3,34%.

Λιμάνια όπως αυτό του Γυθείου και της Ζακύνθου, εμφάνισαν αύξηση άνω του 500%, ενώ δυναμικά μπαίνει και στον τομέα της κρουαζιέρας και η Κεφαλονιά.

Πέρσι, η Ζάκυνθος έσπασε το φράγμα των 500.000 τουριστών.

Στην περιοχή του Άθω οι προκρατήσεις δωματίων εμφανίζουν ήδη αύξηση μεγαλύτερη του 50%.

Το 2013, στη Χαλκιδική, οι διανυκτερεύσεις αυξήθηκαν κατά 10% και ο τζίρος κατά 7%.

Στην Κρήτη, «ποδαρικό» έκαναν ήδη από τον Μάρτιο Γερμανοί τουρίστες, ενώ υπολογίζεται ότι το 2014 την χώρα μας θα επισκεφθούν 2,7 εκ. Γερμανοί... τοκογλύφοι δανειστές, με τη Λουφτχάνσα να εξετάζει σοβαρά την επέκταση των πτήσεών της προς την Ελλάδα.

Μόνο την Παρασκευή, 2 Μαΐου, και στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου έφθασαν 122 πτήσεις και μέχρι το βράδυ της Κυριακής, 4 Μαΐου, στο νησί είχαν φθάσει 55.000 τουρίστες.

Σημειώστε ότι οι περισσότερες πτήσεις τσάρτερ έφθασαν από τη Γερμανία, καθώς μόνο την προηγούμενη Παρασκευή, το Ηράκλειο συνδέθηκε με ένδεκα διαφορετικές γερμανικές πόλεις.

Ειδικά τον Απρίλιο, οι αφίξεις στο Ηράκλειο αυξήθηκαν κατά 43,16% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2013, με τις αφίξεις Γερμανών να αυξάνουν κατά 70%!

Στο αεροδρόμιο «Διαγόρας» της Ρόδου, οι αφίξεις τον Απρίλιο του 2014 αυξήθηκαν κατά 23,69% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2013, με πρώτους τους Ισραηλινούς, τουρίστες, δεύτερους τους Άγγλους, τρίτους τους Γάλλους και τον αριθμό των Γερμανών επισκεπτών να παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 26%.

Στην Κεφαλονιά, δεκάδες ζευγάρια Βρετανών αναμένονται αυτό το καλοκαίρι για να τελέσουν τους γάμους τους στο νησί, ενώ οι Άγγλοι που επέλεξαν να ζουν στο νησί δηλώνουν πως «έχουμε ακόμη ήλιο και μετά τον σεισμό» και πως οι Κεφαλονίτες τους αγαπούν, ενθυμούμενοι την βοήθεια που τους προσέφεραν τα βρετανικά πλοία μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1953.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο τζίρος στον τομέα υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης το δ΄ τρίμηνο 2013, αυξήθηκε κατά 35,9% σε σύγκριση με το 2012.

Σύμφωνα με τη Eurostat, το 2013 η χώρα μας εμφάνισε την μεγαλύτερη αύξηση (11,7%) διανυκτερεύσεων σε τουριστικά καταλύματα στην ΕΕ, καταγράφοντας 87,3 εκ. διανυκτερεύσεις, εκ των οποίων το 79% αφορά σε αλλοδαπούς.

Σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, οι τουριστικές αφίξεις στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας το 2013, αυξήθηκαν κατά 11%.

Σύμφωνα με την βρετανική Barclays, η Ελλάδα σώνεται χάρη στον τουρισμό.

Η Ελλάδα κρατά την πρώτη θέση όσον αφορά στις προτιμήσεις των Αυστριακών ως τουριστικός προορισμός.

Ήδη, σοβαρό ενδιαφέρον εμφανίζει και η Κίνα – το 2013 οι Κινέζοι που ταξίδεψαν στο εξωτερικό άγγιξαν τα 100 εκατομμύρια και διάφορες ευρωπαϊκές χώρες διαγκωνίζονται για το ποια θα προσφέρει τις περισσότερες διευκολύνσεις, προκειμένου να εξασφαλίσει τους περισσότερους τουρίστες από την μεγάλη αυτή χώρα.

Αν ρίξουμε μια ματιά στα στοιχεία του Μαΐου 2012, θα διαπιστώσουμε ότι παρουσιάστηκε πτώση της τουριστικής κίνησης, με τις κρατήσεις να μειώνονται ακόμη και στο 50%.

Υπενθυμίζω ότι τότε είχαμε τις διπλές εκλογές και αναβίωνε ο κίνδυνος ενός νέου κύκλου πολιτικής αστάθειας.

Υπενθυμίζω επίσης ότι το χρήμα από τον τουρισμό είναι άμεσο και ζεστό – πάει στα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, στα μαγαζιά, στα περίπτερα, στα μουσεία, στο κράτος μέσω της φορολογίας.

Οπότε, διερωτάται κανείς: Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που επιλέγουν την Ελλάδα για να περάσουν τις πιο ξέγνοιαστες μέρες του χρόνου, τι γνώμη θα σχημάτιζαν αν άκουγαν το καινούργιο – εμφυλιοπολεμικό για την Ελλάδα, αντιτουριστικό για τους ξένους – σύνθημα «Go Back!» που ακούστηκε από τη Μυτιλήνη;

Τι θα σκέπτονταν αν μάθαιναν πως στην Ελλάδα υπάρχει πολιτικός αρχηγός (που θέλει να γίνει και πρωθυπουργός) που χρησιμοποιεί σήμερα ένα σύνθημα του παρελθόντος;

Τραβηγμένο; Δε νομίζω!

Ένα «Go Back» είναι πάντα «Go Back» και κανείς δεν θα καθίσει να διαβάσει τι συνέβη στη Μυτιλήνη εκείνον τον εφιαλτικό για την Ελλάδα Δεκέμβριο του 1944 – οι σημερινοί Βρετανοί για παράδειγμα, προτιμούν να θυμούνται την υποδοχή σωτήρων που τους επεφύλαξε η Κεφαλονιά στο σεισμό του 1953.

Άλλωστε, η άποψη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη μόνη σημαντική πηγή εσόδων για τη χώρα, συμπυκνώθηκε στην ανακοίνωση του «Τμήματος Τουρισμού» (λέμε τώρα) του συγκεκριμένου κόμματος, της 3ης Μαΐου – επομένη της αντιτουριστικής ιαχής από τη Μυτιλήνη.

Σύμφωνα με αυτήν, λοιπόν, «οι τουριστικοί προορισμοί καθίστανται όλο και πιο κορεσμένοι», «οι τοπικές κοινωνίες επιβαρύνονται όλο και περισσότερο από τη συγκέντρωση της τουριστικής δραστηριότητας και την υποβάθμιση των τουριστικών πόρων», «το φυσικό περιβάλλον απειλείται από τις συνδυασμένες πολιτικές και θεσμικές παρεμβάσεις που ευνοούν νέες παραβάσεις και αυθαιρεσίες σε περιοχές NATURA, αρχαιολογικούς χώρους, δάση» και «η αύξηση του τουριστικού εισοδήματος επετεύχθη χωρίς τη διάχυση στις τοπικές κοινωνίες και στις παραγωγικές δυνάμεις, οι οποίες συμπιέστηκαν ακόμα περισσότερο»!

Με λίγα λόγια… Go Back!