Στην πανευρωπαϊκή εκστρατεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ψηφιακές Δεξιότητες και Εργασία ("e-Skills for Jobs"), συμμετέχει η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, με στόχο να διαδώσει ευρέως ότι οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών δημιουργούν με ταχείς ρυθμούς νέες θέσεις εργασίας, με χαρακτηριστικά που ευνοούν τη γυναικεία απασχόληση.
Στόχος της πρωτοβουλίας e-Skills for Jobs είναι η κάλυψη του κενού ψηφιακών ειδικοτήτων εφόσον σήμερα δεν επαρκούν οι απόφοιτοι των πανεπιστημίων, αλλά και η εργασιακή διέξοδος των Ευρωπαίων μέσα από τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ), που αναμένεται να δημιουργήσουν έως και 1 εκατομμύριο κενές θέσεις εργασίας στην Ευρώπη μέχρι το 2020. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, μέχρι το 2020 ο αριθμός των θέσεων εργασίας στον τομέα της διαχείρισης, της αρχιτεκτονικής και της ανάλυσης των ΤΠΕ θα αυξηθεί κατά 44% σε σύγκριση με το 2011, και οι συναφείς θέσεις εργασίας κατά 16%.
Στο πλαίσιο της εκστρατείας, δημιουργήθηκε ο Ελληνικός Εθνικός Συνασπισμός για την Ψηφιακή Οικονομία, τον οποίο στηρίζει η ελληνική κυβέρνηση και ο κλάδος των ΤΠΕ. Ο Εθνικός Συνασπισμός παρουσιάσθηκε επισήμως εχθές στην ειδική εκδήλωση e-Skills for Jobs 2014 Grand Event που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΣΕΠΕ) και ο οργανισμός DIGITALEUROPE, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. Ο Ελληνικός Εθνικός Συνασπισμός βασίζεται στο πρότυπο της Ψηφιακής Συμμαχίας που εγκαινίασε στην Ελλάδα η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, ανακοινώνοντας μια πολυμερή συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με στόχο τη βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων των γυναικών και την ενίσχυση της παρουσίας τους στον επαγγελματικό στίβο των ΤΠΕ ( Women & Girls Go Digital in Greece ).
Κατά την ομιλία της στη διάρκεια του συνεδρίου, η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, κ. Βάσω Κόλλια τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν επιδιώκουμε απλά μια ποσοτική αύξηση της διείσδυσης των νέων τεχνολογιών στο γυναικείο πληθυσμό. Εξάλλου, πάνω από το 48% των Ελληνίδων κάνει σήμερα συχνή χρήση των υπηρεσιών του Διαδικτύου, ποσοστό που αποτυπώνει σημαντική πρόοδο. Πρέπει να πείσουμε τις γυναίκες να φύγουν από το επίπεδο του παθητικού χρήστη των ψηφιακών τεχνολογιών και να τις αντιμετωπίσουν σαν κομμάτι της γυναικείας ταυτότητας. Ο γυναικείος τρόπος σκέψης, η συνθετική ικανότητα και η υψηλή δυνατότητα παράλληλης επεξεργασίας δεδομένων είναι τα δυνατά «όπλα» του φύλου μας απέναντι στα συστήματα γνώσης των ΤΠΕ. Οι γυναίκες έχουν φυσικό ταλέντο στη δημιουργική χρήση των ΤΠΕ και στον υπολογιστικό προγραμματισμό, απλά ακόμη δεν το έχουν συνειδητοποιήσει».
Στη συνέχεια, η κ. Κόλλια αναφέρθηκε στη συμφιλίωση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής υπογραμμίζοντας εμφατικά: «Η μητρότητα θα πρέπει να πάψει να αντιμετωπίζεται σαν «εμπόδιο» στην παραγωγικότητα ή στη σταδιοδρομία. Είναι υπόθεση όλων μας. Ανδρών και γυναικών. Εργοδοτών και εργαζομένων. Οι ευθύνες της οικογένειας θα πρέπει να μοιραστούν εξίσου και στα δύο φύλα, με την παράλληλη συνδρομή των κοινωνικών δομών φροντίδας».
Στο εταιρικό σχήμα του Ελληνικού Εθνικού Συνασπισμού συμμετέχει και η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, εκφράζοντας τη γυναικεία οπτική στο χώρο των νέων τεχνολογιών. Ο Συνασπισμός, περιλαμβάνει επί του παρόντος ακόμη 8 εταίρους: Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης, Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, και το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας.
Όπως αναφέρθηκε στη διάρκεια του συνεδρίου, η Ελλάδα είναι η έκτη χώρα της ΕΕ που δημιουργεί Εθνικό Συνασπισμό, μετά τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Μάλτα, ενώ αντίστοιχοι συνασπισμοί συστήνονται ήδη στην Αυστρία, τη Βουλγαρία, την Ιταλία και την Ισπανία.