Ένα φιλόξενο καταφύγιο, όπου θα μπορούν να λαμβάνουν βοήθεια σε πολλά επίπεδα για την κάλυψη βασικών αναγκών τους, θα έχουν στη διάθεσή τους και κατά τη διάρκεια της ημέρας οι άστεγοι στη Θεσσαλονίκη.
Της Βαρβάρας Ζούκα
Μετά από το υπνωτήριο, που έδωσε λύσεις στο θέμα της φιλοξενίας των αστέγων, ο δήμος Θεσσαλονίκης εγκαινιάζει και το κέντρο ημερήσιας υποδοχής, το οποίο θα λειτουργήσει σε κτίριο επί της οδού Μοναστηρίου 62.
Σύμφωνα με την αρμόδια αντιδήμαρχο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Καλυψώ Γούλα, το κέντρο ημερήσιας υποδοχής αστέγων εντάσσεται στις συνολικά οκτώ κοινωνικές δομές, τις οποίες ο δήμος Θεσσαλονίκης δημιούργησε σε συνεργασία με την κοινωνική οργάνωση υποστήριξης νέων “Άρσις” και τη μη κυβερνητική οργάνωση Praxis.
Όπως ανέφερε η κυρία Γούλα, αυτή η νέα κοινωνική δομή για διάστημα δύο ετών θα λειτουργήσει σε συνεργασία με την Praksis με την προοπτική να ενταχθεί στη συνέχεια στις υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης. Το κέντρο ημερήσιας υποδοχής αστέγων δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος “κοινωνικές δομές άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας στον δήμο Θεσσαλονίκης” του επιχειρησιακού προγράμματος “Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού”, το οποίο εντάσσεται στο ΕΣΠΑ 2007 - 2013. Η κατασκευή του κέντρου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του δήμου Θεσσαλονίκης, κατέστη δυνατή με τη συνδρομή του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και την υποστήριξη του ιδρύματος Μποδοσάκη.
Ημερήσια φροντίδα
Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το κέντρο ημερήσιας υποδοχής αστέγων θα λειτουργεί και τις επτά ημέρες της εβδομάδας, από τις 9.00 το πρωί έως και τις 9.00 το βράδυ. Σε καθημερινή βάση, εξάλλου, θα μπορεί να εξυπηρετεί τουλάχιστον πενήντα άτομα.
“Πρωτεύων στόχος μας είναι να δώσουμε τη δυνατότητα στους ανθρώπους που προστρέχουν στις κοινωνικές υπηρεσίες να διατηρήσουν την αξιοπρέπειά τους. Μέσα από τη λειτουργία του κέντρου ημερήσιας υποδοχής αστέγων, οι άνθρωποι αυτοί, πέραν όλων των άλλων, θα μπορέσουν να αποκαταστήσουν την εικόνα τους, ώστε να έχουν πια την ευκαιρία -και μέσω της δικτύωσης που θα προσφέρεται με άλλες υπηρεσίες- να αναζητήσουν κάποια θέση εργασίας και να ενσωματωθούν στην κοινωνία”, επισήμανε η Καλυψώ Γούλα.
Στο κέντρο ημερήσιας υποδοχής οι άστεγοι θα μπορούν να φροντίσουν την ατομική υγιεινή τους, καθώς θα υπάρχουν λουτρά και κιτ υγιεινής μιας χρήσης, ενώ θα λαμβάνουν ιατροφαρμακευτική πρωτοβάθμια φροντίδα και περίθαλψη, καθώς και ψυχοκοινωνική στήριξη από εξειδικευμένους κοινωνικούς επιστήμονες. Στον χώρο υπάρχουν πλυντήρια και ιματιοθήκη, ενώ στους άστεγους που τον επισκέπτονται θα προσφέρεται πρωινό και θα παρέχεται η δυνατότητα ανάπαυσης.
Υπνωτήριο στα δυτικά
Ήδη, για την παροχή βοήθειας προς τους αστέγους ο δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την “Άρσις” λειτουργεί υπνωτήριο, στον πρώτο όροφο ακινήτου, επί της οδού Ανδρέου Γεωργίου 13, που αγοράστηκε και παραχωρήθηκε για αυτόν τον σκοπό από τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα Ανδρών.
Στο υπνωτήριο καταφεύγουν κάθε βράδυ περίπου πενήντα άστεγοι. Κατά κύριο λόγο πρόκειται για άνδρες που έχασαν τη δουλειά τους λόγω της οικονομικής κρίσης και βρέθηκαν στον δρόμο, καθώς αδυνατούσαν να συντηρήσουν το σπίτι τους.
Το υπνωτήριο του δήμου Θεσσαλονίκης είναι δυναμικότητας 74 κλινών, ενώ στις εγκαταστάσεις του, που αναπτύσσονται σε 750 τ.μ., περιλαμβάνονται λουτρά, στεγνοκαθαριστήριο, αλλά και αίθουσες συνεδρίας και ψυχοκοινωνικής στήριξης. Σε καθημερινή βάση ανοίγει τις πύλες του για τους αστέγους στις 7.00 το απόγευμα και μένει ανοικτό έως τις 8.00 το πρωί της επόμενης ημέρας.
Κοινωνικό φαρμακείο
Στο μεταξύ, περισσότερα από 120 ανασφάλιστα άτομα απευθύνονται κάθε μήνα, για να καλύψουν τις ανάγκες φαρμακευτικής περίθαλψής τους, στο κοινωνικό φαρμακείο του δήμου Θεσσαλονίκης, το οποίο λειτουργεί στο πολυϊατρείο της Praksis, στη συμβολή της Αρκαδιουπόλεως με την Αγίου Δημητρίου.
Το κοινωνικό φαρμακείο, στο οποίο απασχολούνται δύο φαρμακοποιοί και μία κοινωνική λειτουργός, είναι ανοικτό τις καθημερινές από τις 9.00 το πρωί μέχρι και τις 5.00 το απόγευμα.
Όσοι ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν τις υπηρεσίες του κοινωνικού φαρμακείου θα πρέπει να προσκομίσουν αντίγραφο του εκκαθαριστικού της εφορίας, φωτοτυπία της αστυνομικής τους ταυτότητας, την κάρτα ανεργίας εφόσον υπάρχει, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, αλλά και επίσημη ιατρική γνωμάτευση.