Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές

Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στην Ολομέλεια της Βουλής, με την στήριξη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης με τις ρυθμίσεις που αφορούν στο υπαίθριο εμπόριο και τις λαϊκές αγορές.

Δεκτά κατά πλειοψηφία έγιναν σειρά επίμαχων άρθρων και τροπολογιών, μετά από ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και τα οποία υπερψηφίστηκαν από 141 βουλευτές της συγκυβέρνησης έναντι 98 από την αντιπολίτευση που δήλωσαν ότι καταψηφίζουν.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, υπό την πίεση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που απειλούσαν με καταψήφιση του νομοσχεδίου, κατέθεσε τροπολογία, σύμφωνα με την οποία καταργείται η επίμαχη διάταξη για την κλήρωση θέσεων στις λαϊκές αγορές.

Σύμφωνα με την τροπολογία, ο διαχωρισμός των πωλητών σε παραγωγούς και εμπόρους καθώς και ο τρόπος κατανομής των θέσεων παραπέμπονται σε υπουργική απόφαση η οποία θα εκδοθεί τρεις μήνες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου κι αφού προηγηθεί διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Με την κίνηση αυτή ο κ. Χατζηδάκης κατάφερε να ξεπεράσει το εμπόδιο που προκάλεσε ο εισηγητής και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής, ο οποίος, αν και το κόμμα του είχε την περασμένη Παρασκευή ψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο, εντούτοις από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής διαφοροποιήθηκε.

Συγκεκριμένα, προειδοποίησε ότι δεν θα ψηφίσει δύο από τις βασικότερες διατάξεις, που, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, στόχευαν στο να αντιμετωπίσουν κρούσματα διαφθοράς και παραεμπορίου.

Ο λόγος για την κλήρωση των θέσεων πωλητών στις λαϊκές αλλά και για τον διαχωρισμό των πάγκων των παραγωγών και των επαγγελματιών. Για τις δύο αυτές αλλαγές οι συνδικαλιστές των πωλητών αντιδρούν έντονα ασκώντας μάλιστα αφόρητες πιέσεις στους βουλευτές των κομμάτων, ενώ ταυτόχρονα έχουν σταματήσει και τη διάθεση των προϊόντων τους στους καταναλωτές.

Ethnos.gr