Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Διεθνής διάσκεψη αλιείας

Η βιώσιμη αλιεία είναι ο βασικός στόχος της νέας κοινής αλιευτικής πολιτικής της Ε.Ε., με την εφαρμογή της οποίας επιχειρείται να περιοριστεί η υπεραλίευση.


ΤΟΥ ΦΩΤΗ ΚΟΥΤΣΑΜΠΑΡΗ

Αυτό αναφέρθηκε στη διάρκεια της πρώτης ημέρας της διεθνούς διάσκεψης για τη βιώσιμη διαχείριση της αλιευτικής παραγωγικής ικανότητας που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.
Η οικοδέσποινα της διάσκεψης Μαρία Δαμανάκη, ευρωπαία επίτροπος για τις θαλάσσιες υποθέσεις και την αλιεία, ανέφερε ότι “Η Ε.Ε. είναι η μεγαλύτερη αγορά παγκοσμίως, καθώς εισάγει το 70% της κατανάλωσης και καταναλώνει το 1/4 των παγκόσμιων πόρων”. Η ίδια είπε ότι η αλιεία θα βοηθηθεί με τη μείωση της αλιευτικής ικανότητας και πως στόχος είναι οι αλιείς να ψαρεύουν λιγότερο και να κερδίσουν περισσότερα. Σύμφωνα με την επίτροπο, το 2020 σε όλους τους κλάδους αλιείας θα κυριαρχεί η αειφορία, πέρυσι 25 ιχθυοαποθέματα ανήκαν σε αυτό τον κλάδο, ενώ φέτος θα φτάσουν στα 27. Η κ. Δαμανάκη επισήμανε ακόμη ότι θα σταματήσει τη χρηματοδότηση των μεγάλων σκαφών και οι πόροι θα οδηγηθούν στα μικρά σκάφη.
“Το πρόβλημα της υπερικανότητας αλίευσης οδήγησε τα αποθέματα σε συρρίκνωση και υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης. Γι’ αυτό προσπαθούμε να αναπτύξουμε πρακτικές πριν καταστραφούν τα πάντα”, είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης. Ο υπουργός ανέφερε ότι “προτείνουμε να προχωρήσουμε σε συνεργασίες και να υπογράψουμε δήλωση διαχείρισης, ώστε να υπάρχουν ψάρια για τις επόμενες γενιές”. Στη διεθνή διάσκεψη που γίνεται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης συμμετέχουν εκπρόσωποι από κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυβερνήσεις τρίτων χωρών, υπουργοί και μέλη του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Σήμερα θα υπογραφεί κοινή δήλωση για τη διαχείριση της αλιευτικής παραγωγικής ικανότητας μεταξύ της Ε.Ε. και χωρών που επιθυμούν να συμπορευτούν στον κοινό στόχο, όπως ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ινδονησία κ.ά.