Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ Εφημερίες της ταλαιπωρίας για τους ασθενείς



Ασθενείς που περιμένουν έως και δύο ώρες ξαπλωμένοι σε ένα φορείο περιμένοντας να τους πάνε για εξέταση, τρεις τραυματιοφορείς που τρέχουν προσπαθώντας να εξυπηρετήσουν εκατοντάδες άτομα, κουρασμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που απεγνωσμένα προσπαθεί να αντεπεξέλθει στα συσσωρευμένα περιστατικά και ασθενείς που τελικώς αναγκάζονται να φύγουν χωρίς να καταφέρουν να εξυπηρετηθούν.

Της Νικολέττας Μπούκα

Η εικόνα αυτή επικρατεί στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του “Ιπποκράτειου” νοσοκομείου Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της εφημερίας. Όπως καταγγέλλουν γιατροί κι εργαζόμενοι, οι οποίοι πραγματοποίησαν χθες το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο νοσοκομείο, τις ημέρες της εφημερίας δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν όλοι οι προσερχόμενοι ασθενείς, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, αλλά και γιατί το νοσοκομείο εφημερεύει μόνο του για τον μήνα Μάρτιο, χωρίς στήριξη από άλλο νοσοκομείο. Χαρακτηριστικό είναι ότι, εξαιτίας συνταξιοδοτήσεων και μετακινήσεων, έχουν μείνει μόλις τρεις τραυματιοφορείς ανά βάρδια στο τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και επτά νοσηλευτές για δεκατέσσερα ιατρεία.
“Η κατάσταση είναι απελπιστική, με την αναμονή να φτάνει τις οκτώ έως δέκα ώρες και τα φορεία να στοιβάζονται στη σειρά. Οι πολίτες ταλαιπωρούνται, γιατί η αναμονή είναι τεράστια. Το 'Ιπποκράτειο' θα κάνει μόνο του τις 7 από τις συνολικά 8 εφημερίες του Μαρτίου. Όμως, η προσέλευση ασθενών στις εφημερίες φτάνει και τους 1.500. Στην εφημερία της περασμένης Κυριακής 300 άτομα έφυγαν χωρίς να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν”, δηλώνει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του “Ιπποκράτειου” Γιώργος Λειβαδιώτης.
Παράλληλα, αναφέρει ότι στη χθεσινή εφημερία, έως τις 11 το πρωί είχαν έρθει στο ΤΕΠ όπου περίμεναν οκτώ ασθενοφόρα και υπήρχαν μόνο τρεις τραυματιοφορείς. Μάλιστα, από τους 400 ασθενείς που είχαν προσέλθει έως εκείνη την ώρα, οι μισοί έπρεπε να εξυπηρετηθούν από τραυματιοφορείς, πράγμα αδύνατο καθώς είναι ελάχιστοι.

ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ
Για ταλαιπωρία των ασθενών κάνει λόγο και ο πρόεδρος της νοσοκομειακής επιτροπής γιατρών του “Ιπποκράτειου” Θέμης Νικολαΐδης, ο οποίος επισημαίνει ότι γιατροί κι εργαζόμενοι δεν φταινε για την κατάσταση που επικρατεί.
“Δυστυχώς, καμία στήριξη δεν προσέφερε η πιλοτική λειτουργία του πρώην ‘Δερματολογικού’ ως κέντρο υγείας αστικού τύπου, το οποίο εφημερεύει τον Μάρτιο μαζί με το ‘Ιπποκράτειο’. Κι αυτό διότι έχει περιορισμένες δυνατότητες και στην πρώτη συνεφημερία εξυπηρέτησε μόλις 70 ασθενείς. Λειτούργησε βιαστικά και σπασμωδικά με δανεικό προσωπικό”, δηλώνει ο κ. Νικολαΐδης και λέει χαρακτηριστικά ότι “για να καταλάβετε τι συμβαίνει, ζήτησαν από γιατρό χειρουργό του ‘Ιπποκράτειου’, ο οποίος εφημέρευε στην κλινική τέσσερις συνεχόμενες ημέρες, να πάει να εργαστεί χθες στο πρώην ‘Δερματολογικό’”.
Πάντως, βάσει του προγραμματισμού της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης, το πρώην “Δερματολογικό” θα συνεφημερεύει με το “Ιπποκράτειο” και στις 17, 21, 25 και 29 Μαρτίου για τα περιστατικά των ειδικοτήτων Παθολογίας, Χειρουργικής και Καρδιολογίας.