Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Μεγάλη απάτη σε νοσοκομεία από υπερκοστολογήσεις άνω του 241%

Συνελήφθη 55χρονος επιχειρηματίας

Στα 10 εκατομμύρια ευρώ φέρεται να ανέρχεται η ζημία που προκλήθηκε στο Δημόσιο από υπερκοστολογήσεις ιατρικών ειδών που ξεπερνούσαν το 241% σε πάνω από 100 δημόσια νοσοκομεία, μέσω πλαστών και εικονικών τιμολογίων.
Η απάτη, που φέρεται να είχε στήσει ένας 55χρονος επιχειρηματίας ο οποίος έχει ήδη συλληφθεί, αποκαλύφθηκε μετά από έρευνα των επίκουρων εισαγγελέων διαφθοράς Γιάννη Δραγάτση και Αντώνη Ελευθεριάνου, με εντολή της Εισαγγελέως Ελένης Ράικου.
Βάσει των στοιχείων που έχουν στα χέρια τους οι εισαγγελικές αρχές, προκύπτει η εκτίμηση ότι ο 55χρονος επιχειρηματίας, ενεργούσε με βοήθεια που του παρείχαν διοικήσεις νοσοκομειων και αρμόδιοι υπάλληλοι για τις προμήθειες αυτών.
Ο επιχειρηματίας συνελήφθη από την οικονομική αστυνομία σε πολυτελές συγκρότημα μεζονετών στη Γλυφάδα, όπου στο γκαράζ υπήρχε ένα αυτοκίνητο Φεράρι αξίας άνω των 200.000 ευρώ. 

Το κατηγορητήριο

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο επιχειρηματίας και οι τυχόν συνεργοί του έχουν διαπράξει τα κακουργήματα της κατάρτισης πλαστών και εικονικών τιμολογίων, απόκρυψης εισοδημάτων, απάτης και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Τα αδικήματα διώκονται με την επιβαρυντική διάταξη του Νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, σύμφωνα με πληροφορίες, από τον Αύγουστο του 2008 μέχρι τον Νοέμβριο του 2010 ο επιχειρηματίας και νόμιμος εκπρόσωπος εταιρείας εμπορίας ιατρικών ειδών παρέστησε ψευδώς σε διοικήσεις νοσοκομείων και υπαλλήλους αρμόδιους για τις προμήθειες, (π.χ Ευαγγελισμός, Θριάσειο, Παίδων Πεντέλη, Παπαγεωργίου, Ιπποκράτειο κλπ. σε όλη την Ελλάδα) πως τα είδη που τους προμήθευε είχαν αγοραστεί από κυπριακή εταιρεία στις τιμές που αναγράφονται στα τιμολόγια και πως έπρεπε να ενσωματωθεί στην τελική τιμή και το κέρδος του.
Όπως, σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, «τα ιατρικά είδη δεν είχαν αγοραστεί με τη μεσολάβηση της κυπριακής εταιρείας, η οποία συστάθηκε μόνο και μόνο για να έχει μοναδικό πελάτη την εταιρεία του κατηγορούμενου, αλλά απευθείας από τις προμηθεύτριες εταιρείες του εξωτερικού. Με αυτό τον τρόπο ο κατηγορούμενος αγόραζε τα ιατρικά είδη σε τιμές 241% χαμηλότερη από αυτή που εμφάνιζε στα τιμολόγια - δήθεν-αγοράς από την κυπριακή εταιρεία».

"Ναυτεμπορική"