Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Συνάντηση Αν.Υπ. Εσωτερικών και ΓΓ Ισότητας με αντιπροσωπεία της FEMM Committee του Ευρ.Κοινοβουλίου.

Το πλαίσιο δράσεων στον τομέα της Ισότητας των Φύλων κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, (Ιανουάριος-Ιούνιος 2014) ήταν το αντικείμενο συνάντησης της Αντιπροσωπείας της Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Γυναικών και την Ισότητα των Φύλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (FEMM Committee), στη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων. Την Αντιπροσωπεία υποδέχθηκαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος και η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων κ.Βάσω Κόλλια.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο τριήμερης επίσκεψης εργασίας της Αντιπροσωπείας στην Αθήνα, 29-31 Οκτωβρίου 2013, ενόψει της ανάληψης από την Ελλάδα της Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρώτο εξάμηνο του 2014. Την Αντιπροσωπεία αποτελούσαν, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ.Mikael Gustafsson και τα μέλη, κ.κ. Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου (PPE), Αντιγόνη Παπαδοπούλου (S&D), Angelika Werthmann (ALDE) και Marije Cornelissen (Verts/ALE).
Στη διάρκεια της συνάντησης, ο Υπουργός Αναπληρωτής Εσωτερικών κ. Λ. Γρηγοράκος, υπογράμμισε ότι η γυναίκα επωμίζεται άνισο βάρος ρόλων ειδικά κατά τη δύσκολη συγκυρία της οικονομικής κρίσης. Είναι ανάγκη η γυναίκα να ενταχθεί ξανά στην κοινωνία και στην πολιτική, όμως αυτό θα είναι εφικτό εφόσον βεβαιωθεί ότι η οικογένειά της στέκεται με ασφάλεια, στα πόδια της. Τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο, καθώς αυτό το διάστημα πρυτανεύει η συναίνεση, η ηπιότητα και η υπομονή για το καλό της χώρας. Διαβεβαίωσε για την πλήρη προσωπική του δέσμευση στη στήριξη του έργου που υλοποιείται στον τομέα της ισότητας των φύλων.
Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων κ.B. Κόλλια παρουσίασε τις πολιτικές και τις δράσεις στον τομέα ευθύνης της, καθώς και τους νέους στρατηγικούς στόχους στο πλαίσιο της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής 2014-2020. Στη συνέχεια, η κ.Κόλλια ανέπτυξε το πρόγραμμα δράσεων της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων κατά την Ελληνική Προεδρία, το οποίο επικεντρώνεται στο θέμα «Γυναίκες και Οικονομία». Στρατηγικό στόχο του προγράμματος, αποτελεί η «Προώθηση των οικονομικών δικαιωμάτων και της ανεξαρτησίας των γυναικών, περιλαμβάνοντας πρόσβαση στην αγορά εργασίας, κατάλληλες εργασιακές συνθήκες και έλεγχος στους οικονομικούς πόρους».
Το πλαίσιο δράσεων περιλαμβάνει πρωτοβουλίες για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των γυναικών, με έμφαση στην αντιμετώπιση της έμφυλης βίας, και μέριμνα για τη διαμόρφωση πολιτικών που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Ακόμη, θα επιδιωχθεί η ένταξη της διάστασης του φύλου στον πολιτικό διάλογο στα Συμβούλια Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (gender mainstreaming).
Ως προς την αποτίμηση της προόδου που έχει επιτευχθεί από την εφαρμογή στην Ε.Ε. του Προγράμματος Δράσης του Πεκίνου (4η Παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΗΕ για τις Γυναίκες, Σεπτέμβριος 1995), πρόκειται να εκπονηθεί σχετική μελέτη από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων.

Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από επιμέρους θέματα όπως η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας, οι ποσοστώσεις γυναικών στα διοικητικά συμβούλια εταιρειών εισηγμένων στο χρηματιστήριο, η βία κατά των γυναικών, τα φαινόμενα εμπορίας γυναικών, αλλά και η υγεία των γυναικών.