Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

ΝΕΑΠΟΛΗ Θέρμανση νηπιαγωγείου με... τηγανόλαδο


Τα 30 νήπια του 14ου Νηπιαγωγείου Νεάπολης και οι παιδαγωγοί τους είναι οι φετινοί τυχεροί που θα ζεσταθούν τον χειμώνα με βιοντίζελ το οποίο έχει παραχθεί από υπολείμματα τηγανόλαδου, μετά την ενεργειακή αξιοποίησή τους. Χθες παραδόθηκαν 450 λίτρα βιοντίζελ στο συγκεκριμένο σχολείο, το οποίο στεγάζεται σε ισόγειο χώρο στη συμβολή των οδών Μιχαήλ Καραολή και Ανατολικής Ρωμυλίας 10.

Της Φανής Σοβιτσλή
Είναι η τέταρτη σχολική μονάδα που θα θερμαίνεται με βιοντίζελ από τηγανόλαδο, το οποίο συλλέγεται από περίπου 2.000 νοικοκυριά και πάνω από 10 επιχειρήσεις-καταστήματα, που συμμετέχουν προς το παρόν στην ανοιχτή εκστρατεία του δήμου Νεάπολης-Συκεών για την προώθηση και διεύρυνση των δράσεων ανακύκλωσης για την προστασία του περιβάλλοντος.
Σε κάθε συμμετέχοντα δίνεται ένα μπετονάκι 5 λίτρων, το οποίο όταν γεμίσει επιστρέφεται στον δήμο και αξιοποιείται περαιτέρω. Το βιοντίζελ είναι καύσιμο ιδιαίτερα φιλικό προς το περιβάλλον χάρη στους πολύ χαμηλούς ρύπους που παράγονται κατά την καύση του σε σχέση με το συμβατικό πετρέλαιο, διοχετεύεται δε στις δεξαμενές σχολείων του δήμου που δεν έχουν συνδεθεί με το δίκτυο φυσικού αερίου. Η ποσότητα των 450 λίτρων είναι ένα μέρος του αποτελέσματος της ενεργειακής αξιοποίησης των τηγανόλαδων που παραδόθηκαν στο Εργαστήριο Θερμοδυναμικής του Τμήματος Μηχανολογίας του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο εδρεύει στην Κοζάνη και με το οποίο συνεργάζεται εξαιρετικά τα τελευταία χρόνια ο δήμος.

ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΑΝ 5.500 ΛΙΤΡΑ
Μέχρι σήμερα, από τον Αύγουστο του 2010, οπότε και ξεκίνησε η υλοποίηση του πρωτοποριακού προγράμματος στον πρώην δήμο Συκεών και κατόπιν διευρύνθηκε στον νέο δήμο Νεάπολης-Συκεών, στο ΤΕΙ έχουν παραδοθεί συνολικά περίπου 5.500 λίτρα τηγανόλαδου. Η τελευταία παράδοση 1.400 λίτρων έγινε την περασμένη εβδομάδα, ενώ στις εγκαταστάσεις του δήμου βρίσκεται προς παράδοση μία ακόμη μεγάλη ποσότητα τηγανόλαδου.
Η συνολική παραγόμενη ποσότητα βιοντίζελ αγγίζει τα 2.100 λίτρα, ενώ εκκρεμεί η παραλαβή νέων ποσοτήτων. Από αυτά, 525 λίτρα παραδόθηκαν το 2011 στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Παύλου, 761 λίτρα το 2012 στο Ειδικό Σχολείο Πεύκων και 360 λίτρα στο 1ο Νηπιαγωγείο Πεύκων και 450 λίτρα χθες στο 14ο Νηπιαγωγείο Νεάπολης .
«Καλύτερη ενεργειακή απόδοση χωρίς κόστος. Προστατεύουμε το περιβάλλον και παράλληλα δεν κάνουμε έξοδα. Η όλη προσπάθειά μας έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματική, αφού έχουν μειωθεί σημαντικά τα λειτουργικά έξοδα», ανέφερε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος ενημέρωσε τους παριστάμενους γονείς και εκπαιδευτικούς για τα χαρακτηριστικά, τους στόχους και τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της συγκεκριμένης δράσης ανακύκλωσης.
Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Παιδείας Κατερίνα Τσουκαλά ανέφερε ότι στο πρόγραμμα των τηγανόλαδων συμμετέχουν προς το παρόν 21 σχολεία και από τις τέσσερις Δ.Ε. Συκεών, Νεάπολης, Αγίου Παύλου και Πεύκων. «Οι μαθητές είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές τέτοιων δράσεων», τόνισε χαρακτηριστικά, αφού, όπως είπε, τα ίδια τα παιδιά με την προσωπική τους εμπειρία προωθούν και στους γονείς τους το μήνυμα της συμμετοχής σε κάθε ανάλογο πρόγραμμα του δήμου.