Της Εύας Καραμανώλη
Δημόσιοι υπάλληλοι που δεν εμφανίζονται επί σειράν ετών στην υπηρεσία τους και παρ’ όλ’ αυτά αμείβονται κανονικά, γιατροί που προβαίνουν σε παράνομες συνταγογραφήσεις, εργαζόμενοι στον ΟΣΕ που δεν τιμωρούνται παρά το γεγονός ότι αμαξοστοιχία εκτροχιάστηκε εξαιτίας τους... Πρόκειται για υποθέσεις επιόρκων οι οποίες καθημερινά εκδικάζονται από τα αρμόδια πειθαρχικά συμβούλια. Κάποιες εξ αυτών, ωστόσο, πέφτουν στα «μαλακά», με αποτέλεσμα να «τροφοδοτείται» εκ νέου ο κύκλος της ατιμωρησίας. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση υπαλλήλου του ΕΚΑΒ στη Β. Ελλάδα, ο οποίος επί πέντε χρόνια (Δεκέμβριος 2006 - Νοέμβριος 2011) απουσίαζε από την εργασία του χωρίς να ενημερώσει κανένα. Ο λόγος –όπως προέκυψε– ήταν η... παράλληλη απασχόλησή του στην καφετέρια της αδελφής του! Ωστόσο, το Πειθαρχικό Συμβούλιο του επέβαλε μόνο στέρηση αποδοχών μόλις τριών μηνών.
Ιδια ήταν και η απόφαση για γιατρό του ΕΣΥ που εργαζόταν σε Κέντρο Υγείας και συνταγογραφούσε φάρμακα σε δεκάδες ασθενείς που δεν τα είχαν ανάγκη, ενώ στην περίπτωση τραυματιοφορέα που απουσίαζε επί 48 ημέρες τού επιβλήθηκε στέρηση αποδοχών ενός μηνός, μολονότι η κατώτερη προβλεπόμενη ποινή είναι ο υποβιβασμός. Περαιτέρω, πειθαρχικό συμβούλιο έκρινε αθώους τρεις υπαλλήλους του ΟΣΕ που κατηγορούνταν για υπαιτιότητα σε εκτροχιασμό αμαξοστοιχίας.
Στο «στόχαστρο» των ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης έχουν βρεθεί και οι εργαζόμενοι στην καταργηθείσα πλέον Δημοτική Αστυνομία. Ζητούμενο είναι να εντοπιστούν όσοι προσελήφθησαν με πλαστά πιστοποιητικά. Από τα μέχρι στιγμής ευρήματα το ποσοστό είναι χαμηλό, καθώς από τον έλεγχο που έχει γίνει στα μισά περίπου πιστοποιητικά εντοπίστηκαν μόλις τριάντα περιπτώσεις δημοτικών αστυνομικών με πλαστά πτυχία.
Υπό έλεγχο βρίσκονται 3.575 δημοτικοί αστυνομικοί, ενώ ελέγχονται συνολικά 11.663 δικαιολογητικά.
"Καθημερινή"