Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

ΕΥΖΩΝΟΙ Τελωνειακοί έβλεπαν τα λαθραία να περνούν

Φορτία με λαθραία εμπορεύματα περνούσαν με την ανοχή τελωνειακών από τους Ευζώνους. Έρευνα των εσωτερικών υποθέσεων του υπουργείου Οικονομικών κατέληξε στην εμπλοκή πρώην προϊσταμένου του τελωνείου, ο οποίος έχει συνταξιοδοτηθεί, όπως και ενός ακόμη τελωνειακού που έχει τεθεί σε αργία.

Του Κώστα Καντούρη

Το χαρακτηριζόμενο από τις αρχές του υπουργείου Οικονομικών “αμαρτωλό” τελωνείο των Ευζώνων μπήκε για μία ακόμη φορά στο στόχαστρο των ελεγκτών ύστερα από καταγγελίες που έγιναν στις αρχές του χρόνου. Σύμφωνα με το πόρισμα που υποβλήθηκε στον εισαγγελέα Κιλκίς, τελωνειακός υπάλληλος φέρεται πως είχε στενή συνεργασία με έλληνα οδηγό φορτηγού, ο οποίος κατά την είσοδό του από τα Σκόπια στην Ελλάδα μετέφερε διάφορα εμπορεύματα, μεταξύ των οποίων όμως και λαθραία.
Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που έγινε τον Ιανουάριο βρέθηκε ότι είχε κρύψει στη μηχανή κούτες με λαθραία τσιγάρα, ενώ μετέφερε μεγάλες ποσότητες τυριών, οι οποίες δεν είχαν υποβληθεί σε κανέναν έλεγχο και ήταν λαθραίες. Παρότι στον οδηγό επιβλήθηκαν τα αντίστοιχα πρόστιμα, σύμφωνα με τις κατηγορίες, η υπόθεση δεν γνωστοποιήθηκε στα κεντρικά του υπουργείου Οικονομικών, ούτε και η εμπλοκή του συγκεκριμένου τελωνειακού υπαλλήλου. Στο πλαίσιο της έρευνας των εσωτερικών υποθέσεων παρακολουθήθηκαν τα τηλέφωνα του προϊσταμένου και του συγκεκριμένου υπαλλήλου και επιβεβαιώθηκε, όπως αναφέρεται στο πόρισμα, η σχέση και η γνώση που είχαν για τη διακίνηση των λαθραίων εμπορευμάτων. Η έρευνα μάλιστα έγινε υπό την εποπτεία του εισαγγελέα διαφθοράς.
Με το πόρισμα που διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα Κιλκίς ασκήθηκε ποινική δίωξη για κατάχρηση εξουσίας σε βάρος του πρώην προϊσταμένου και του δεύτερου τελωνειακού, όπως και για πράξεις συνέργειας στη λαθρεμπορία. Η δικογραφία ήδη έχει διαβιβαστεί σε ανακριτή.

Η ΜΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΟΙ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ
Οι υποθέσεις λαθρεμπορίας μέσω του τελωνείου των Ευζώνων και με άμεση εμπλοκή τελωνειακών είχαν προκαλέσει έντονο θόρυβο ειδικά το 2007, όταν είχαν σχηματιστεί δύο διαφορετικές δικογραφίες σε βάρος υπαλλήλων, οι οποίοι ήδη έχουν παραπεμφθεί σε δίκες για κακουργήματα.
Συγκεκριμένα η πρώτη υπόθεση αφορά τον εντοπισμό δύο φορτίων με κινέζικα προϊόντα, τα οποία σύμφωνα με τα έγγραφα είχαν εξαχθεί στα Σκόπια, όμως ουσιαστικά κατέληγαν πάλι στην ελληνική αγορά. Η δεύτερη υπόθεση, για την οποία επίσης εκκρεμεί δίκη τριών τελωνειακών, οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη ύστερα από έρευνα της υπηρεσίας καταπολέμησης της ευρωπαϊκής απάτης (OLAF), και σύμφωνα με τα αποτελέσματα από το συγκεκριμένο τελωνείο περνούσαν διαρκώς προϊόντα καπνού με προορισμό χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, χωρίς ποτέ να δασμολογηθούν.