Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

ΣΤΟΙΧΗΜΑ Αποκαλύφτηκε δίκτυο παράνομων πρακτορείων


Πανελλαδικό δίκτυο «πρακτορείων» παράνομου στοιχήματος και ηλεκτρονικού τζόγου, με τζίρους εκατομμυρίων ευρώ, αποκάλυψε η ασφάλεια Πολυγύρου.


Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com

Οι διωκτικές αρχές κάνουν λόγο για τρεις διαφορετικές οργανώσεις, για τις οποίες συνελήφθησαν ως κατηγορούμενα μέλη 53 άτομα και αναζητούνται ακόμη 14. Μεταξύ των χαρακτηριζόμενων «εγκεφάλων» του δικτύου είναι και 38χρονος από την Πέλλα, ο πατέρας του οποίου πριν από μία δεκαετία είχε απασχολήσει τις αρχές με τη δραστηριότητά του στον παράνομο ηλεκτρονικό τζόγο.
Οι έρευνες για την εξάρθρωση των τριών οργανώσεων που είχαν τις έδρες τους σε Πολύγυρο, Γιαννιτσά και Αθήνα, ξεκίνησαν όταν αστυνομικοί της ασφάλειας Χαλκιδικής διαπίστωσαν ότι αυξήθηκαν τα καταστήματα που παράνομα λειτουργούσαν σαν «πρακτορεία», μέσω των οποίων παίκτες ποντάριζαν σε παράνομο στοίχημα αγώνων ποδοσφαίρου, μπάσκετ, μέχρι και τένις, αλλά και έπαιζαν διαδικτυακά παιχνίδια όπως πόκερ και φρουτάκια. Ακολούθησε «μπλοκάρισμα» των τηλεφώνων υπόπτων για την οργάνωση τέτοιων παιχνιδιών και καθημερινά «τα ευρήματα διεύρυναν περισσότερο τη γεωγραφική ανάπτυξη που είχε το κύκλωμα», όπως είπε στη «Μ» αστυνομικός που ασχολήθηκε με την έρευνα.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι συλλήψεις έγιναν σε Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Ημαθία, Κιλκίς, Ροδόπη, Λάρισα, Αιτωλία, Ζάκυνθο, Φθιώτιδα και Πέλλα. «Οι οργανώσεις αυτές θησαυρίζουν παράνομα, αποκομίζοντας τεράστια χρηματικά ποσά και αποστερούν από το δημόσιο πόρους εκατομμυρίων ευρώ», είπε χαρακτηριστικά, παρουσιάζοντας χθες την υπόθεση ο διευθυντής περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας υποστράτηγος Βάιος Χονδρός.
Η «πυραμίδα» του κυκλώματος, σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές, ξεκινούσε από τους τρεις «εγκεφάλους», ηλικίας 51, 38 και 41 χρόνων, οι οποίοι έστηναν και λειτουργούσαν ιστοσελίδες, μέσω των οποίων οργάνωναν παιχνίδια παράνομου στοιχήματος και ηλεκτρονικού τζόγου. Οι ιστοσελίδες από την πρώτη ψηφιακή αναζήτηση είχαν έδρες τους άλλες χώρες και σε μία περίπτωση ήταν η Μάλτα, όπου άλλωστε έχουν την έδρα τους πολλές αντίστοιχες και νόμιμες σελίδες ίντερνετ του εξωτερικού. Ο 41χρονος μάλιστα, που είχε έδρα την Αθήνα, ήταν ιδιοκτήτης και νόμιμης ιστοσελίδας με παιχνίδια στοιχήματος.
Ακολουθούσε η συνεργασία με καταστηματάρχες, συνήθως ιδιοκτήτες καφετεριών στην περιφέρεια, οι οποίοι μετέτρεπαν τα καταστήματα σε «πρακτορεία» παράνομου στοιχήματος. Ο «σύνδεσμος» του παράνομου δικτύου εισέπραττε χρήματα σε ρευστό από πελάτες, έπαιζε τα χρήματα στις παράνομες ιστοσελίδες και απέδιδε τα κέρδη. Τέτοιες σελίδες του διαδικτύου συνήθως έχουν μεγαλύτερες αποδόσεις σε στοιχηματικούς αγώνες. Η συνεργασία με καταστήματα είχε επεκταθεί σε πολλές πόλεις και είναι ενδεικτικό πως η δεύτερη οργάνωση, με έδρα τα Γιαννιτσά και χαρακτηριζόμενο «εγκέφαλο» έναν 38χρονο, «είχε στον κύκλο των συναλλαγών της περίπου 40 καταστήματα», όπως είπε χθες ο αστυνομικός διευθυντής Χαλκιδικής ταξίαρχος Γιώργος Χατζηβασιλειάδης.
Οι χαρακτηριζόμενοι από τις αστυνομικές αρχές «εγκέφαλοι» είχαν δικούς τους ανθρώπους, οι οποίοι λειτουργούσαν ως εισπράκτορες στους καταστηματάρχες. Η πρώτη «οργάνωση» με έδρα τον Πολύγυρο είχε επεκταθεί σε Θεσσαλονίκη, Βέροια και Κομοτηνή. Η δεύτερη με έδρα τα Γιαννιτσά σε Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Λάρισα και Αλεξανδρούπολη, και η μεγαλύτερη με έδρα την Αθήνα είχε πεδίο δράσης όλη την Αττική, καταστήματα της Θεσσαλονίκης, της Ζακύνθου, της Φθιώτιδας και της Αιτωλοακαρνανίας.
«Συζητούσαν για να στήσουν παράνομο ηλεκτρονικό τζόγο μέσω του facebook, προκειμένου να μην εντοπίζονται από τις ελληνικές αρχές», παρατήρησε ο κ. Χατζηβασιλειάδης.

ΤΖΙΡΟΣ 1 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΜΗΝΕΣ
Τα ακριβή ποσά που διαχειρίστηκαν το τελευταίο τετράμηνο οι κατηγορούμενοι δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμη, αν και γίνονται υπολογισμοί τόσο από την εξέταση των 54 ηλεκτρονικών υπολογιστών που κατασχέθηκαν, όπως και από την άρση απορρήτου των τραπεζικών λογαριασμών, αλλά και τις 50 χειρόγραφες σημειώσεις με ονόματα και ποσά που βρέθηκαν στην κατοχή των συλληφθέντων. Άλλωστε, ήδη έχουν ενημερωθεί η αρχή για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και η οικονομική αστυνομία για τη διεύρυνση των ελέγχων.
«Μόνο για την πρώτη ομάδα της Χαλκιδικής, έχουμε υπολογίσει ότι σε ένα πεντάμηνο ο τζίρος έφτανε το 1 εκατομμύριο ευρώ και τα κέρδη σ’ αυτό το διάστημα πλησίαζαν τις 130.000 ευρώ». Κατά τη διάρκεια της έρευνας διαπιστώθηκε πως οι φερόμενοι επικεφαλής των ομάδων είχαν διαρκή επικοινωνία μεταξύ τους, σε σημείο «που άλλαζαν τους πελάτες στις ιστοσελίδες τους», όπως έλεγαν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. «Ήταν συγκοινωνούντα δοχεία και ήθελαν να μοιραστούν την εκμετάλλευση των ιστοσελίδων», τόνισε χθες ο κ. Χατζηβασιλειάδης.

ΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ
Στα μέσα Φεβρουαρίου του 2002 μέλη του ΣΔΟΕ, χρησιμοποιώντας σκαπτικό μηχάνημα, παραβιάζουν χτιστό χρηματοκιβώτιο που ήταν εγκατεστημένο στα γραφεία επιχειρηματία, ο οποίος είχε χαρακτηριστεί την περίοδο εκείνη «βασιλιάς» του ηλεκτρονικού τζόγου, τόσο για τα καταστήματα με φρουτάκια που διατηρούσε όσο και για την οργάνωση παιχνιδιών παράνομου στοιχήματος.
Στον χώρο όπου παιζόταν μέσω ίντερνετ τα στοιχήματα, οι διωκτικές αρχές βρήκαν στο χτιστό χρηματοκιβώτιο το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ, τραπεζικές επιταγές αξίας 700.000 ευρώ και 164.000 δολαρίων, αλλά και δώδεκα βιβλιάρια καταθέσεων.
Έντεκα χρόνια μετά, το όνομα του επιχειρηματία ήρθε πάλι στην επικαιρότητα, αυτή τη φορά στο πρόσωπο του 38χρονου γιου του, ο οποίος χαρακτηρίζεται «εγκέφαλος» του ενός εκ των τριών οργανώσεων που εξαρθρώθηκαν από την ασφάλεια Χαλκιδικής.

ΔΕΝ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΟΜΑΔΕΣ
Στους συλληφθέντες της γιγαντιαίας επιχείρησης της ασφάλειας Πολυγύρου διαβεβαιώθηκε χθες ότι «δεν υπάρχει καμία εμπλοκή παράγοντα ποδοσφαίρου ή ομάδας, ούτε κανενός αθλητή», όπως διευκρίνισε ο αστυνομικός διευθυντής Χαλκιδικής. Ωστόσο δεν αποκλείστηκε κανένα ενδεχόμενο καθώς η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη με την εργαστηριακή ανάλυση των πειστηρίων.
Ακόμη, τονίστηκε πως από τα στοιχεία της έρευνας δεν έχει προκύψει ούτε εμπλοκή των συλληφθέντων σε οργάνωση στημένων αγώνων διαφόρων αθλημάτων απ’ αυτά που γίνονταν στοιχηματισμοί στις ιστοσελίδες ιδιοκτησίας τους. Άλλωστε, οι αθλητικοί αγώνες ήταν αυτοί που υπάρχουν και στα νόμιμα δελτία στοιχημάτων, τόσο του ΟΠΑΠ όσο και νόμιμων ιστοσελίδων.