Μείωση της γραφειοκρατίας, απλοποίηση των διαδικασιών, δραστικό περιορισμό της φυσικής παρουσίας των πολιτών στις πολεοδομίες και αποφυγή των φαινομένων αδιαφάνειας και οικονομικών δοσοληψιών φέρνει το σύστημα ηλεκτρονικής έκδοσης οικοδομικών αδειών, που ξεκινά να εφαρμόζεται από τον Δεκέμβριο.
Του Φώτη Κουτσαμπάρη
Το Ενιαίο Σύστημα Υποβολής Αιτήσεων, Έγκρισης και Ελέγχου Πολεοδομικών Αδειών Δόμησης, όπως ονομάζεται, υλοποιείται από το ΤΕΕ σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών, στα πρότυπα της υποβολής δηλώσεων για τα αυθαίρετα. Ξεκινά τον επόμενο μήνα πιλοτικά από τους δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης και ως το τέλος Φεβρουαρίου 2014 θα λειτουργεί σε όλες τις πολεοδομίες της χώρας. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα επιτρέπει στους μηχανικούς, κατ’ εντολήν των πελατών τους, να υποβάλλουν τις μελέτες και να διαχειρίζονται από το γραφείο όλο τον φάκελο ενός πελάτη. Η πολεοδομία θα ελέγχει δικτυακά τα στοιχεία, τη θέση του ακινήτου στον χάρτη και θα δίνει την έγκρισή της ή θα κάνει παρατηρήσεις. Όλες οι διαδικασίες θα γίνονται μέσω υπολογιστή.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Το σύστημα παρουσιάστηκε χθες στην Αθήνα από τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη και τον πρόεδρο του ΤΕΕ Χρήστο Σπίρτζη. Ο κ. Καμίνης επισήμανε πως χάρη στο έργο που υλοποίησε το ΤΕΕ θα εξοικονομηθεί κόστος, χρόνος και προσωπικό στις αντίστοιχες υπηρεσίες, ώστε να απασχοληθεί σε άλλες ουσιαστικές εργασίες, όπως είναι ο έλεγχος της αυθαίρετης δόμησης. «Πρόκειται για ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για την τοπική αυτοδιοίκηση και την εξυπηρέτηση των κατοίκων», τόνισε ο κ. Καμίνης. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης υπογράμμισε ότι το ΤΕΕ δεν θα υποκαταστήσει σε καμία περίπτωση τις αρμόδιες υπηρεσίες, όπως άλλωστε φάνηκε και στην περίπτωση της ηλεκτρονικής δήλωσης των αυθαιρέτων, αλλά φέρνει το συγκεκριμένο σύστημα προκειμένου να εξυπηρετήσει τους μηχανικούς, τους πολίτες και τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ θα το λειτουργήσει με δικές του δαπάνες και προσωπικό. «Ελπίζουμε ότι το επόμενο βήμα του συστήματος θα είναι η ένταξη της αδειοδότησης των βιομηχανιών-βιοτεχνιών, ενώ στόχος μας είναι η ένταξη όλων των άλλων υπηρεσιών που σχετίζονται με αυτά τα ζητήματα», είπε ο κ. Σπίρτζης.
Το σύστημα που υλοποίησε το ΤΕΕ, στο πλαίσιο του έργου της «Ψηφιακής Ταυτότητας Κτιρίου», εξασφαλίζει και απλοποιεί τη διαδικασία για την έκδοση της αδείας και ελέγχου, ενώ ταυτόχρονα δημιουργείται αρχείο για την ταυτότητα του κτιρίου. Το κόστος του έργου θα ανέλθει συνολικά στα 3 εκατ. ευρώ.
Η διαδικασία και τα βήματα υλοποίησης είναι τα εξής: Το ΤΕΕ έχει ολοκληρώσει το λογισμικό και απομένει η εγκατάστασή του στον εξοπλισμό για δοκιμαστική λειτουργία μερικών εβδομάδων. Στελέχη του ΤΕΕ θα επισκεφθούν τις υπηρεσίες δόμησης, θα ενημερώσουν και θα εκπαιδεύσουν τα στελέχη τους για την πλήρη λειτουργία του συστήματος. Άμεσα θα ενσωματωθούν τυχόν παρατηρήσεις που θα διατυπωθούν κατά τη διαδικασία επίδειξης και εκπαίδευσης των στελεχών των υπηρεσιών δόμησης.