Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Βαριά “καμπάνα για την απαγωγή ρώσου μεγιστάνα

Ετήσια κέρδη επιχειρήσεων ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ, μηνιαίοι μισθοί 20.000 δολαρίων, πτήσεις με ιδιωτικά αεροπλάνα για διακοπές στη Χαλκιδική, μία βαλίτσα με ρούβλια και μία περίεργη ερωτική σχέση με παρασκήνιο αγοραπωλησιών οικοπέδων, ήταν μερικά από τα στοιχεία που έδωσαν το “χρώμα του χρήματος” σε δίκη Ρώσων, οι οποίοι καταδικάστηκαν χθες για την απαγωγή οικογένειας ομοεθνών τους στη Νέα Σκιώνη Χαλκιδικής, διεκδικώντας λύτρα 5 εκατομμυρίων ευρώ.

Του Κώστα Καντούρη

Θύμα της απαγωγής ήταν ένας 52χρονος ρώσος μεγιστάνας των κατασκευών, η 44χρονη σύζυγός του και ο 18χρονος γιος τους, οι οποίοι έμειναν για δύο 24ωρα όμηροι ενός 42χρονου Ρώσου, που καταδικάστηκε σε κάθειρξη 25 χρόνων, του 38χρονου ξαδέρφου του, στον οποίο επιβλήθηκε κάθειρξη 20 χρόνων, ενώ στην υπόθεση απλή εμπλοκή καταδικάστηκε ότι είχε ένας νεαρός από το Καζακστάν, τον οποίο το δικαστήριο τιμώρησε με 5ετή κάθειρξη και τον άφησε ελεύθερο. Η απαγωγή αποκαλύφτηκε τον περσινό Ιούλιο, όταν ο 52χρονος επιχειρηματίας κατάφερε και ξέφυγε από το διαμέρισμα όπου τον κρατούσαν και κάλεσε σε βοήθεια.
Όλα ξεκίνησαν όταν ο απαγωγέας ρώτησε τη 44χρονη σύζυγο, την οποία γνώριζε καλά, για την ώρα που θα έφτανε ο σύζυγός της στην Ελλάδα, προκειμένου να έστελνε δικό του άνθρωπο, όπως είπε, να τον παραλάβει από το αεροδρόμιο. Στο αεροδρόμιο “Μακεδονία” πήγε ο ίδιος ο 42χρονος και υποδέχτηκε τον ρώσο μεγιστάνα. Αντί όμως να τον συνοδεύσει στο ξενοδοχείο όπου έμενε η οικογένειά του, τον έπεισε και πήγαν σε ένα σπίτι που είχαν νοικιάσει στη Νέα Σκιώνη.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, χωρίς το θύμα ν’ αντιληφτεί ότι πρόκειται για απαγωγή, οι δράστες του έβαλαν υπνωτικό στο νερό του για να κοιμηθεί και στη συνέχεια του χορήγησαν και άλλο υπνωτικό σε ενέσιμη μορφή. Στη συνέχεια, έπεισαν γυναίκα και γιο του επιχειρηματία να τους ακολουθήσουν στο ίδιο σπίτι, όπου εφάρμοσαν την ίδια μέθοδο, υπνωτίζοντάς τους αρχικά με χυμό και στη συνέχεια με ένεση. Όταν ξύπνησαν, τους ζήτησαν 5 εκατομμύρια ευρώ για να τους αφήσουν ελεύθερους, ενώ άρπαξαν και τη “χρυσή” κάρτα που είχε ο επιχειρηματίας με πιστωτικό όριο αγορών… 1 εκατομμυρίου ευρώ, όπως είπε ο αστυνομικός που κατέθεσε στο δικαστήριο.

Αρνήθηκαν τα πάντα
Οι δύο βασικοί κατηγορούμενοι αρνήθηκαν όλες τις κατηγορίες. Ειδικά ο 42χρονος, ο οποίος παραπέμφθηκε ως οργανωτής της απαγωγής, ισχυρίστηκε πως είχε ερωτικό δεσμό με τη γυναίκα του θύματος επί χρόνια. “Όταν είπαμε να χωρίσουμε, ζήτησα πίσω τα χρήματά μου, δεν τους απήγαγα ποτέ”, είπε στην απολογία του, επιμένοντας ότι της είχε δώσει χρήματα για την εκμετάλλευση ενός οικοπέδου στη Ρωσία. Προηγουμένως όμως η γυναίκα στην κατάθεσή της, αποφεύγοντας να αναφερθεί εάν είχε ερωτική σχέση μαζί του, επέμεινε πως ο κατηγορούμενος απαιτούσε λύτρα και μάλιστα τους είχε δεμένους στο διαμέρισμα μέχρι να ξεφύγουν. Αυτή ήταν που αποκάλυψε ότι ο μηνιαίος μισθός της ανέρχεται σε 20.000 δολάρια, ενώ νωρίτερα ο σύζυγός της αποκάλυψε τα περσινά κέρδη των εταιρειών του στη Ρωσία που φτάνουν τα 35 εκατομμύρια ευρώ.
Και ο 38χρονος στην απολογία του δεν κατάφερε να δώσει επαρκείς εξηγήσεις για τον λόγο που βρέθηκε στο συγκεκριμένο διαμέρισμα της Νέας Σκιώνης, αρνούμενος πως είχε τον ρόλο του “φύλακα” της οικογένειας και ότι ταξίδεψε από τη Ρωσία μόνον γι’ αυτό τον σκοπό. Εκείνος είπε πως ήρθε για διακοπές στη Χαλκιδική και αναζητούσε τη σύζυγο και το παιδί τους. Αντίθετα, ο νεαρός από το Καζακστάν, ο οποίος ζει επί χρόνια στην Ελλάδα, ανέφερε πως μόλις αντιλήφτηκε κάτι ύποπτο, ζήτησε συνδρομή δικηγόρου και έσπευσε στην αστυνομία, τονίζοντας πως δεν συμμετείχε σε καμία παράνομη πράξη.