Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Ανοίγουν λογαριασμοί για 11 υπαλλήλους του υπ. Οικονομικών

Ανοίγουν τραπεζικοί λογαριασμοί για έντεκα ανώτερους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών, για τους οποίους ερευνάται αν έκαναν τα “στραβά μάτια” στον έλεγχο εφοριακών που ενεπλάκησαν στις υποθέσεις παράνομων επιστροφών ΦΠΑ.

Του Κώστα Καντούρη

Ο εισαγγελέας διαφθοράς παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, την οποία διενεργούν τα μέλη της υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων του υπουργείου Οικονομικών στη Βόρεια Ελλάδα.
Αφορμή για την έρευνα, που πλέον αφορά τα υψηλότερα κλιμάκια των ελεγκτών του υπουργείου Οικονομικών, αποτέλεσε μια νέα επιστολή του χαρακτηριζόμενου “λογιστή του ΦΠΑ” Νίκου Κασσιμάτη, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε πολυετείς ποινές κάθειρξης για το σκάνδαλο των παράνομων επιστροφών, για το οποίο έχει ομολογήσει υποδεικνύοντας μάλιστα εφοριακούς. Σύμφωνα με τις καταγγελίες του λογιστή, 16 επιθεωρητές του υπουργείου κλήθηκαν να ελέγξουν έναν αριθμό 70-80 εφοριακών, οι οποίοι φέρονται κατά τον ίδιο να έχουν άμεση εμπλοκή στις μίζες των παράνομων επιστροφών. Μεταξύ των ελεγχόμενων εφοριακών όμως ήταν και επιθεωρητές ΔΟΥ, οι οποίοι με τη σειρά τους έλεγξαν τους υφισταμένους τους και κατέληξαν ότι δεν είχαν καμία εμπλοκή. Στα πορίσματα των ανώτερων ελεγκτών όμως για μία ακόμη φορά οι υπάλληλοι και οι επιθεωρητές τους απηλλάγησαν από οποιαδήποτε ευθύνη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι απαλλακτικές αποφάσεις εκδόθηκαν ακόμη και για εφοριακούς οι οποίοι στη συνέχεια παραπέμφθηκαν και καταδικάστηκαν από τα ποινικά δικαστήρια για το οικονομικό σκάνδαλο και μάλιστα οδηγήθηκαν στις φυλακές.
Ο εισαγγελέας διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αργύρης Δημόπουλος εξετάζοντας τις παραμέτρους της επιστολής ζήτησε να γίνει έρευνα από τις εσωτερικές υποθέσεις του υπουργείου Οικονομικών με επίκεντρο τα πορίσματα έντεκα επιθεωρητών του υπουργείου, οι οποίοι διενήργησαν σχετικές έρευνες, και με εισαγγελικές παραγγελίες. Ο εισαγγελέας ζήτησε να εξεταστεί αν έχει τελεστεί το αδίκημα της απιστίας σε βάρος του δημοσίου, όπως κι αυτό της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις. Για τον λόγο αυτό παράλληλα θα γίνει έρευνα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των συγκεκριμένων έντεκα προσώπων, ορισμένα από τα οποία εξακολουθούν να υπηρετούν στο υπουργείο Οικονομικών.

ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΩΝΥΜΟΙ
Το σκάνδαλο των παράνομων επιστροφών αποκαλύφθηκε το 2001, όταν έγινε τυχαίος έλεγχος από το ΣΔΟΕ σε εταιρεία-μαΐμού στην ανατολική Θεσσαλονίκη και προέκυψε ότι όλη η εξαγωγική επιχείρηση ήταν ένα γραφείο με ένα τηλέφωνο, αλλά από τους εμφανιζόμενους ιδιοκτήτες του είχαν εισπραχθεί επιστροφές ΦΠΑ δισεκατομμυρίων δραχμών. Από τις έρευνες που συνεχίστηκαν, προέκυψε πως είχαν στηθεί δεκάδες παρόμοιες επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη, οι οποίες με εικονικά τιμολόγια παρουσίαζαν εικονικές εξαγωγές διαφόρων προϊόντων και εισέπρατταν τεράστια ποσά από την επιστροφή του φόρου, καθώς από την πλευρά των εφοριακών δεν γίνονταν έλεγχοι.
Μέχρι σήμερα δεκάδες υποθέσεις έφτασαν στα ακροατήρια των κακουργιοδικείων Θεσσαλονίκης και εφοριακοί κατέληξαν στις φυλακές, ενώ και ιδιώτες πήραν τον ίδιο δρόμο, αφού ήταν αυτοί οι οποίοι έστησαν τις επιχειρήσεις, ακόμη και χωρίς να φαίνονται, ως υποκρυπτόμενοι. Ακόμη και χθες εξετάστηκε από το τριμελές εφετείο κακουργημάτων Θεσσαλονίκης υπόθεση με κατηγορούμενο τον λογιστή Νίκο Κασσιμάτη και ακόμη δύο ιδιοκτήτες εταιρειών. Όλοι τους κρίθηκαν αθώοι καθώς κατηγορούνται για ψευδή δήλωση εισοδήματος, όμως επιβεβαίωσαν ότι οι εταιρείες και οι συναλλαγές τους ήταν εικονικές, επομένως δεν υπήρξε εισόδημα, ενώ για τις παράνομες επιστροφές ήδη έχουν καταδικαστεί.
Έγκυρες πληροφορίες ανέφεραν πως οι ανώτεροι υπάλληλοι, που πλέον ελέγχονται, έφτασαν σε απαλλακτικές αποφάσεις καθώς ορισμένα από τα ονόματα τα οποία κλήθηκαν να ελέγξουν εξακολουθούν να έχουν στενούς δεσμούς με υψηλά κλιμάκια του υπουργείου Οικονομικών. “Σε αυτή την έρευνα υπάρχουν ονόματα που καίνε”, έλεγαν χαρακτηριστικά εισαγγελικές πηγές, παραπέμποντας όμως στην ολοκλήρωση της έρευνας.