Έτοιμοι για δυναμικές κινητοποιήσεις δηλώνουν οι γονείς των μαθητών Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων, διεκδικώντας κάλυψη στα κενά καθηγητών μουσικής και καλλιτεχνικής παιδείας, δωρεάν μεταφορά και κάλυψη των αναγκών σίτισης.
Οι γονείς ζητούν τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) του περασμένου Ιουνίου, σύμφωνα με την οποία τίθενται χιλιομετρικοί περιορισμοί για τη μεταφορά των μαθητών.
“Στη Θεσσαλονίκη το Μουσικό Σχολείο βρίσκεται στην Πυλαία και σε αυτό φοιτούν μαθητές απ’ όλο το πολεοδομικό συγκρότημα, από Διαβατά και Ωραιόκαστρο μέχρι την άλλη άκρη, Πλαγιάρι και Μεσημέρι, αλλά και από Καλαμαριά, Άνω και Κάτω Τούμπα και όλο το κέντρο της πόλης. Η ΚΥΑ θέτει περιορισμό για τη δωρεάν μεταφορά των μαθητών γυμνασίου στα 3 χιλιόμετρα, δηλαδή όσοι μαθητές μένουν σε μεγαλύτερη απόσταση θα πρέπει να ταλαιπωρηθούν”, εξηγεί στη “Μ” η Πασχαλίνα Γρούτκα, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.
“Ένας μαθητής της Α’ τάξης που μένει στην Καλαμαριά θα πρέπει να πάρει ένα αστικό λεωφορείο για να μεταβεί στη ΧΑΝΘ, απ’ όπου θα μπορέσει να πάρει το 11, το μοναδικό λεωφορείο που πηγαίνει κοντά στο σχολείο. Θα ξοδέψει 90 λεπτά και άλλα τόσα όταν σχολάσει, για να μείνει ένα εννιάωρο στο σχολείο, μέχρι τις 4. Θα φύγει από το σπίτι του στις 6.30 το πρωί και θα επιστρέψει στις 5.30 και στη μετακίνησή του θα κουβαλάει εκτός από τη σχολική τσάντα και τα μουσικά του όργανα”, σύμφωνα με την κ. Γρούτκα. Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζει και το Καλλιτεχνικό Σχολείο το οποίο βρίσκεται στην άλλη άκρη της πόλης (Αμπελόκηποι) αλλά και όλα τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία της χώρας.
Η Πανελλήνια Ένωση Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων απέστειλε χθες υπόμνημα στον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Κώστα Αρβανιτόπουλο και στον αρμόδιο υφυπουργό Συμεών Κεδίκογλου, στο οποίο αναφέρεται και στην έλλειψη καθηγητών και στο ζήτημα της σίτισης. “Ενώ ο αριθμός των μαθητών των σχολείων μας σταδιακά αυξάνεται, ο συνολικός αριθμός των καθηγητών μουσικής και καλλιτεχνικής παιδείας μειώνεται ραγδαία”, τονίζει η Ένωση, σημειώνοντας ότι η έλλειψη διδακτικού προσωπικού έχει σαν συνέπεια την απώλεια 17.000 διδακτικών ωρών την εβδομάδα, από την έναρξη του σχολικού έτους. Όσον αφορά τη σίτιση, έχει δημιουργηθεί ένα νομικό κενό, καθώς ο νόμος με την οποίο μεταφέρθηκε η αρμοδιότητα της μεταφοράς των μαθητών από τους δήμους στις περιφέρειες δεν αναφέρει πουθενά για μεταφορά της αρμοδιότητας σίτισης. Τα Μουσικά Σχολεία από την ίδρυσή τους, το 1988, λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο και δωρεάν μεταφορά και σίτιση, και οι γονείς θέλουν να διατηρηθεί αυτό το καθεστώς.