Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Αναθεωρούνται οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί για τα απόβλητα και τις εκπομπές CO2

ΣΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ Ο Γ.ΜΑΝΙΑΤΗΣ
Τις ελληνικές θέσεις γύρω από τα θέματα της αναθεώρησης του Κανονισμού Μεταφοράς Αποβλήτων, της αναθεώρησης του Κανονισμού για τις Εκπομπές Διοξειδίου του Άνθρακα από τα αυτοκίνητα και τα ζητήματα που σχετίζονται με την πορεία των διεθνών διαπραγματεύσεων για την κλιματική αλλαγή, με στόχο τη διαμόρφωση κοινής θέσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέπτυξε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, στο σημερινό συμβούλιο υπουργών στο Λουξεμβούργο.
Ο Γιάννης Μανιάτης συνομιλεί με τον Επίτροπο Γιάννες Ποτόσνικ, στο περιθώριο του συμβουλίου των υπουργών

Σχετικά με τον Κανονισμό Μεταφοράς Αποβλήτων, ο Γιάννης Μανιάτης υποστήριξε την προτεινόμενη αναθεώρηση και επισήμανε ότι η έμφαση πρέπει να δίνεται κυρίως στη διεξαγωγή ελέγχων και όχι στην εκπόνηση λεπτομερών σχεδίων επιθεωρήσεων.

Ο υπουργός εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να επισπεύσει την εξέταση του θέματος έτσι ώστε η συζήτηση για το νέο Κανονισμό να ολοκληρωθεί στο πρώτο τρίμηνο της ελληνικής προεδρίας.

Ως προς τον Κανονισμό για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα αυτοκίνητα, ο υπουργός επανέλαβε την πάγια θέση της χώρας υπέρ φιλόδοξων στόχων περιορισμού, με σκοπό τη διασφάλιση της ποιότητας της ατμόσφαιρας στις μεγάλες πόλεις, τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την εξοικονόμηση καυσίμων.

Αναφορικά με τις διεθνείς διαπραγματεύσεις για το κλίμα –και συγκεκριμένα ενόψει της 19ης Διάσκεψης της Σύμβασης-Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών στη Βαρσοβία για την Κλιματική Αλλαγή με απώτερο στόχο την επίτευξη διεθνούς συμφωνίας που θα διαδεχθεί το πρωτόκολλο του Κιότο το 2015– ο κ. Μανιάτης υποστήριξε την ανάγκη μιας νομικά συνεκτικής, φιλόδοξης και δεσμευτικής συμφωνίας.

Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, ο Έλληνας υπουργός συναντήθηκε διμερώς με την Επίτροπο Κλιματικής Αλλαγής Κόνι Χέντεργκααρντ με την οποία συζήτησε τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας και διερεύνησαν από κοινού τους τρόπους αποτελεσματικότερης προώθησης του νέου πακέτου νομοθετικών προτάσεων για το κλίμα και την ενέργεια –και ιδιαίτερα το ακανθώδες θέμα του καθορισμού του φιλόδοξου στόχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για το 2030.

Το ζήτημα αυτό αναμένεται να απασχολήσει και τους αρχηγούς των κρατών- μελών της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής του Μαρτίου του 2014, επί ελληνικής προεδρίας.

Στη συνέχεια ο κ. Μανιάτης συναντήθηκε με τον Ιταλό ομόλογό του Αντρέα Ορλάντο με τον οποίο συζήτησαν τον τρόπο συντονισμού και συνεργασίας των δύο χωρών δεδομένου ότι η Ιταλία αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ αμέσως μετά την Ελλάδα.

Ειδικότερα ο κ.Μανιάτης ενημέρωσε τον Ιταλό ομόλογό του για την πρόθεσή του να αναλάβει πρωτοβουλία για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου καθώς και στην υπόλοιπη Ανατολική Μεσόγειο και να αναδείξει τη δυνατότητα του θαλάσσιου χώρου να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων απασχόλησης.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, η «γαλάζια οικονομία», που αποτελεί προτεραιότητα της ελληνικής προεδρίας, μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική διατομεακή πλατφόρμα ανάπτυξης καινοτόμων θαλάσσιων πρωτοβουλιών δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, συνεργιών ανάμεσα σε συνυπάρχουσες χρήσεις (τουρισμός, αλιεία, ναυτιλία κ.λπ.).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ