Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Ασπίδα Σαμαρά σε Στουρνάρα

ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ
Φρένο στα σενάρια και στην παραφιλολογία που αναπτύχθηκε τα τελευταία 24ωρα, μέσω δημοσιευμάτων σε μερίδα του Τύπου, περί δήθεν προβλημάτων στις σχέσεις του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών βάζει ο ίδιος ο κ. Σαμαράς.
Γύρο συσκέψεων με όλα τα μέλη της κυβέρνησης που έχουν εκκρεμότητες εν όψει της καταβολής της δόσης του 1,1 δισ. ευρώ προετοιμάζει μαζί με τον υπουργό Οικονομικών ο Α. Σαμαράς


Επειτα από εντολή που έδωσε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, χθες, ο κ. Κεδίκογλου προέβη σε δημόσια δήλωση διαψεύδοντας κατηγορηματικά τα σενάρια αυτά: «Τα όσα γράφονται για τον πρωθυπουργό και τον κ. Στουρνάρα δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Ο υπουργός Οικονομικών απολαμβάνει της πλήρους εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού», δήλωσε λακωνικά, χωρίς να αφήσει κανένα περιθώριο παρερμηνείας.

Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι αυτή η «καθαρή» δήλωση αποτελεί «ασπίδα» του πρωθυπουργού απέναντι και σε βουλευτές της ΝΔ που επικρίνουν τον υπ. Οικονομικών για ορισμένες αποφάσεις.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Σαμαράς προετοιμάζει, μαζί με τον υπουργό Οικονομικών, γύρο συσκέψεων με όλα τα μέλη της κυβέρνησης που έχουν εκκρεμότητες εν όψει της καταβολής της δόσης του 1,1 δισ. ευρώ. Σταθερή άποψη του κ. Σαμαρά είναι πως η θέση της χώρας μας ενισχύεται μόνον εφόσον έχουν εκπληρωθεί τα προαπαιτούμενα και για τον λόγο αυτόν αναμένεται να πιέσει τους υπουργούς έτσι ώστε να είναι καθ' όλα έτοιμοι μέχρι το τέλος του μηνός, οπότε και αναμένονται στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών.

Τα «αγκάθια»
Τα βασικότερα «αγκάθια» αυτή την ώρα είναι:

1. Το επίδομα θέρμανσης. Μετά την άρνηση των δανειστών για τη μείωση του φόρου, το σχέδιο της Αθήνας θα πρέπει να εγκριθεί το αργότερο μέχρι την Τρίτη, έτσι ώστε να είναι «καθαροί» οι όροι και να ξεκινήσει η διανομή του.

2. Η φορολογία στα ακίνητα. Η κυβέρνηση έχει καταλήξει ήδη στο σχέδιό της, το οποίο συζητήθηκε και στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου και τώρα τελεί υπό την έγκριση της τρόικας.

3. Το έλλειμμα στα ασφαλιστικά ταμεία. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα μπορέσει να το καλύψει χωρίς να υπάρξει μείωση συντάξεων. Ωστόσο, απομένει μια τελική συζήτηση με τον κ. Ι. Βρούτση.

4. Ομαδικές απολύσεις. Η τρόικα επιμένει σε αυτό το μέτρο, αλλά στο υπουργείο Απασχόλησης θα προτείνουν μια ενδιάμεση λύση που ακολουθείται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

5. Απελευθέρωση πλειστηριασμών. Πρόκειται ίσως για τη «μητέρα όλων των μαχών» για την κυβέρνηση, καθώς οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο θέμα υπερβαίνουν σε ένταση ακόμη και αυτές για το πετρέλαιο θέρμανσης ή και τα ακίνητα.

6. Αριθμός απολύσεων, διαθεσιμότητα. Ο Κυρ. Μητσοτάκης έμεινε έκπληκτος από τις αξιώσεις που προέβαλαν οι εκπρόσωποι των δανειστών μας κατά την τελευταία συνάντηση που είχε μαζί τους. Η τρόικα αρνείται -επί του παρόντος- να συνυπολογίσει στις απολύσεις τόσο τους συμβασιούχους που θα χάσουν τις επικείμενες δίκες όσο και εκείνους που θα προκύψουν από τον περιορισμό των ΕΑΣ.

7. ΕΑΣ - ΕΛΒΟ - ΛΑΡΚΟ. Το πρόβλημα εντοπίζεται πλέον μόνον στα Αμυντικά Συστήματα, καθώς η κυβέρνηση θέλει να διατηρήσει τις εταιρείες (έστω και με περιορισμένο αριθμό εργαζομένων), ενώ η τρόικα επιμένει στο λουκέτο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου ο προβληματισμός δεν αφορά μόνο την υλοποίηση των προαπαιτούμενων, αλλά και την ίδια τη συμπεριφορά των εκπροσώπων των δανειστών μας, οι οποίοι ξαφνικά εγείρουν διάφορα ζητήματα και κωλυσιεργούν. Είναι χαρακτηριστικά τα όσα αποκάλυψε χθες το «Εθνος της Κυριακής» με τις «εκρήξεις» δύο κορυφαίων υπουργών, των κ. Μητσοτάκη και Χατζηδάκη.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν άντεξε όταν άκουσε από τον κ. Τόμσεν ότι οι συμβασιούχοι δεν έπρεπε να είναι ούτως ή άλλως στο Δημόσιο και κατά συνέπεια και να φύγουν δεν θα προσμετρηθούν στον συνολικό αριθμό των απολύσεων. «Μα τι λέτε;» διερωτήθηκε. «Πρόκειται για ανθρώπους που πληρώνονται από το ελληνικό Δημόσιο και οι οποίοι αν δεν δικαιωθούν δικαστικά θα χάσουν τη δουλειά τους». «Αυτό δεν είναι απόλυση; Θα τρελαθούμε;» κατέληξε.

Ανάλογη ήταν και η αντίδραση του υπουργού Ανάπτυξης, όταν στο θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΟΣΕ πληροφορήθηκε ότι η επιτροπή ανταγωνισμού μπλοκάρει τον όλο σχεδιασμό, θέτοντας θέμα... ανταγωνισμού για μια εταιρεία που ήταν και είναι μονοπώλιο στη χώρα!

Γιάννης Σαραντάκος