Στο κόκκινο βρίσκονται τα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αλλά και όλης της χώρας. Γάζες, σύριγγες, γάντια, ακόμη και το βαμβάκι είναι πλέον είδος πολυτελείας και καθημερινά γίνεται αγώνας, για να κρατηθούν ανοιχτά τμήματα ή κλινικές και να γίνουν χειρουργικές επεμβάσεις.
Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr
Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr
Την ίδια στιγμή τα ταμεία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων παραμένουν άδεια, αφού τα ασφαλιστικά ταμεία δεν πληρώνουν τα χρέη τους, ενώ οι προϋπολογισμοί τους έχουν κουτσουρευτεί σχεδόν κατά 50% και τα ομόλογά τους κουρεύτηκαν, με αποτέλεσμα να είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος να κλείσουν ακόμη και ολόκληρα νοσοκομεία.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του «ΑΧΕΠΑ», όπου μετά το καρδιολογικό ιατρείο, προς λουκέτο οδεύει και η αγγειοχειρουργική κλινική, αφού τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι ακριβά και δεν υπάρχουν χρήματα, για να αγοραστούν.
«Σήμερα (σ.σ. χθες) έχουμε εφημερία και μας λείπουν γάντια, σύριγγες και συνδετικά για τους ορούς των ασθενών. Ήδη ανακοινώθηκε ότι από σήμερα (σ.σ. χθες) κλείνει επ’ αόριστον και η αγγειοχειρουργική κλινική, άρα δεν θα μπορούν να εξυπηρετούνται ούτε τα επείγοντα περιστατικά, ενώ σύντομα θα έχουμε προβλήματα και στην οφθαλμολογική εξαιτίας της έλλειψης ενδοφακών», δηλώνει στη «Μ» ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του «ΑΧΕΠΑ» Χαράλαμπος Κοροξενός. Παράλληλα αναφέρει ότι σοβαρό πρόβλημα υπάρχει και με τους ασκούς αίματος.
Για δυσκολίες στην προμήθεια αναλώσιμων υλικών κάνει λόγο και ο διοικητής του «Παπανικολάου» Γιώργος Καλτσίδης, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στις σύριγγες. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε, για να μην ξεμείνουμε και να καταφέρουμε να εξυπηρετήσουμε τους ασθενείς», σημειώνει.
Σε οριακό σημείο η αιμοδοσία
Πρόβλημα με την προμήθεια ασκών αίματος και αντιδραστηρίων υπάρχει και στο «Ιπποκράτειο». Όπως δηλώνει στη «Μ» η διευθύντρια του Κέντρου Αιμοδοσίας του νοσοκομείου Γωγώ Παπαϊωάννου, «αυτή τη στιγμή με χίλια παρακάλια και γκρίνια έχουμε ασκούς και ελπίζουμε να βγάλουμε τον Ιούνιο. Από εκεί και πέρα δεν ξέρω τι θα γίνει. Φτάσαμε στο σημείο να κόψουμε εξορμήσεις, αλλιώς θα έπρεπε να κλείσουμε την αιμοδοσία. Είναι χαρακτηριστικό ότι δύο σύλλογοι εθελοντών αιμοδοτών της Θεσσαλονίκης έβαλαν λεφτά από την τσέπη τους, για να αγοράσουν ασκούς κι έτσι μας έδωσαν και αίμα και ασκούς». Σύμφωνα με την ίδια λόγω της έλλειψης αντιδραστηρίων δεν μπορούν να ελεγχθούν 700-800 φιάλες αίματος που έχουν συλλεχθεί.
ΟΕΝΓΕ «Το ΕΣΥ κατέρρευσε»
Για κατάρρευση του ΕΣΥ έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε χθες με αφορμή τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Δικτύου για το Δικαίωμα στην Υγεία.
«Η κατάσταση είναι δραματική. Το ΕΣΥ έχει καταρρεύσει και έχει συμπαρασύρει τις πιο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως καρκινοπαθείς και νεφροπαθείς. Στα ταμεία των νοσοκομείων δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ και γι’ αυτό ευθύνονται η χαμηλή χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό, οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ και το κούρεμα των αποθεματικών των νοσοκομείων. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, το οποίο με δήλωση του ίδιου του διοικητή του έφτασε να μετατραπεί σε κέντρο υγείας ή σε τμήμα επειγόντων περιστατικών», τόνισε χαρακτηριστικά. Παράλληλα ανέφερε ότι λεφτά υπάρχουν για τη στήριξη των νοσοκομείων, εάν υπάρχει πολιτική βούληση, και εξήγησε ότι «πριν από 20 ημέρες, όταν έσκασε το ομόλογο των 430 εκατ. ευρώ, εν μία νυκτί τα χρήματα αυτά βρέθηκαν και πληρώθηκαν. Το να βρίσκονται χρήματα για τοκογλύφους αλλά όχι για τους ασθενείς λέει πολλά. Όλα είναι θέμα προτεραιοτήτων».
Σύμφωνα με τον κ. Βαρνάβα τα νοσηλευτικά ιδρύματα έχουν αδειάσει από αναλώσιμα υλικά, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να γίνουν ούτε χειρουργικές επεμβάσεις, οι ελλείψεις σε φάρμακα αφορούν ακόμη και απλά αντιβιοτικά, ενώ σε πολλά νοσοκομεία γίνονται περικοπές ακόμη και στο φαγητό. «Στα τμήματα αιμοδοσίας δεν υπάρχουν ασκοί, στις οφθαλμολογικές κλινικές λείπουν ενδοφακοί και στις ορθοπεδικές δεν υπάρχουν υλικά για αρθροπλαστικές. Χαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός ότι οι ασθενείς λόγω έλλειψης χρημάτων καθυστερούν να έρθουν για εξέταση στο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα η κατάστασή τους να επιβαρύνεται», είπε.
Κόντρα Βαρνάβα-Λοβέρδου
Ο κ. Βαρνάβας εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά του Ανδρέα Λοβέρδου, τον οποίο κατηγόρησε ότι «εφαρμόζοντας την πολιτική των μνημονίων με θρησκευτική, προτεσταντική ευλάβεια διέλυσε ολοσχερώς το σύστημα υγείας» και τον κάλεσε να πάψει να είναι «τιμητής» και «να εγκαλεί τους πάντες». Είχε προηγηθεί τηλεοπτική λογομαχία των δύο ανδρών. Ειδικότερα ο κ. Βαρνάβας αποκάλεσε τον κ. Λοβέρδο «ντίλερ ιδιωτικών συμφερόντων», με αποτέλεσμα να εξοργιστεί ο πρώην υπουργός Υγείας, ο οποίος χαρακτήρισε τον κ. Βαρνάβα άνανδρο, που παριστάνει το γιατρό, δειλό, ψεύτη, συκοφάντη και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.
Χωρίς φάρμακα όλοι οι χρόνια πάσχοντες
Όμηροι της έλλειψης φαρμάκων στα δημόσια νοσοκομεία συνεχίζουν να είναι οι ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, όπως καρκινοπαθείς και διαβητικοί. Τα φαρμακεία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων άδειασαν από αντικαρκινικά φάρμακα, τα οποία δεν μπορούν να προμηθευτούν, αφού οι προμηθεύτριες εταιρείες απαιτούν την καταβολή των χρημάτων τοις μετρητοίς.
«Η κατάσταση είναι οδυνηρή. Καρκινοπαθείς πηγαινοέρχονται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, λαμβάνοντας υποσχέσεις ότι θα πάρουν τα φάρμακά τους το πολύ σε δύο μέρες. Περνάνε όμως δύο εβδομάδες και μένουν χωρίς φάρμακα, που είναι αναγκαία για τη ζωή τους και τα οποία δεν μπορούν να προμηθευτούν από ιδιωτικά φαρμακεία, διότι κοστίζουν ακριβά και αδυνατούν να τα πληρώσουν από την τσέπη τους», τονίζει στη «Μ» η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Μακεδονίας-Θράκης Περσεφόνη Μήττα.
Παράλληλα αναφέρει ότι ταλαιπωρία υπάρχει και στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, όπου οι καρκινοπαθείς σχηματίζουν ουρές.
«Κάποιοι δανείζονται, ζητούν ελεημοσύνη. Άλλοι όμως δεν μπορούν. Το πρόβλημα αυτό υπάρχει εδώ και ενάμιση μήνα. Στείλαμε επιστολή στον προηγούμενο υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, καθώς και στον εισαγγελέα, όπου πήγα τρεις φορές ζητώντας την παρέμβασή του. Είναι θέμα ζωής και θανάτου», λέει η κ. Μήττα.
Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι χιλιάδες ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.), μετά την απόφαση των φαρμακοποιών να σταματήσουν την επί πιστώσει χορήγηση των φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ οι διαβητικοί αδυνατούν να αγοράσουν με δικά τους χρήματα τα απαραίτητα φάρμακα (ινσουλίνη, αντιδιαβητικά δισκία) και αναλώσιμα υλικά (βελόνες, ταινίες μέτρησης σακχάρου και σκαρφιστήρες).
Εξάλλου δεύτερο εισαγγελικό λειτουργό για τη διερεύνηση της υπόθεσης με τη διάθεση φαρμάκων όρισε η προϊσταμένη της εισαγγελίας πρωτοδικών Ελένη Ράικου. Εκτός από τον εισαγγελέα Νίκο Ελευθεριάνο, ο οποίος μόλις πριν από λίγες ημέρες χρεώθηκε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή την αναστολή από τους φαρμακοποιούς τής επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, όρισε χθες στην έρευνα και την εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου.
Συσκέψεις επί συσκέψεων
Ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας Χρήστος Κίττας σε μία προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων είχε και χθες αλλεπάλληλες συσκέψεις. Από σήμερα αναμένεται να ομαλοποιηθεί η κατάσταση με τα φάρμακα των καρκινοπαθών, οι οποίοι θα μπορούν να τα προμηθεύονται από τα δημόσια νοσοκομεία, τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ (στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται στην οδό Αριστοτέλους 19, τηλέφωνο 2310 254350) και τις ιδιωτικές κλινικές μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ. Επίσης οι τρεις φαρμακευτικές εταιρείες που προμηθεύουν τα νοσοκομεία με αντικαρκινικά φάρμακα θα πληρώνονται, αμέσως μόλις παραδίδουν αυτά τα σκευάσματα, κάτι που θα ισχύσει έως την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.
Χθες η συνάντηση του κ. Κίττα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών (ΠΑ.ΣΥ.Π.Ι.Ε.) Κώστα Κουδούνα, με στόχο την εύρεση έστω και προσωρινής λύσης για την αποπληρωμή των προμηθευτών των νοσοκομείων, έγινε σε καλό κλίμα. Μάλιστα ο πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος έχει αναλάβει προσωπικά την επίλυση του νομικού κωλύματος που έχει προκύψει με το ελεγκτικό συνέδριο, προκειμένου να αποδεσμευτούν τα χρήματα που υπάρχουν στα νοσοκομεία και να πληρωθούν οι προμηθευτές. Οι αποφάσεις για τα ποσά που θα δοθούν σε προμηθευτές, φαρμακοποιούς και συμβεβλημένους γιατρούς με τον ΕΟΠΠΥ θα ανακοινωθούν σήμερα, στις 11.30 το πρωί, σε συνέντευξη Τύπου της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.
Ανάλγητη η στάση των φαρμακοποιών
Την ίδια ώρα οι φαρμακοποιοί δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να δώσουν νέα περίοδο χάριτος -μέχρι το σχηματισμό κυβέρνησης- και επιμένουν στις κινητοποιήσεις τους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα επανεξετάσουν τη στάση τους, μόνον εφόσον πληρωθούν οι οφειλές του Μαρτίου και αρχίσει η διαδικασία για την αποπληρωμή του Απριλίου. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ, ύψους 70 εκατ. ευρώ, προς τους φαρμακοποιούς για το Μάρτιο είναι διαθέσιμες, όπως διαθέσιμο είναι και το ποσό των 210 εκατ. ευρώ για τις οφειλές του Απριλίου, αλλά πρέπει πρώτα να λογιστικοποιηθεί, κίνηση στην οποία αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη μη καταβολή των χρημάτων στους φαρμακοποιούς αν δεν προχωρήσουν στην χορήγηση φαρμάκων επί πιστώσει στους ασφαλισμένους.
Όσον αφορά οφειλόμενα προηγούμενων ετών, η εξόφλησή τους δεν μπορεί να γίνει από την υπηρεσιακή κυβέρνηση, αφού συναρτάται με τη συνολικότερη εξόφληση των οφειλομένων του δημοσίου, ύψους 6,5 δισ. ευρώ, η οποία θα αρχίσει με την εκταμίευση της επόμενης δόσης της δανειακής σύμβασης.