Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

ΤΕΕ/ΤΚΜ Στροφή στον αειφόρο τουρισμό με πολλαπλά οφέλη

Ένα νέο μοντέλο τουρισμού υψηλής ποιότητας μπορεί να συμβάλει στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος.
 Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr

Οι επιχειρήσεις πρέπει να υιοθετήσουν αειφορική πολιτική, οι προορισμοί να αναδείξουν την πολιτιστική αξία τους και να ενσωματώσουν κοινωνικές δράσεις, οι εμπλεκόμενοι να αξιοποιήσουν όλα τα πλεονεκτήματα, να υπάρξει μείωση του λειτουργικού κόστους για τις τουριστικές επιχειρήσεις και να αποτελεί πρωταρχικό μέλημα η ικανοποίηση των πελατών.
Τα παραπάνω υποστήριξε ο πολιτικός μηχανικός Σωτήρης Μυλωνάς, πρόεδρος της μόνιμης επιτροπής περιβάλλοντος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, μιλώντας χθες το βράδυ στην ημερίδα «Το περιβάλλον στην πράξη», που διοργάνωσε το ΤΕΕ/ΤΚΜ σε συνεργασία με το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος. «Ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους και από τους ισχυρότερους διαμορφωτές της αειφόρου ανάπτυξης και καταπολέμησης της φτώχειας. Περισσότερα από 900 εκατομμύρια τουρίστες ταξίδεψαν πέρυσι. Στην Ελλάδα είχαμε την προηγούμενη περίοδο 16,5 εκατ. αφίξεις. Προκειμένου να μειωθούν οι περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, πρέπει να στραφούμε στην αειφορία», είπε χαρακτηριστικά.
Η αειφορία είναι σημαντική για τον τουριστικό κλάδο σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, διότι βοηθά την επιχείρηση να λειτουργεί με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις και ελεγχόμενα κόστη, περιορίζοντας κινδύνους (περιβαλλοντικούς, οικονομικούς, κοινωνικούς), προσελκύοντας πελάτες, προστατεύοντας το τουριστικό προϊόν και την κοινωνία. Ο ίδιος ανέφερε ως παράδειγμα ένα ξενοδοχείο 200 κλινών, στο οποίο προτάθηκαν απλές λύσεις εξοικονόμησης ενέργειας και νερού, έγινε επένδυση 8.000 ευρώ και εξοικονομήθηκαν 80.000 ευρώ το χρόνο, με εσωτερικό βαθμό απόδοσης επένδυσης 900%. Επιπλέον έγιναν δύο προσλήψεις και θεσπίστηκαν προγράμματα δωρεών.

Οικολογικές και οικονομικές λύσεις
Οικολογικά δομικά υλικά παρουσίασε στην εισήγησή του ο διευθυντής τεχνικής υποστήριξης και μάρκετιγκ της εταιρείας ISOMAT Α.Ε. Κωνσταντίνος Ασλάνης, μεταξύ των οποίων κόλλα πλακιδίων και σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης, με το οποίο επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας έως και 58%, ενώ προστατεύεται το περιβάλλον, καθώς μειώνεται η απελευθέρωση ρυπογόνων ουσιών στην ατμόσφαιρα.
Λύσεις διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων στις βιομηχανίες παρουσίασε ο τεχνικός διευθυντής της εταιρείας Intergeo Χρήστος Βατσέρης. Στην αναγκαιότητα να αναδείξει η Ελλάδα το λεγόμενο «τρίγωνο της γνώσης», την έρευνα, την εκπαίδευση και την καινοτομία, αναφέρθηκε στην εισήγησή του ο μηχανολόγος μηχανικός του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος Γιώργος Μπανιάς. Σύμφωνα με τον κ. Μπανιά η μη αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού τόσο στην έρευνα όσο και στον ακαδημαϊκό τομέα οδήγησε στο φαινόμενο της «διαρροής εγκεφάλων» προς το εξωτερικό. Το Διεθνές Πανεπιστήμιο κατά τον ίδιο είναι δυνατόν να συνεισφέρει με τα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών του στο «τρίγωνο της γνώσης». Ειδικότερα από τον Οκτώβριο του 2012 θα προσφέρει το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών «Βιώσιμη ανάπτυξη», στη δομή του οποίου μεταξύ άλλων θα συμπεριλαμβάνονται και γνωστικά αντικείμενα, όπως Διαχείριση του Περιβάλλοντος, Οικονομικά του Περιβάλλοντος και Βιώσιμος Τουρισμός.