Η προσέγγιση μέρους της πολιτικής ηγεσίας, του σημερινού Μεγάρου Μαξίμου καθώς και μερίδας του Τύπου αναφορικά με τις πρόωρες εκλογές, αποκαλύπτει ότι, στο περιθώριο της πρωτοφανούς και πολυεπίπεδης κρίσης που διέρχεται η χώρα, συνεχίζουμε να αντιστεκόμαστε στα… αυτονόητα.
Η κυβέρνηση Παπαδήμου είχε συγκεκριμένη στόχευση και περιεχόμενο. Πεπερασμένες προ πολλού αμφότερες οι παράμετροι. Στηρίχτηκε δε σε μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία η οποία είχε τη δεδηλωμένη παραδομένη στα χέρια του ΠΑΣΟΚ, λόγω της ασυγχώρητης ανορθογραφίας του «λεφτά υπάρχουν».
Από τη στιγμή που το Eurogroup ενέκρινε το PSI, και η διαδικασία του «κουρέματος» ολοκληρώθηκε, οι Βρυξέλλες ήταν οι πρώτες που συνειδητοποίησαν μια αυτονόητη αλήθεια: Η Ελλάδα χάνει χρόνο με το σημερινό κυβερνητικό σχήμα. Γι’ αυτό και οι εκλογές έχουν καταστεί εθνική αναγκαιότητα, προκειμένου να υπάρξει νωπή λαϊκή εντολή, αφού προηγηθεί ψύχραιμη εκτίμηση της κατάστασης, των δεδομένων που υπάρχουν, και της αξιακής στοχοπροσήλωσης για το μέλλον.
Η άμεση διενέργεια των εκλογών, χωρίς άλλες προφάσεις και μισόλογα, αποτελεί τη στοιχειώδη υποχρέωση του πολιτικού συστήματος, έναντι μιας κοινωνίας η οποία το αμφισβητεί πλέον ευθέως. Ακόμη και το πώς θα οδηγηθεί η Ελλάδα σε εκλογές, θα έχει τη σημασία του για το πώς θα είναι η επόμενη Ελλάδα. Η Ελλάδα μετά τις εκλογές. Η Ελλάδα που θα πασχίζει να βρει τα πατήματά της, προκειμένου να παλέψει για την έξοδο από την κρίση.