Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου με ασπιρίνη

Μία ασπιρίνη την ημέρα τον καρκίνο κάνει πέρα! Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν τρεις νέες βρετανικές μελέτες που δημοσιεύτηκαν χθες
«Θαυματουργή» είναι η δράση της ασπιρίνης κατά του καρκίνου, σύμφωνα με τρεις νέες βρετανικές μελέτες
Μία ασπιρίνη την ημέρα τον καρκίνο κάνει πέρα! Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν τρεις νέες βρετανικές μελέτες που δημοσιεύτηκαν χθες.

Οι μελέτες του Πίτερ Ρόθγουελ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης από τη μία πλευρά επιβεβαίωσαν συμπεράσματα παλαιότερων ερευνών σχετικά με την προληπτική δράση της ασπιρίνης εναντίον της κακοήθειας και από την άλλη διαπίστωσαν ότι το μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο δρα και θεραπευτικά.
Η καθημερινή λήψη ασπιρίνης, σύμφωνα με τις μελέτες που δημοσιεύτηκαν στις επιθεωρήσεις «The Lancet» και «The Lancet Oncology», μειώνει τις πιθανότητες μεταστάσεων του καρκίνου, που σκοτώνουν τους ασθενείς, κατά 40% έως 50%.
Ευρήματα
«Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν την άποψη ότι η λήψη ασπιρίνης προλαμβάνει τον καρκίνο, ειδικά σε άτομα που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου», δήλωσε ο δρ Ρόθγουελ, προσθέτοντας ότι «ίσως το πιο σημαντικό εύρημα είναι, όμως, ότι πιθανώς η ασπιρίνη μπορεί να είναι αποτελεσματική ως επιπρόσθετη θεραπεία για τον καρκίνο με στόχο την πρόληψη της εξάπλωσης της νόσου σε μακρινά σημεία του οργανισμού».
Πάντως απαιτούνται ενδελεχέστερες μελέτες για να αποδειχθεί εάν η ασπιρίνη μπορεί να αποτελέσει αντικαρκινική θεραπεία.
Οτι η καθημερινή λήψη ασπιρίνης μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο έχει διαπιστωθεί και σε παλαιότερες μελέτες. Ωστόσο, πρόκειται για ένα αμφιλεγόμενο φάρμακο, αφού έχει συνδεθεί με κίνδυνο γαστρορραγίας (1 ασθενής ανά 1.000).