Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Το νερό δεν είναι εμπόρευμα

Η αναπτυξιακή δυναμική της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης και ο ρόλος της ως μοχλού ανάπτυξης των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στη Βόρεια Ελλάδα και τη Βαλκανική θα παρουσιαστούν από το διευθύνοντα σύμβουλο Νίκο Παπαδάκη στη σημερινή ημερίδα που διοργανώνει η Εταιρεία με αφορμή την παγκόσμια ημέρα νερού.

Η ημερίδα, που βάζει στο μικροσκόπιο το νερό που πίνουμε στη Θεσσαλονίκη, έχει τίτλο «Πόσιμο νερό και υγεία» και θα πραγματοποιηθεί στις 5 το απόγευμα στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ (Αγ. Δημητρίου 159Α). Ο κ. Παπαδάκης θα ανοίξει την εκδήλωση με την ομιλία «ΕΥΑΘ Α.Ε., μία σύγχρονη επιχείρηση κοινής ωφέλειας», αναφερόμενος στις δράσεις της διοίκησης την τελευταία διετία, που είχαν ως αποτέλεσμα την οικονομική ευρωστία και την υψηλή κερδοφορία της Εταιρείας, και στις ενέργειές της στον ευαίσθητο τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος. Επίσης θα παρουσιαστούν οι προωθούμενες συνεργασίες με δημοτικές επιχειρήσεις και καλλικρατικούς δήμους, όπως και με ομοειδείς εταιρείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Για την ποιότητα του πόσιμου νερού θα μιλήσει η Μαλαματένια Αρβανιτίδου-Βαγιωνά, διευθύντρια Εργαστηρίου Υγιεινής ΑΠΘ. Σύμφωνα με την κ. Βαγιωνά ανά την Ευρώπη τα διαρροϊκά νοσήματα στις μικρές ηλικίες μειώθηκαν κατά 80% την τελευταία δεκαετία, δυστυχώς όμως ακόμη σημειώνονται περίπου 330.000 περιστατικά υδατογενών νοσημάτων κάθε χρόνο, γεγονός που πρέπει να μας κρατά σε διαρκή επιδημιολογική επαγρύπνηση.
Η ευρωπαϊκή οδηγία-πλαίσιο περί υδάτων καθορίζει πως το νερό δεν είναι εμπορικό προϊόν, αλλά πρέπει να θεωρείται κληρονομιά, σύμφωνα με τον Κώστα Νικολάου, χημικό-περιβαλλοντολόγο, ομιλητή στην ημερίδα. Το 2010 το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού είχε νερό από ιδιωτικές εταιρείες, και όπου υπήρξε ιδιωτικοποίηση, αυτή συνοδεύτηκε από πτώση της ποιότητας, υποβάθμιση των υποδομών και αύξηση των τιμών. Τα κύρια στάδια επεξεργασίας του πόσιμου νερού στην ΕΕΝΘ, από την προοζόνωση μέχρι την τελική απολύμανση με αέριο χλώριο, θα παρουσιάσει η δρ. χημικός της ΕΥΑΘ Α.Ε. Γεωργία Σερετούδη, ενώ η χημικός της ΕΥΑΘ Α.Ε. Μαριάνθη Τσίρτου θα μιλήσει για τους ποιοτικούς ελέγχους από τους οποίους περνά το πόσιμο νερό της Θεσσαλονίκης έξω πια από το διυλιστήριο, στο Εργαστήριο Ποιοτικού Ελέγχου Ύδρευσης. Πάνω στο τρίπτυχο κλιματική αλλαγή-υδάτινα αποθέματα-παροχή πόσιμου νερού θα κινηθεί η εισήγηση του Αθανάσιου Σουπίλα, διευθυντή ανάπτυξης της Εταιρείας.
Στο χώρο του εστιατορίου του Τελλογλείου, όπου θα παρατεθεί δεξίωση μετά την ημερίδα, θα εκτίθενται φωτογραφίες του Γιώργου Πούπη από το υπό έκδοση επετειακό λεύκωμα που ετοιμάζει η ΕΥΑΘ Α.Ε. για τα 100 χρόνια απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης με τίτλο «Αφ’ υψηλού - Υδάτινοι δρόμοι της Βόρειας Ελλάδας».
Νωρίτερα, σήμερα το πρωί, το Μουσείο Ύδρευσης της ΕΥΑΘ θα φιλοξενήσει μαθητές δημοτικών σχολείων, οι οποίοι θα ξεναγηθούν και θα ενημερωθούν με προβολές βίντεο για την ιστορία ύδρευσης της πόλης της Θεσσαλονίκης. Επίσης σε συνεργασία με την αντιδημαρχία Περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης τα παιδιά θα αναζητήσουν απαντήσεις σε περιβαλλοντικά ζητήματα μέσα από το επιδαπέδιο παιχνίδι για το περιβάλλον «Planetbook».
Η προσέλευση των μαθητών θα αρχίσει στις 9 π.μ., ενώ το «Planetbook» θα στηθεί λίγο μετά τις 11 π.μ.
 


Εθνική προτεραιότητα η προστασία των υδάτων

Το νεοσύστατο Κέντρο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Υδάτων (ΚΕΟΔΥ) του ΑΠΘ καλύπτει το κενό που υπάρχει για τη συστηματοποίηση, τον προγραμματισμό και το συντονισμό των διαδικασιών έρευνας, μελέτης και παροχής υπηρεσιών συμβούλου στο εθνικής προτεραιότητας ζήτημα της διαχείρισης και της προστασίας του νερού. Αυτό υποστηρίζουν η πρόεδρος του Κέντρου Ελπίδα Κολοκυθά, επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, και τα μέλη του δ.σ. του Κέντρου σε δήλωσή τους με αφορμή την παγκόσμια ημέρα νερού.
«Μια ματιά στη διεθνή κατάσταση δικαιολογεί πλήρως τις ανησυχίες που υπάρχουν για το μέλλον του νερού. Ήδη από επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ είναι γνωστό ότι σήμερα 232 εκατομμύρια άνθρωποι σε 26 χώρες του τρίτου κόσμου πλήττονται από λειψυδρία, αδυνατώντας να καλύψουν βασικές καθημερινές ανάγκες», υπογραμμίζει η κ. Κολοκυθά.

Υπέρ της εξαίρεσης ο πρύτανης
Από την πλευρά του ο πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος υποστηρίζει: «Η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων οργανισμών θεωρείται ένα από τα μέτρα αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης της χώρας μας. Οι φορείς διαχείρισης των υδατικών πόρων και οι εταιρείες ύδρευσης πρέπει να εξαιρεθούν από αυτήν την πολιτική και να συνεχίσουν να παραμένουν υπό δημόσιο χαρακτήρα, προκειμένου να διασφαλιστούν τόσο η προστασία των υδατικών αποθεμάτων όσο και ο κοινωνικός χαρακτήρας του νερού. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι χώρες, όπως η Μεγάλη Βρετανία, που ιδιωτικοποίησαν τις εταιρείες νερού έρχονται σήμερα και διορθώνουν το λάθος τους».