Ήταν αναμενόμενο η Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών να είναι έμπλεη… αρώματος Ελλάδας. Η χώρα μας αποτελεί αυτή τη στιγμή, και όχι μόνο, το κεντρικό σημείο αναφοράς όσων ασχολούνται με την κρίση χρέους της ευρωζώνης, μια κρίση που επηρεάζει συνολικά την παγκόσμια οικονομία.
Στις Βρυξέλλες λοιπόν, και στο περιθώριο της απαράδεκτης πρότασης της Γερμανίας για την αφαίρεση της δημοσιονομικής πολιτικής από την ελληνική κυβέρνηση, μια πρόταση που και η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ αναγκάστηκε τελικά να «μαζέψει», η Σύνοδος η οποία ξεκίνησε το απόγευμα, είχε βαριά τη σκιά του ελληνικού προβλήματος, πάνω και δίπλα της.
Ο Λουκάς Παπαδήμος είχε συνάντηση με τη Γερμανίδα Καγκελάριο στο περιθώριο της Συνόδου, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πρόεδρος του Eurogroup και παραδοσιακός φιλέλληνας έσπευσε να διαγράψει από την ειδησεογραφία την πρόταση περί «επιτροπείας» στην Ελλάδα, και οι περισσότεροι από τους άλλους ηγέτες δεν έκρυψαν τον προβληματισμό τους για την ανάγκη «να γίνει κάτι», προκειμένου να μην διαιωνίζεται το πρόβλημα.
Η ελληνική αντιπροσωπεία πάντως βρέθηκε σε δύσκολη θέση, λόγω πολλαπλών και παράπλευρων πιέσεων από τους Ευρωπαίους εταίρους, προκειμένου να τηρήσει η Αθήνα όσα έχουν συμφωνηθεί, και να προωθηθούν με γοργούς ρυθμούς οι ζητούμενες μεταρρυθμίσεις.
Έτσι ώστε να επιτευχθεί συμφωνία για το Μνημόνιο ΙΙ, και να οριστικοποιηθούν οι ζυμώσεις για το PSI.