Όχι “λευκή επιταγή” στον μεταβατικό πρωθυπουργό
Κατηγορηματικά αντίθετος στην μείωση του 13ου και 14ου μισθού τάχθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό κ. Παπαδήμο. Η σύσκεψη διήρκεσε σχεδόν τρεις ώρες και πραγματοποιήθηκε μέσα σε κλίμα έντονων πιέσεων από τους δανειστές και απειλών περί χρεοκοπίας.
Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί τάχθηκαν επίσης κατηγορηματικά αντίθετοι σε νέες …εγγυητικές επιστολές και υπογραφές δέσμευσης. Ο κ. Καρατζαφέρης συμπαρατάχθηκε επίσης με τον πρόεδρο της ΝΔ στο θέμα της μείωσης του 13ου και 14ου μισθού.
Ο πρόεδρος της ΝΔ αντιτάχθηκε επίσης στην μείωση των επικουρικών και παρουσίασε επιπλέον σειρά λεπτομερών και υπολογισμένων ισοδύναμων μέτρων αντί για την μείωση των επικουρικών συντάξεων. Όπως την αύξηση των εσόδων από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, η μείωση των νέων συμβασιούχων κατά 20% (σήμερα είναι 10%) , τα οφέλη από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και από την κατάργηση των συντάξεων ‘‘μαϊμού’’ κλπ
Ο πρόεδρος της ΝΔ διαφώνησε και με την μείωση του κατώτατου μισθού, λέγοντας πως όταν μειώνονται οι μισθοί συνεχώς, χωρίς να πέφτουν οι τιμές, αυτό δεν οδηγεί σε βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, αλλά σε ανακατανομή του εισοδήματος σε βάρος των αδυνάτων, αυξάνει την ανεργία και οδηγεί σε χειρότερη ύφεση. Παρουσίασε μάλιστα και ένα πίνακα, βάσει του οποίου εάν υπάρξει μείωση μισθών θα υπάρξει αύξηση της ύφεσης κατά 3.5%.
Η ύφεση απειλεί την κοινωνική συνοχή πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς και επέκρινε τα καρτέλ που διατηρούν υψηλά τις τιμές, ενώ έχουν πέσει οι μισθοί. Στο σημείο αυτό επεσήμανε ότι δεν μπορεί όλοι οι ηγέτες της Ευρώπης να επισημαίνουν τελευταία την ανάγκη ανάπτυξης , όπως ό ίδιος έλεγε από την πρώτη στιγμή, “αλλά να μην μας παρουσιάζουν ούτε ένα νέο μέτρο ανάπτυξης”.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε εξάλλου σε όλους του τόνους ότι αυτή η κυβέρνηση είναι μεταβατική και δεν θα ανεχθεί ρουσφετολογικούς διορισμούς που κάνουν οι υπουργοί “από το παράθυρο”, προαγωγές ημετέρων, κρίσεις στα σώματα ασφαλείας και άλλες ρουσφετολογικές ενέργειες που επιδίδονται τις τελευταίες ημέρες υπουργοί της κυβέρνησης. Διαφώνησε επίσης με το νομοσχέδιο για τις αποφυλακίσεις
Ιδιαίτερα στάθηκε στο θέμα των δυο εισαγγελέων τονίζοντας ότι είναι απαράδεκτες οι απειλές εναντίον λειτουργών της δικαιοσύνης.
Τέλος ο πρόεδρος της ΝΔ απέρριψε κατηγορηματικά όσα ακούγονται και γράφονται για τον διορισμό δημοσιονομικού επιτρόπου από την Γερμανία ή τις Βρυξέλλες.
Δήλωση Παπαδήμου
Το συμπέρασμα από την σημερινή συνάντηση είναι ότι ο κ. Σαμαράς δεν δίνει λευκή επιταγή στον κ. Παπαδήμο εν όψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων και επιμένει στην υιοθέτηση επιτέλους αντι- υφεσιακών και αναπτυξιακών μέτρων.
Κατά τα άλλα, η δήλωση του κ. Παπαδήμου περί σύμπνοιας των πολιτικών αρχηγών εξυπηρετεί τις ανάγκες της κρίσιμης διαπραγμάτευσης. Άλλωστε ο ίδιος δεν αναφέρεται καθόλου σε όσα συζητήθηκαν στην σύσκεψη και περιγράφουμε προηγουμένως.
Μεταξύ άλλων στην δήλωσή του ο κ. Παπαδήμος αναφέρει:
“Είχα την ευκαιρία σήμερα το μεσημέρι να ενημερώσω αναλυτικά τους πολιτικούς αρχηγούς για την πορεία των διαβουλεύσεων με τους εκπροσώπους των ιδιωτών πιστωτών για την εθελούσια αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους (το γνωστό PSI) και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το οικονομικό πρόγραμμα που θα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση…
Οι διαπραγματεύσεις δεν είναι εύκολες. Παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί για τη σταθεροποίηση της οικονομίας, παρά τις σημαντικές αλλαγές και τις μεγάλες θυσίες των πολιτών, αποκλίσεις από τους στόχους και σωρευτικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση ορισμένων πολιτικών έχουν ως αποτέλεσμα οι εταίροι να θέτουν πρόσθετες δεσμεύσεις και όρους…
Με τους πολιτικούς αρχηγούς βρισκόμαστε σε απόλυτη σύγκλιση για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και τις θέσεις που θα υποστηρίξουμε. Επιδιώκουμε μια συμφωνία με τους εταίρους μας για να πατήσουμε ξανά σε στέρεο έδαφος, για να εξαλειφθεί η αβεβαιότητα, να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να επανέλθει η οικονομία σε πορεία ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας.
Η ενότητα των πολιτικών δυνάμεων και η δέσμευσή τους να στηρίξουν τις αναγκαίες αλλαγές αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα αξιοπιστίας, ενισχύουν την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής και μας επιτρέπουν να διαπραγματευθούμε με καλύτερους όρους…”Στιγμιότυπα από την σύσκεψη
Κάποια στιγμή ο κ. Καρατζαφέρης πρότεινε να πάνε όλα μαζί τα κόμματα και να παρουσιάσουν την κατάσταση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στο Ευρωκοινοβούλιο. Του απάντησαν όμως ότι είναι θέμα κυβερνήσεων και όχι Ευρωκοινοβουλίου.
Ο κ. Παπανδρέου πρότεινε επίσης να πάνε τα κόμματα στους κοινωνικούς φορείς για να συζητήσουν το θέμα των μισθών. Η απάντηση του κ. Σαμαρά ήταν ότι δεν μπορούν τα κόμματα να αναμειχθούν στις διαπραγματεύσεις των κοινωνικών φορέων.