Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Μύδροι από Καλογερόπουλο

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΖΕΡΒΟΣ
Στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ, δηλαδή στο κατεξοχήν δημόσιο βήμα παρουσίασης των προβλημάτων της Αυτοδιοίκησης, ο Δημήτρης Καλογερόπουλος εξαπέλυσε μύδρους κατά του θεσμού του Καλλικράτη, που καταγράφει ήδη… ζοφερά αποτελέσματα, μετά από την προβληματική εισαγωγή και εφαρμογή του στους θεσμούς των τοπικών κοινωνιών.

Ο πρώην δήμαρχος Αιγάλεω και πρώην πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ, παραμένει στην πρώτη γραμμή των αυτοδιοικητικών εξελίξεων, δίνοντας τον τόνο της αντίδρασης σε πολιτικές που προωθεί η κυβέρνηση, και κάθε άλλο προς το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών λειτουργούν.
Ήταν άλλωστε από τους πρώτους που είχαν επισημάνει το αδιέξοδο του εγχειρήματος του Καλλικράτη, στον τότε υπουργό Εσωτερικών της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, Γιάννη Ραγκούση, χωρίς ωστόσο η επιχειρηματολογία τους να αλλάξει τον σχεδιασμό του ΠΑΣΟΚ.
«Ο Καλλικράτης είναι ένα σχέδιο αλλαγών που προβλήθηκε ως μεταρρύθμιση, δεν ήταν όμως τίποτα περισσότερο από απορρύθμιση της Αυτοδιοίκησης. Είναι για την Αυτοδιοίκηση, ό, τι είναι το Μνημόνιο για την Ελλάδα. Και φυσικά, οι περισσότεροι δεν το διάβασαν, αλλά το ψήφισαν, όπως ακριβώς συνέβη και με το Μνημόνιο.
Μας παρουσίασαν τον Καλλικράτη ως τη συνταγή που θα έλυνε δομικά και λειτουργικά προβλήματα δεκαετιών, για να αποδειχτεί γάγγραινα. Δεν θεράπευσε, αλλά επιβάρυνε την κατάσταση. Και σίγουρα, έτσι όπως λειτουργεί, δεν είναι η μεγάλη αλλαγή, η ριζοσπαστική τομή που ο χώρος της Αυτοδιοίκησης ανέμενε εδώ και πολλά χρόνια.
Δυστυχώς, είμαστε υποχρεωμένοι να αναζητούμε καθημερινά λύσεις εκεί που δεν υπάρχουν. Και να ξεπερνάμε τις στρεβλώσεις και τα πολλά προβλήματα που προκάλεσε, αντί για τις λύσεις που υποσχόταν», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο Δημήτρης Καλογερόπουλος.