Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Κ.Πουπάκης: Οι έντονες κοινωνικές ανισότητες οδηγούν στην έξαρση τηςεγκληματικότητας στην Ελλάδα

Αυτό προκύπτει από απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σεσχετική ερώτηση του Ευρωβουλευτή

 «Ο κοινωνικός αποκλεισμός, η φτώχειακαι η ανεργία μπορούν να καταστήσουν τα άτομα πιο ευάλωτα σε εγκληματικέςδραστηριότητες ή στο να πέσουν θύματα εγκληματικών πράξεων».Αυτή την απάντηση έδωσε η επίτροπος κα. Malmström,αρμόδια για θέματα εσωτερικών υποθέσεων, απαντώντας σε ερώτηση του Ευρωβουλευτήκ. Κ. Πουπάκη σχετικά με την αύξηση της εγκληματικότητας στην Ελλάδα.
Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικούελέγχου ο Ευρωβουλευτής,στηριζόμενος στα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας για την πρωτοφανή αύξηση της παραβατικής συμπεριφοράςπου καταγράφεται στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και στην περιφέρεια της χώρας, θέτει το ζήτημα του συσχετισμού της οικονομικής κρίσηςκαι της έξαρσης της εγκληματικής δράσης στα κράτη μέλη, καθώς επίσηςκαι του αρνητικού αντίκτυπου που μπορεί ναέχει στην οικονομική δραστηριότητα, η αυξημένη εγκληματικότητα σε ορισμένες περιοχές. Επιπλέον, ζητά από την Επιτροπή σχετικές κατευθύνσεις που θαμπορούσαν να ακολουθήσουν τα κράτη μέλη προκειμένου να αντιμετωπίσουν δραστικάτο εν λόγω πρόβλημα.

Στην απάντησή της η Επίτροπος κάνοντας σαφή συσχετισμό της οικονομικής κρίσης με ταποσοστά της εγκληματικότητας, αναφέρει ότι τα διαρθρωτικά ταμεία τηςΕ.Ε, συμβάλλουν στην ανάληψη πολλών πρωτοβουλιών στα αστικά κέντρα για την καταστολή του εν λόγω φαινομένου, που αποσκοπούνστην κοινωνικοοικονομική συνοχή, στην εκπαίδευση και στην απασχόληση,συμπεριλαμβανομένης της λήψης μέτρων πρόληψης και της ένταξης ευάλωτων ομάδων.Επιπλέον, μεσω του Προγράμματος ISEC «Πρόληψη και καταπολέμηση του εγκλήματος»(συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2007 – 2013), το οποίοσυμβάλλει στην αντιμετώπιση του εγκλήματος, προτρέπειτους ενδιαφερόμενους φορείς στην Ελλάδα και σε άλλα κράτη μέλη να ζητήσουνοικονομική στήριξη για σχετικές δράσεις.

Σε σχετικήτου δήλωση ο Έλληνας Ευρωβουλευτήςυπογραμμίζει: «Σήμερα όλο καιπερισσότερο οι πολίτες νιώθουν απροστάτευτοι και ανασφαλείς καθώς ηεγκληματικότητα στη χώρα μας καλπάζει. Οι κλοπές, οι διαρρήξεις και οι ληστείεςέχουν πάψει πλέον να αποτελούν είδηση, ενώ δεν είναι λίγες οι περιοχές τηςΑθήνας και των μεγάλων αστικών κέντρων που εξαιτίας του φαινομένου αυτούγνωρίζουν τον οικονομικό μαρασμό και την απομόνωση, με αποτέλεσμα οι κάτοικοινα είναι σε απόγνωση. Η οικονομική κρίση, η συνεχιζόμενη ύφεση, η ακολουθούμενηπολιτική της λιτότητας, η φτώχεια και η αυξανόμενη ανεργία οδηγεί καθημερινάστην εξαθλίωση, στο περιθώριο και την απελπισία χιλιάδες συμπολίτες μας. Τασυστήματα κοινωνικής πρόνοιας που μπορούν να συμβάλουν στη μείωση τουκοινωνικού αποκλεισμού και της περιθωριοποίησης καταρρέουν, καθιστώντας ταάτομα πιο ευάλωτα σε παραβατικές συμπεριφορές.Η απουσία και η αναποτελεσματικότητα της Πολιτείας είναι πλέον εμφανείς»