Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Μαζί για τη μετά-ΠΑΣΟΚ εποχή

Στην πολιτική έχει μεγάλη σημασία να ξέρεις πότε πρέπει να κάνεις τη κίνηση για να ανακόψεις τη ροή των πραγμάτων ώστε να ξαναβρεθείς στην αρχική πλεονεκτική θέση. Και από αυτή την έννοια ο Ανδρέας Λοβέρδος ξαναμπήκε στο «παιχνίδι» και μάλιστα δυνατά.
Ανέκοψε μια πορεία που φαινόταν ότι δεν οδηγούσε εκεί που τουλάχιστον αρχικά είχε προβλέψει και συγχρόνως δημιουργεί την εικόνα ενός πολιτικού που αντιμετωπίζει με ρεαλισμό τις προσωπικές του φιλοδοξίες. Πέραν αυτών η «συμμαχία» του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο λειτουργεί λυτρωτικά στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, σε μια μεγάλη μερίδα στελεχών, αλλά και σε κάποιους που περιμένουν προσβλέποντας στη μετεξέλιξη του.
Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε μια κίνηση που ουσιαστικά στέλνει στο σπίτι του τον Γιώργο Παπανδρέου. Ακόμα κι αν ο τελευταίος είχε κατά νου να τραβήξει τις διαδικασίες ώστε μέσα στο γενικό χαμό να εμφανισθεί ως εγγυητής της ενότητας, τώρα πλέον πολύ απλά δεν έχει καμία τέτοια δυνατότητα. Το δίδυμο των δύο συνταγματολόγων, που σε καμία περίπτωση δεν εκπροσωπούν το «βαθύ ΠΑΣΟΚ», αλλάζει σ’ αυτή τη φάση το κλίμα και δημιουργεί προϋποθέσεις συσπείρωσης. Γιατί όπως και να ‘χει εκείνο που πρωτίστως απασχολεί τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Ανδρέα Λοβέρδο, είναι σε πρώτη φάση να συγκρατηθεί το κύμα εξόδου και εν συνεχεία να αρχίσει η παλιννόστηση όσων «μετανάστευσαν» προς τον ΣΥΡΙΖΑ και στη ΔΗΜΑΡ.
Κανείς εκ των δύο δεν πετάει στα σύννεφα. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι το ΠΑΣΟΚ θα υποστεί ήττα όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές. Ωστόσο η ήττα από τη συντριβή είναι ένας δρόμος που αναγκαστικά θα χρειασθεί να τον διανύσουν μια και η κατάληξή του θα κρίνει και τις εξελίξεις της επόμενης ημέρας. Άλλωστε η αλλαγή σελίδας στο χώρο της κεντροαριστεράς εκτιμώ ότι ενδιαφέρει περισσότερο και τους δύο από μια αναπόφευκτη ήττα. Προφανώς και το εύρος της θα παίξει ρόλο στα μετέπειτα. Αλλά όλοι ξέρουν στο ΠΑΣΟΚ ότι η διάλυση δεν θα έρθει από μια ήττα που ήδη προεξοφλείται, αλλά από την εμμονή σε μια πραγματικότητα που δεν έχει θέση η ήττα. Αυτή τη νοοτροπία καλούνται να ανατρέψουν ο Βενιζέλος και ο Λοβέρδος γιατί από αυτή θα κριθεί και η μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ σε μια παράταξη που θα έχει τα χαρακτηριστικά του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ.