Η συνεχής ενημέρωση με επιστημονική τεκμηρίωση για την καταστροφική επιλογή της προηγούμενης αλλά και της σημερινής τρικομματικής κυβέρνησης(ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ) να γίνουν δύο περιοχές του νομού Κιλκίς(περιοχή Σκρά δυτικά του νομού και ανατολικά περιοχή Κρούσια σε Βάθη-Γερακαριό) «κρανίου τόπος» χωροθετώντας «μαμούθ» μεταλλευτικές δραστηριότητες λειτουργεί συσπειρωτικά για τους κατοίκους και φορείς του νομού Κιλκίς, οι οποίοι είναι κάθετα αντίθετοι και με το μέγεθος των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων
αλλά και με τις «αποικιοκρατικές» συμβάσεις για τους ιδιώτες επενδυτές που προωθούνται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και ξανακινητοποιούνται δυναμικά, όπως και παλιότερα όταν είχε ξαναπροκύψει εταιρεία καναδέζικων συμφερόντων που ήθελε να της εκχωρηθούν περιοχές προς εκμετάλευση.
Τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου οι πολίτες που συγκρότησαν το «Μέτωπο Αγώνα ενάντια στα Μεταλλεία σε Κρούσια-Πάϊκο» διοργάνωσαν άλλη μία «ανοιχτή ενημέρωση-συζήτηση των φορέων του Δήμου Κιλκίς» στο Δημαρχείο της πόλης, στην οποία συμμετείχαν κάτοικοι και φορείς του νομού, ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΝ Κιλκίς Λάζαρος Λαζαρίδης και μέλη της όπως ο Κώστας Γεωργιάδης, ο Δημήτρης Αγαθόπουλος κ.α, ο περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας της παράταξης «Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα» Γιώργος Θεοδωρόπουλος, καθώς και η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Θεσσαλονίκης Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου.
Στην παρέμβασή της η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ κ. Αμμανατίδου, αφού δήλωσε τη στήριξη στο δίκαιο αγώνα όλων όσων αντιδρούν στην ολοκληρωτική καταστροφή του περιβάλλοντος, των υπόγειων υδάτων, των αρχαιολογικών τόπων και στις ανυπολόγιστες βλάβες στην υγεία των πολιτών αλλά πρωτίστως αυτών που θα εργαστούν στα τεράστια ορυχεία και στις υπόγειες στοές χιλιομέτρων, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στην απάντηση του ΥΠΕΚΑ σε ερώτηση που κατέθεσε από κοινού με τον συνάδελφο βουλευτή Τ. Κουράκη σχετικά με τις ταχείες διαδικασίες εκχώρησης μεταλλευτικών δραστηριοτήτων σε ιδιώτες: «...η απάντηση του Υπουργείου δεν απαντά στα καίρια ερωτήματα που θέσαμε, προσπαθεί να καλυφθεί πίσω από τις θετικές γνωμοδοτήσεις των συναρμόδιων φορέων. Ερωτηματικά δημιουργεί η γνωμοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού ενώ υπάρχουν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. Το υπουργείο προσπαθεί με fast truck διαδικασίες να τελειώσει την εκχώρηση των περιοχών, ενώ οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων απλοποιήθηκαν για να παρακάμψουν τις κατά τόπους υπηρεσίες που έχουν τεκμηριωμένα εκφράσει αντίθετη άποψη. Ακόμη όμως και με τη λογική της συγκυβέρνησης για χρήματα που θα «εισρεύσουν» στα κρατικά ταμεία είναι αποκαλυπτικό το γεγονός ότι αναφέρετε ως ετήσιο μίσθωμα, στη συγκεκριμένη περίπτωση, το ποσό του 1εκ. ευρώ μετά όμως από περίπου 3ετή εκμετάλλευση του μεταλλείου. Αυτό σημαίνει πως τα πρώτα 6 χρόνια (3 των ερευνών και 3 της αρχικής εκμετάλευσης) δεν θα δοθούν μισθώματα από τους ιδιώτες επενδυτές και το μόνο σίγουρο είναι πως θα μείνει η ολική καταστροφή ευαίσθητων οικολογικά και ιστορικά, περιοχών. Όσων αφορά τις υποτιθέμενες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν σε μία περιοχή που σφίζει από ανεργία, είναι γνωστό πως η ισόρροπη ανάπτυξη είναι βιώσιμη όταν δημιουργεί μόνιμες και σταθερές θέσεις εργασίας σε ήπιες δραστηριότητες, προς όφελος πρώτα απ’ όλα των τοπικών κοινωνιών, των πολιτών και του περιβάλλοντος που ζούν και εργάζονται. Είναι σημαντικό να ενώσετε περισσότερο τη φωνή σας, όπως ήδη το κάνετε, με τα κινήματα πολιτών της Χαλκιδικής αλλά και των πολιτών της Θράκης που αντιδρούν δυναμικά σε αντίστοιχες επενδύσεις. Τα αποτελέσματα της Χαλκιδικής άλλωστε είναι ορατά δια γυμνού οφθαλμού εδώ και χρόνια.
Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ θα είμαστε αρωγοί σ΄αυτόν αγώνα, καλή δύναμη».