Θολώνουν τα ήδη θολά νερά
Σοφία Βούλτεψη
Την ώρα που μέχρι την τελευταία στιγμή οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεχίζουν να κινούνται πάνω σε κινούμενη άμμο, σκορπίζοντας την αβεβαιότητα και εξάγοντας διαφωνίες, αφήνοντας μάλιστα να διαρρεύσουν ακόμη και σενάρια περί νέας συνάντησής τους την προσεχή Κυριακή, στην Ελλάδα η κυβέρνηση συνεχίζει να θολώνει τα νερά και να μην αποκαλύπτει το διαπραγματευτικό της σχέδιο – αν υπάρχει τέτοιο.
Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, που (ξανα)συναντήθηκε χθες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (ο οποίος πρέπει να είναι πια ο πλέον ενημερωμένος άνθρωπος στον πλανήτη), γίνονται σκληρές διαπραγματεύσεις και διευθετούνται «τεχνικά θέματα», κάτι που απαιτεί, όπως είπε, νηφαλιότητα και ενότητα.
Όσον αφορά στην διαπραγματευτική γραμμή, σύμφωνα με όσα τεχνηέντως αφέθηκαν να διαρρεύσουν, η Ελλάδα εμφανίζεται απλώς να ζητά τα πάντα:
Και ένα γερό κούρεμα του χρέους, «για να ελαφρύνουν τα βάρη του ελληνικού λαού» και αυτό να μην θεωρηθεί χρεοκοπία και να υπάρξει μόνιμη λύση και να υπάρξει ρευστότητα στην αγορά και να εφαρμοστεί το «Σχέδιο Μάρσαλ» και, προφανώς να… έλθουν να τους κάνουν αέρα, διότι αυτοί θα… κααααάθονται, υποδυόμενοι τους κυβερνήτες της χώρας.
Επιπλέον, για να συμβούν όλα αυτά, η κυβέρνηση χρειάζεται και κάτι ακόμη: Να συμφωνήσουν όλοι μαζί της και να περάσει η νέα δανειακή σύμβαση με 180 βουλευτές – ενώ όλες οι προηγούμενες δεν ήταν τόσο σημαντικές ώστε να τεθούν στην κρίση του πλανηθέντος προεκλογικά λαού.
Εν ολίγοις, για όσο διάστημα (δύο ολόκληρα χρόνια) η κυβέρνηση παρίστανε ότι σώζει την χώρα – και απλώς πήγαινε από δόση σε δόση και από θριαμβολογία σε θριαμβολογία χωρίς να κάνει απολύτως τίποτε – μπορούσε να το κάνει μόνη της.
Τώρα, που η χώρα οδεύει προς χρεοκοπία, χρειάζεται βοηθούς!
Για να εκβιάσει μάλιστα μια θετική ψήφο στη Βουλή και να αποκτήσει επιτέλους συνενόχους, ζήτησε, δια του κ. Βενιζέλου, να… αποδειχθεί η «αυξημένη πολιτική ευθύνη», την οποία θυμήθηκαν κατόπιν «κουρέματος».
Για να φέρει, όμως, η κυβέρνηση την δανειακή σύμβαση προς ψήφιση με 180 βουλευτές, θα πρέπει να δεχθεί ότι απειλείται η εθνική κυριαρχία.
Και επομένως, δεν την φέρνει, αλλά ζητά εκ των προτέρων συμφωνία – αποδοχή της παράδοξης αυτής διαδικασίας, που αποτελεί άλλη μία εκτροπή από την δημοκρατική νομιμότητα.
Σε διαφορετική περίπτωση, σε περίπτωση δηλαδή μη συμφωνίας που πλέον είναι βέβαιη, καθώς η πρόταση απορρίφθηκε από τη Νέα Δημοκρατία, η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές και το ΠΑΣΟΚ θα ισχυρίζεται μετά πως δεν το άφησαν να ολοκληρώσει την (καταστροφική) θητεία του και την… θριαμβευτική πορεία του προς την σωτηρία της χώρας.
Φυσικά, όλα αυτά τα μαγειρέματα προκάλεσαν αντιδράσεις. Με αποτέλεσμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, το πρωί να λέει (στον Real FM) ότι είναι δυνατόν η κυβέρνηση να ζητήσει πλειοψηφία 180 ψήφων και το βράδυ, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, να διερμηνεύει τη βούληση του ελληνικού λαού, λέγοντας πως «δεν θέλει εκλογές, αλλά μια πιο υπεύθυνη στάση των πολιτικών δυνάμεων απέναντι στα προβλήματα της χώρας»! Και όλα αυτά, την ώρα που χθες, η Ελλάδα χαρακτηριζόταν αφερέγγυα από τον επικεφαλής για τις αξιολογήσεις του αξιόχρεου χωρών του διεθνούς οίκου Fitch, Τόνι Στρίνγκερ, εκτιμώντας πως είναι αναπόφευκτη η χρεοκοπία της.
Και την ώρα επίσης που μέσα στην ευρωβουλή, ο επικεφαλής της Ομάδας των Φιλελευθέρων Γκι Φέρχοφσταντ, αποκάλυπτε έγγραφο που, όπως είπε, κυκλοφορεί στους διαδρόμους της γερμανικής Βουλής, σύμφωνα με το οποίο το ύψος του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους θα ανέρχεται στο 60%.
Δυστυχώς, το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να καταρρεύσει παίρνοντας μαζί του και τη χώρα…