Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Νέες δημοπρατήσεις από την Εγνατία Οδό

Μέσα στο Νοέμβριο δημοπρατείται το τμήμα Στρυμωνικός – Λευκώνας – ανισόπεδος κόμβος Χριστού
Εντός του Νοεμβρίου δημοπρατείται από την «Εγνατία Οδός ΑΕ» το τμήμα Στρυμονικός - Λευκώνας - ανισόπεδος κόμβος Χριστού του κάθετου άξονα Θεσσαλονίκη - Σέρρες - Προμαχώνας, που έχει συνολικό μήκος 96 χιλ., ενώ ήδη δόθηκε σε κυκλοφορία τμήμα του ίδιου άξονα στην περιοχή του κόμβου του Λαχανά.

Το τμήμα που δόθηκε στην κυκλοφορία έχει μήκος 30 χλμ. και ο προϋπολογισμός του ήταν 76 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ. Οπως επισήμανε ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης, που επισκέφτηκε την περιοχή, έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες για την ολοκλήρωση των κλάδων του ανισόπεδου κόμβου Λαχανά και στόχος είναι να ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.
Το τμήμα Στρυμονικό - Λευκώνας - ανισόπεδος κόμβος Χριστού, που θα δημοπρατηθεί το Νοέμβριο, έχει μήκος 22 χλμ. και, ουσιαστικά, θα γίνει επαναδημοπράτηση, αφού ο αρχικός ανάδοχος κηρύχθηκε οριστικά έκπτωτος.
Η εργολαβία αφορά τις εργασίες για την ολοκλήρωση του τμήματος Στρυμονικό - ανισόπεδος κόμβος Χριστού, καθώς και εργασίες για τη μεγαλύτερη βελτίωση και λειτουργικότητα του συνόλου του κάθετου άξονα. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 120 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ και η απαιτούμενη πρόσθετη χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη. Εκτιμάται ότι θα υπάρχει ανάδοχος αρχές του 2012, ενώ ο χρόνος εκτέλεσης του έργου υπολογίζεται στους 20 μήνες.
Επίσης, σε εξέλιξη είναι οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση του τμήματος Σιδηρόκαστρο (Κάτω Αμπέλα) - ανισόπεδρος κόμβος Πετριτσίου, μήκους 9 χλμ. και προϋπολογισμού 37 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ. Υπολείπεται μόνον η ολοκλήρωση των εργασιών σύνδεσης με τα όμορα τμήματα, καθώς και η ολοκλήρωση των εργασιών ασφαλτόστρωσης και σήμανσης.
«Ο κάθετος άξονας Θεσσαλονίκη - Σέρρες - Προμαχώνας είναι απόλυτης προτεραιότητας, τόσο για την Ελλάδα και για τους νομούς απ’ όπου διέρχεται, όσο και για την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Είναι μέρος του Πανευρωπαϊκού Αξονα 7, τον οποίο η χώρα μας έχει εντάξει στα βασικά ευρωπαϊκά δίκτυα. Είναι θετικό ότι και η κυβέρνηση της Βουλγαρίας άρχισε τον τελευταίο χρόνο να δημοπρατεί τμήματα του πανευρωπαϊκού αυτού οδικού άξονα από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα μέχρι τη Σόφια, ένα θέμα που για πολλά χρόνια έθετε η χώρα μας προς τη βουλγαρική πλευρά», επισημαίνει ο κ. Μαγκριώτης.