Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Ν. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ : Η Ν.Δ. ΠΑΡΕΧΕΙ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΣΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ- ΘΥΜΑΤΑ

«ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΣ ΦΕΡΕΝΤΖΕΣ» ΤΟ ΑΣΕΠ
Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Αχαΐας κ. Νίκος Νικολόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ράδιο «Μαρκόνι» και στο δημοσιογράφο Αντώνη Κουμιώτη, ερωτηθείς για την απόφαση της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που αφορά την απόλυση 30.000 εργαζομένων απάντησε:

«Η Νέα Δημοκρατία δεν θα επιτρέψει απολύσεις εργαζομένων και μάλιστα με αποκλειστικά κομματικά κριτήρια.

Δεν θα αφήσει την κυβέρνηση να γυρίσει τη χώρα πολλά χρόνια πίσω, στην εποχή της πλατείας Κλαυθμώνος.

Την αδράνεια και αδυναμία της κυβέρνησης να πετύχει έστω και στοιχειωδώς τους δικούς της στόχους, δεν μπορεί η Κυβέρνηση του μνημονίου να τη φορτώνει και πάλι στους εργαζόμενους, αυτή τη φορά «πετώντας» τους στο δρόμο.

Πιστεύετε ότι γίνονται «προγραφές» με τις λίστες προς απόλυση η εφεδρεία;

Απολύτως Για τούτο η Νέα Δημοκρατία ζητά από την κυβέρνηση να αποτολμήσει να συμπεριλάβει μέσα στα στοιχεία που αναγράφονται στους «καταλόγους προγραφών» το έτος πρόσληψης των απολυμένων και να το δημοσιοποιήσει στο διαδίκτυο!

Μα το ΑΣΕΠ δεν θα παρέμβει;

Το ΑΣΕΠ χρησιμοποιείται σαν κομματικός φερεντζές μια και καλείται να κατατάξει σε σειρά τους ουσιαστικά πλέον απολυμένους που ήδη θα έχουν επιλέξει οι διορισμένες από την κυβέρνηση διοικήσεις.

Πώς πιστεύετε πως θα βγει η χώρα από την τραγική κατάσταση που βρίσκεται;

Η Ν.Δ. με το Ζάππειο ΙΙ κατέθεσε ολοκληρωμένη και κοστολογημένη πρόταση για την έξοδο από τα αδιέξοδα, που μας οδήγησε η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Και ήταν η πρώτη φορά που Αξιωματική Αντιπολίτευση στην Ελλάδα έκανε κάτι τέτοιο. Δυστυχώς, η Κυβέρνηση συνέχισε την ίδια εγκληματική πολιτική και τα αδιέξοδα έγιναν μεγαλύτερα. Η ύφεση συνέχεια μεγαλύτερη και, όπως διαπιστώνει και η ειδική επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, το χρέος είναι πλέον «εκτός ελέγχου». Οι αιματηρές θυσίες που υφίσταται ο λαός από το Μάϊο του 2010, δυστυχώς πάνε χαμένες μέχρι στιγμής.

Η Ν.Δ. πώς αντιδρά σε όλα αυτά;

Δυστυχώς, δικαιωθήκαμε σε όλες μας τις θέσεις και τις προβλέψεις μας. Καταψηφίσαμε το Μνημόνιο, είπαμε όχι στο Μεσοπρόθεσμο, είπαμε ότι παρά τις θετικές πλευρές της, η συμφωνία της 21ης Ιουλίου δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς και δεν λύνει το πρόβλημα της χώρας μας. Μας χλεύασαν, εντός και εκτός Ελλάδας, μας ασκήθηκαν ασφυκτικές πιέσεις από παντού.

Πιστεύετε ότι τώρα πια υπάρχουν «αυτιά που ακούνε»;

Τώρα όλο και πιο πολλοί αναγνωρίζουν πλέον, ότι οι προτάσεις που κατέθεσε ο Αντώνης Σαμαράς με το Ζάππειο ΙΙ αποτελούν τη βάση, για να βγει η χώρα μας από την τραγική κατάσταση που βρίσκεται και να γίνει η επανεκκίνηση της οικονομίας μας. Οι ώρες είναι εξαιρετικά κρίσιμες. Και πρέπει να δώσουμε σαφές μήνυμα σε μια κοινωνία που αγωνιά και σε ένα λαό που βρίσκεται σε μεγάλη ανησυχία. Είναι προφανές, ότι η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να δώσει αυτό το μήνυμα.

Φτάσαμε στον «πάτο» λέει ο λαός. Κύριε Νικολόπουλε εσείς τι λέτε;

Είτε με τον Παπακωνσταντίνου, είτε με το Βενιζέλο στο Υπουργείο Οικονομικών το βαρέλι δεν έχει πάτο. Γι’ αυτό, πριν η κατάσταση καταστεί μη αναστρέψιμη, πρέπει τη λύση να τη δώσει ο Ελληνικός λαός το συντομότερο. Και είμαι σίγουρος, ότι η Ν.Δ. και ο Αντώνης Σαμαράς, θα λάβει ισχυρή λαϊκή εντολή για να ξεκινήσει την τιτάνια προσπάθεια της ανόρθωσης της Ελλάδας μας.

Σαν αρμόδιος Τομεάρχης Εργασίας, πως σχολιάζετε την εκτόξευση της ανεργίας σε ποσοστά τεράστια και πρωτόγνωρα;

Η ανεργία είναι το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα της εποχής μας. Είναι ο σκληρός πυρήνας της κρίσης. Μέσα σε λίγο χρόνο, η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, «κατόρθωσε» να αυξήσει κατακόρυφα την ανεργία, «επιτυγχάνοντας» διαδοχικά ιστορικά υψηλά. Οι συνέπειες της εκτόξευσης αυτής της ανεργίας είναι πολλές και δραματικές, ειδικά αν λάβουμε υπόψη το γενικότερο οικονομικό πλαίσιο πλήρους οικονομικής ύφεσης ως αποτέλεσμα της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς το αδιέξοδο για χιλιάδες Έλληνες που χάνουν τις δουλειές τους και μαζί με αυτές κάθε ελπίδα ότι θα μπορέσουν να βγούν από την ανεργία.

Καλά όλα αυτά. Ο Αντώνης Σαμαράς τι προτείνει;

Είχαμε επισημάνει σαν Ν.Δ. σε όλους τους τόνους, ότι η έλλειψη κάθε αναπτυξιακής πολιτικής σε συνδυασμό με την πρωτοφανή και εξοντωτική περιοριστική πολιτική, θα οδηγήσει σε τεράστια ύφεση την οικονομία μας και θα εκτοξεύσει την ανεργία. Δυστυχώς, επαληθεύτηκαν και οι πιο απαισιόδοξες προβλέψεις μας και σχεδόν ο ένας στους πέντε Έλληνες είναι άνεργος. Μόνο ένα θετικά αναπτυξιακό οικονομικό περιβάλλον γεννά θέσεις εργασίας. Με την έννοια αυτή η ολοκληρωμένη οικονομική μας πρόταση Ζάππειο ΙΙ πιστεύουμε ότι μπορεί να δώσει θετική προοπτική στην αντιμετώπιση της ανεργίας. Απαιτείται καθολική κινητοποίηση για να αντιμετωπιστεί και να ελεγχθεί.

Από την άλλη μεριά, το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας το έχει προτείνει και η Νέα Δημοκρατία…

Πράγματι, αλλά εμείς προτείναμε τον θεσμό της εργασιακής εφεδρείας, αναγνωρίζοντας την ανάγκη συρρίκνωσης του δημοσίου τομέα, κατά τρόπο όμως που αφενός δεν θα οδηγούσε στην άμεση απόλυση δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων και αφετέρου, θα έδινε τη δυνατότητα σε όσους τίθονταν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας να μην απολέσουν την οικονομική και κοινωνική τους αξιοπρέπεια.

Πέστε μας κάτι περισσότερο, γιατί υπάρχει σύγχυση.

Η πρόταση εργασιακής εφεδρείας της Ν.Δ. προέβλεπε την λήψη από τον εργαζόμενο των βασικών αποδοχών- και όχι του 40% του μισθού που δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα μικρό ΄΄επίδομα ανεργίας΄΄- με πρόνοια, ακόμα και για εξασφάλιση έως τη σύνταξη όσων ήταν πάνω από 50 ετών και από τρία έως έξι χρόνια, για όσους ήταν από 30 έως 50 ετών. Και αυτά, υπό την προϋπόθεση πως η οικονομία θα ανέκαμπτε και θα δημιουργούνταν θέσεις εργασίας, ενώ στην αντίθετη περίπτωση, τα όρια εφεδρείας θα παρατείνονταν. Η πρότασή μας για την εργασιακή εφεδρεία εγγυάται δημοσιονομικό κέρδος αλλά και κοινωνικό όφελος. Η Κυβέρνηση τη μετέτρεψε σε προθάλαμο και διαδικασία απολύσεων. Προφανώς διαφωνούμε πλήρως. Ο πανικός και η σύγχυση είναι κακοί σύμβουλοι σε μια Κυβέρνηση που αποτυγχάνει παντού.

Γιατί υπάρχει επενδυτική άπνοια;

Στην κρισιμότερη συγκυρία των τελευταίων δεκαετιών, αντί να επιδιώκουμε με κάθε τρόπο την ανάπτυξη, η χώρα μας, δυστυχώς, βλέπει ήδη το ΑΕΠ της να συρρικνώνεται με ρυθμούς της τάξεως του 7%. Το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς, η μία εκτίμηση για το πού τελικά θα σταματήσει η ύφεση αναιρεί την άλλη προς το χειρότερο. Η κατάσταση είναι απαγορευτική, τόσο στις δημόσιες όσο και στις ιδιωτικές επενδύσεις.

Γιατί δεν έρχονται ξένοι επενδυτές;

Στον τομέα των ιδιωτικών επενδύσεων, οι έκτακτες εισφορές και η συνολική φορολογική πολιτική της κυβέρνησης επιδεινώνουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας και δημιουργούν αρνητικό επενδυτικό περιβάλλον.

Πώς πήγε ο νέος αναπτυξιακός νόμος του ΠΑΣΟΚ;

Η εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών σκοτώθηκε, με αποτέλεσμα να μην εκδηλώνεται παρά μηδαμινό ενδιαφέρον, προκειμένου να γίνει αξιοποίηση των κινήτρων του νέου επενδυτικού νόμου. Το πρώτο εξάμηνο ισχύος του νέου επενδυτικού νόμου υποβλήθηκαν, σε όλη την Ελλάδα, μόνο 142 επενδυτικά σχέδια, που αντιστοιχούν σε ενισχύσεις της τάξεως των 94 εκατομμυρίων ευρώ για φοροαπαλλαγές και 97 εκατομμυρίων για επιχορηγήσεις. Με δεδομένο ότι το συνολικά διαθέσιμο ποσό ήταν 2,5 δις. ευρώ, έστω και σε βάθος χρόνου, ακόμα κι αν εγκριθούν όλες οι αιτήσεις, οι συνολικές ενισχύσεις θα είναι 12 φορές μικρότερες σε σχέση με τις προβλεπόμενες.

Τι γίνεται με το ΕΣΠΑ;

Το ΕΣΠΑ είναι ένα από τα λίγα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του το κράτος και δεν αξιοποιείται. Η Ελλάδα είναι 20ή στις απορροφήσεις μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ, ενώ το Σεπτέμβριο του 2009 ήταν 5η με προφανείς αρνητικές επιπτώσεις, τόσο για την ελληνική περιφέρεια όσο και για την αγορά. Η κυβέρνηση χρειάστηκε δεκαοκτώ ολόκληρους μήνες για να δεχτεί αυτό που πρότεινε η Ν.Δ. , ως προς την διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μείωση της εθνικής συμμετοχής.

Με τα περίφημα ΣΔΙΤ;

Τα έργα Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα καρκινοβατούν και οι συμβάσεις παραχώρησης των αυτοκινητοδρόμων κινδυνεύουν με καθυστερήσεις ή και με ματαίωση.

Εσείς τι θα κάνετε;

Η Ελλάδα πρέπει επειγόντως να γίνει μια χώρα φιλική στην υγιή επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις. Χρειάζεται ένα πραγματικό αναπτυξιακό σοκ. Οι τρείς πρώτες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται μετά το καλοκαίρι συμφωνούν στα κύρια ευρήματά τους: Η ελληνική κοινωνία αντιλαμβάνεται ότι η διακυβέρνηση της χώρας από το ΠΑΣΟΚ τα δύο τελευταία χρόνια υπήρξε παταγώδης αποτυχία και αρνητική εξέλιξη. Η συντριπτική πλειοψηφία απαντά απερίφραστα ότι αδυνατεί να ανταπεξέλθει σε νέα οικονομικά μέτρα και επιζητά μείωση φόρων, μέτρα για την ανάπτυξη και επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου. Συμφωνεί δηλαδή με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, και δικαιώνει την πολιτική που από την πρώτη στιγμή υποστήριξε η ΝΔ και ο Αντώνης Σαμαράς. Όπως είναι φυσικό, η ΝΔ αποκτά μεγάλο πλέον προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου το οποίο φτάνει για την ώρα μέχρι τις 7,4 μονάδες σε εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος.

Τέλος τι πρέπει να γίνει;

Είναι άλλο το τι θεωρητικώς «απαιτείται» και «θα έπρεπε» μπροστά στο πλήρες σημερινό αδιέξοδο και άλλο το τι πράγματι «μπορεί και πρέπει να γίνει» όσο διατηρείται η σημερινή καταστροφική πολιτική. Για αυτό καλούμε τον Ελληνικό λαό να αξιώσει μαζί μας εκλογές τώρα, με την πίστη κραταιά ότι οι Έλληνες μπορούμε.