Ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ) από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την κατάρρευση της γέφυρας στον Μελισσουργό
Της Φανής Σοβιτσλή
Με τον φόβο μιας νέας δυνατής νεροποντής, που μπορεί να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερες ζημίες στις περιουσίες τους, ζουν πλέον οι κάτοικοι της Απολλωνίας, του Μελισσουργού και της Ρεντίνας στον δήμο Βόλβης.
Τους φόβους τους επιβεβαιώνει η ανυπαρξία σχεδίου αντιπλημμυρικής προστασίας, που καθιστά ανοχύρωτη την ευρύτερη περιοχή, ενώ, με δεδομένο ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα τα αποχετευτικά έργα στο τμήμα της Εγνατίας οδού από την εταιρεία, ορατός είναι ο κίνδυνος να θρηνήσουν θύματα σε περίπτωση που σημειωθεί ανάλογη των προηγούμενων ημερών καταιγίδα.
Την ίδια ώρα, η διοίκηση της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία ζήτησε να κηρυχτεί ο δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, διέταξε χθες τη διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης για την κατάρρευση τμήματος γέφυρας στο χωριό Μελισσουργό, η οποία κατασκευάστηκε το 2006. Η περιφέρεια θα ζητήσει να αποδοθούν ευθύνες στην κατασκευάστρια εταιρεία, έργο που ανατέθηκε από την πρώην νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης.
Και ενώ οι καταστροφές είναι τεράστιες από τις πλημμύρες που προκλήθηκαν σε Απολλωνία, Μελισσουργό, Ρεντίνα και Μόδι -οικισμοί που μέχρι προχθές προσπαθούσαν να αποκαταστήσουν τις εκτεταμένες ζημίες από τις βροχοπτώσεις του Οκτωβρίου του 2006-, η διοίκηση της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας υποστηρίζει πως, αν στο παρελθόν δεν είχαν γίνει ορισμένα τεχνικά έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, με τη δυνατή νεροποντή σήμερα θα θρηνούσαμε θύματα.
Ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Μίμης Φωτόπουλος, μιλώντας σε χθεσινή σύσκεψη για την αποτίμηση των ζημιών σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, υποστήριξε ότι “είναι αδιανόητο ένα καινούργιο, σχετικά, έργο, όπως η γέφυρα στον Μελισσουργό, να καταρρέει με μια νεροποντή, και γι’ αυτό τον λόγο θα ζητηθεί να αποδοθούν ευθύνες”. Πάντως, η περιφέρεια και ο δήμος Βόλβης εκτιμούν μεν ότι οι ζημιές είναι μεγάλες, ωστόσο υποστηρίζουν θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερες, δεδομένου ότι ο όγκος του νερού που μετρήθηκε ήταν τριπλάσιος από την αντίστοιχη δυνατή βροχόπτωση το 2006. “Οι ζημίες είναι τεράστιες και θα πρέπει να αναλάβει άμεσα τις ευθύνες της η ‘Εγνατία Οδός ΑΕ’, ολοκληρώνοντας τα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή. Διαφορετικά, φοβάμαι ότι σε περίπτωση νέας δυνατής βροχόπτωσης θα θρηνήσουμε θύματα”, υπογράμμισε ο δήμαρχος Βόλβης Δημήτρης Γαλαμάτης.
Άρχισε η καταγραφή ζημιών
Από χθες το πρωί συνεργεία των αρμόδιων υπηρεσιών της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του δήμου Βόλβης άρχισαν τις καταγραφές των ζημιών που προκλήθηκαν σε δεκάδες σπίτια και εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργειών. Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τον Μελισσουργό, την Απολλωνία και το Μόδι πλημμύρες σημειώθηκαν και στα Βρασνά, στις εκβολές του Ρήχιου ποταμού που φούσκωσε, ενώ από την ορμή των νερών υποχώρησε το οδικό επαρχιακό δίκτυο στην Παραλίμνη, που οδηγεί στον Λαγκαδά.
Στη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην περιφέρεια υπό τον αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Απ. Τζιτιζικώστα και τους αντιπεριφερειάρχες Μ. Φωτόπουλο και Ι. Γιώργο, της περιφερειακής ενότητας Χαλκιδικής, αποφασίστηκε η διενέργεια ΕΔΕ, ενώ συζητήθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα της καταγραφής που ήδη ξεκίνησε από χθες το πρωί. Με τη βοήθεια των υπηρεσιακών παραγόντων έγινε αξιολόγηση των καταστροφών στα δημόσια έργα των νομών Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, καθώς και των ζημιών που υπέστησαν οι κάτοικοι των συγκεκριμένων περιοχών που επλήγησαν από την κακοκαιρία.
Οι αντιπερειφερειάρχες επεσήμαναν ότι οι καταστροφές ήταν περιορισμένες, σε σχέση με τις αντίστοιχες του 2006, παρά το γεγονός ότι το ύψος της βροχής και ο όγκος των υδάτων ήταν τριπλάσια από εκείνα του 2006, γεγονός που οφείλεται στα τεχνικά έργα που υλοποίησε με ίδιους πόρους το προηγούμενο χρονικό διάστημα η νομαρχία Θεσσαλονίκης.
Παράλληλα, έγινε συντονισμός των περαιτέρω ενεργειών για την αντιμετώπιση του θέματος, καθώς και σχεδιασμός ενεργειών για τον επερχόμενο χειμώνα. Μάλιστα προγραμματίζεται και νέα σύσκεψη με τους υπευθύνους της «Εγνατίας Οδού ΑΕ» και τον αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης κ. Τζιτζικώστα σχετικά με τα αντιπλημμυρικά έργα που πρέπει να γίνουν άμεσα.