Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Hρωίδα του παραμυθιού η 6χρονη Νίνα

Πώς το όνειρο ενός μικρού κοριτσιού έγινε πραγματικότητα χάρη στον φιλανθρωπικό οργανισμό “Make a wish Ελλάδας”
Της Νικολέττας Μπούκα
bouka@makthes.gr

Όταν η εξάχρονη Νίνα είδε τις νεράιδες, δεν πίστευε στα μάτια της. Νόμιζε ότι έβλεπε όνειρο. Κι όμως, ήταν πραγματικότητα. Βρισκόταν στο δάσος του Σέιχ Σου περιτριγυρισμένη από δέκα καλές νεράιδες. Στην αρχή ήταν κρυμμένες πίσω από τα ψηλά δέντρα και περίμεναν τη μικρή φίλη τους. Όταν εκείνη εμφανίστηκε, βγήκαν από την κρυψώνα τους και της χάρισαν δώρα και μαγικά πετράδια για να φτιάξει το δικό της νεραϊδοκολιέ.

Με τον μαγικό αυτό τρόπο η μικρή Νίνα από τη Βόρεια Ελλάδα είδε το όνειρό της να γίνεται πραγματικότητα, χάρη στους εθελοντές του φιλανθρωπικού οργανισμού Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδας) από τη Θεσσαλονίκη. Το κοριτσάκι, που αγαπάει τα πετράδια και τις νεράιδες, είχε εξομολογηθεί το κρυφό όνειρό της στους γονείς της, οι οποίοι φρόντισαν να κάνουν τα πάντα προκειμένου να χαρίσουν χαμόγελο και ευτυχία στο παιδί τους.

Έτσι, ήρθαν σε επαφή με τον Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδας), ο οποίος είναι ένας μη κερδοσκοπικός φιλανθρωπικός οργανισμός, που εκπληρώνει τις πιο βαθιές επιθυμίες παιδιών, ηλικίας από 3 έως 18 ετών, τα οποία πάσχουν από σοβαρές αρρώστιες, απειλητικές για τη ζωή τους.

“Οι γονείς της 6χρονης Νίνας επικοινώνησαν με τον οργανισμό και οι εθελόντριές μας την επισκέφθηκαν και τη ρώτησαν ποιο είναι το πιο μεγάλο όνειρό της. Η μικρούλα αγαπάει τα πετράδια και στο μυαλό της είχε ότι τα πετράδια υπάρχουν στα δάση, όπου ζουν και νεράιδες. Έτσι, ήθελε να φτιάξει ένα κόσμημα μέσα στο δάσος παρέα με νεράιδες”, εξηγεί στη “Μ” η υπεύθυνη του γραφείου της Θεσσαλονίκης, Κάλλη Χαλκιά.

Παράλληλα, περιγράφει ότι ο οργανισμός ανέλαβε την ευθύνη για να στηθεί μια ξεχωριστή γιορτή στο δάσος του Σέιχ Σου. Έτσι, οι εθελόντριες ντύθηκαν νεράιδες και ήταν κρυμμένες πίσω από τα δέντρα. Καθεμία έδινε στην 6χρονη ένα δωράκι από ένα μαγικό πετράδι, ώστε τελικά να καταφέρει να φτιάξει ένα νεραϊδοκολιέ. Επίσης, και η ίδια ντύθηκε νεράιδα.

“Το πρόσωπο της μικρής έλαμπε από χαρά. Ήταν απίστευτο το όλο σκηνικό. Ούτε οι γονείς της δεν το πίστευαν. Η μικρή μάλιστα είπε κάποια στιγμή στις νεράιδες: ο κόσμος σας είναι υπέροχος”, λέει η κ. Χαλκιά.

Παιδικές ευχές και όνειρα

Η 6χρονη Νίνα, όμως, δεν είναι η μοναδική τυχερή που κατάφερε να ζήσει το μεγάλο της όνειρο. Τα τελευταία 15 χρόνια που λειτουργεί στην Ελλάδα, το Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος), με τη βοήθεια των πολύτιμων εθελοντών του, έχει εκπληρώσει περισσότερα από 830 παιδικά όνειρα, ενώ το 2011 ήδη έχει κάνει πραγματικότητα 28 παιδικές ευχές. Είναι παράρτημα του διεθνούς φιλανθρωπικού οργανισμού Make-A-Wish International, ο οποίος έχει παρουσία σε πάνω από 35 χώρες.

Οι ευχές των παιδιών ποικίλλουν και αφορούν από ένα ταξίδι στην Eurodisney μέχρι να γνωρίσουν κάποιο διάσημο πρόσωπο. Άλλα ζητούν να αποκτήσουν κάποιο ξεχωριστό δώρο, όπως για παράδειγμα έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή ή μια ονειρεμένη κρεβατοκάμαρα, και άλλα εύχονται να γίνουν πυροσβέστες, αστυνομικοί ή φωτομοντέλα για μία μέρα.

Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα της 11χρονης Κωνσταντίνας, η οποία πέρυσι ταξίδεψε με το αεροπλάνο μέχρι το Λος Άντζελες, όπου είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά την αγαπημένη της ηθοποιό Βανέσα Χάτζενς, αλλά και της 8χρονης Μάιρας, η οποία ονειρευόταν να βαφτίσει ένα άλογο. Οι εθελοντές της οργάνωσης όχι μόνο της αγόρασαν στολή αμαζόνας, αλλά την πήγαν να επισκεφθεί μία φάρμα. Εκεί έκανε ιππασία με ένα καφέ άλογο, το οποίο... βάφτισε η ίδια με το όνομα Λούκι.

Πολύτιμη η συνδρομή φορέων και ιδιωτών

Στη προσπάθειά του να εκπληρώσει την ευχή της μικρής Νίνας, ο Φιλανθρωπικός Οργανισμός Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος) είχε στο πλευρό του φορείς και επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης που βοήθησαν στην επίτευξη της όλης προσπάθειας, τους οποίους ευχαριστεί. Αυτοί είναι το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και προσωπικά ο καλλιτεχνικός διευθυντής κ. Σωτήρης Χατζάκης για την προσφορά των κοστουμιών, των εθελοντών και των σκηνικών για τον στολισμό του δάσους, τα Ζαχαροπλαστεία Νίκος Αλεξούδας ΕΠΕ και ο κ. Νίκος Αλεξούδας προσωπικά, για την αφιλοκερδή προσφορά του catering και της τούρτας. Επίσης, το Hotel Philippion Thessaloniki για τη διαμονή της οικογένειας, η εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων Avis για την προσφορά αυτοκινήτου, ο κ. Αντώνης Χαραλαμπίδης της εταιρίας 4records για τη μουσική κάλυψη, η κ. Αναστασία Καγιά του Κέντρου Σωματικής Ευεξίας για το καταπληκτικό μακιγιάζ των νεραϊδών, ο κ. Γιάννης Σεμιτζόγλου για τη βιντεοσκόπηση της ευχής, ο κ. Κώστας Τάτσης και η κ. Χριστίνα Φτεριώτη για τη φωτογραφική κάλυψη. Επιπλέον, η κ. Ευγενία Καρλάκη της σχολής χορού Paso Libre για τη χορογραφία, η κ. Κυριακή Σιδηροπούλου για τον στολισμό του δάσους, το κατάστημα Χάνδρες και συγκεκριμένα η κ. Δάφνη Μάνου για τις χάνδρες και τα βραχιολάκια που προσέφερε για τη μικρή Νίνα και φυσικά οι εθελόντριες και εθελοντές του οργανισμού για τη μαγεία που πρόσφεραν στην πραγματοποίηση αυτής της ευχής.

Ο ρόλος του Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος)

Οι εθελοντές του Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος) προσπαθούν, μέσα από τη διαδικασία μιας ευχής, να δημιουργήσουν για τα παιδιά και την οικογένειά τους αξέχαστες εμπειρίες και δυνατές αναμνήσεις, με μοναδικό σκοπό τα παιδιά να γεμίσουν δύναμη και να πιστέψουν στη ζωή. Άλλωστε, όπως λένε οι ίδιοι, η αρρώστια ενός παιδιού αποδιοργανώνει τόσο το ίδιο όσο και την οικογένειά του. Το παιδάκι χάνει τον “πραγματικό κόσμο” και ζει μέσα σε συνεχείς εισαγωγές στο νοσοκομείο, βαρετές και συχνά επίπονες θεραπείες και το άγχος της αποκατάστασης της υγείας του. Τα παιδιά που πάσχουν από επικίνδυνες και απειλητικές για τη ζωή τους αρρώστιες χάνουν τη δυνατότητα να χαρούν τα παιδικά τους χρόνια και πολύ συχνά πέφτουν σε βαριά κατάθλιψη, που τα κάνει να χάνουν σιγά σιγά τη δύναμή τους και τις αντοχές τους.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους ανθρώπους του Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος), η πραγματοποίηση της ευχής τους δυναμώνει την πίστη ότι όλα μπορούν να πραγματοποιηθούν και τους δίνει τη δύναμη και το κουράγιο να συνεχίσουν να παλεύουν για τη ζωή τους. Τους χαρίζει στιγμές ευτυχίας και τα βοηθάει να ξεχάσουν για λίγο την αρρώστια τους. Πολύ συχνά, χάρη στη δύναμη και στο κουράγιο που τους δίνει η πραγματοποίηση της ευχής τους, καταφέρνουν και δαμάζουν την ασθένεια που τα “μολύνει” και τα ταλαιπωρεί.



.