Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Σταύρος Καλαφάτης: "Αναγκαίες οι διευκολύνσεις σε όσους αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα στεγαστικά τους δάνεια".

Ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης κ. Σταύρος Καλαφάτης κατέθεσε στη Βουλή την με αριθ. 23357/23-09-2011 ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, με θέμα «Επιτακτική η ανάγκη δραστικών διευκολύνσεων στα στεγαστικά και επισκευαστικά δάνεια του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, που έχουν χορηγηθεί σε δημόσιους και δημοτικούς υπαλλήλους».

Στην ερώτησή του ο κ. Καλαφάτης κάνει αναφορά για "πολιτική γύμνια" της κυβέρνησης, η οποία επέλεξε αντί για το δρόμο της ουσιαστικής ανάπτυξης, την εύκολη λύση των οριζόντιων περικοπών σε συντάξεις και μισθούς δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων.

Αναφερόμενος ειδικότερα στην περίπτωση των εργαζομένων στο Δήμο Θεσσαλονίκης, επεσήμανε την εμφανή ανασφάλεια και απόγνωση που επικρατεί στις τάξεις τους, αφού γίνονται πλέον ορατά τα όρια της κοινωνικής τους εξαθλίωσης.

Και αυτό γιατί πέραν της αρχικής μείωσης των μισθών, το εισόδημα δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων, αναμένεται ότι θα πληγεί δραστικά το επόμενο τρίμηνο, λόγω της αναδρομικής παρακράτησης επί της μισθοδοσίας των ειδικών εισφορών, της μείωσης του αφορολογήτου στα 5.000 € και της περικοπής του Κινήτρου Απόδοσης κατά 50%.

Σύμφωνα με τον κ. Καλαφάτη το πρόβλημα όμως αποκτά εφιαλτικές διαστάσεις και οδηγείται σε συνθήκες αδιεξόδου, με δεδομένο το ότι ένα μεγάλο ποσοστό υπαλλήλων του Δήμου Θεσσαλονίκης (περίπου 800 εργαζόμενοι) έχουν προβεί στη σύναψη δανειακών συμβάσεων με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (Τ.Π. & Δ.), για στεγαστικά δάνεια, των οποίων οι δόσεις παρακρατούνται κάθε μήνα από τη μισθοδοσία τους. Ήδη 187 υπάλληλοι παρέλαβαν εκκαθαριστικά μισθοδοσίας από μηδενικά έως και ποσού 300 ευρώ.

Προς αυτή την κατεύθυνση ο κ. Καλαφάτης καλεί την κυβέρνηση να πείσει τις τράπεζες και ιδιαίτερα το Τ.Π. & Δ. που αποτελεί φορέα του Δημοσίου, προς την κατεύθυνση διευκόλυνσης των δανειοληπτών, που αντικειμενικά βρίσκονται σε δυσμένεια εξυπηρέτησης των δανείων τους.

Ειδικότερα ο κ. Καλαφάτης ζητά άμεσα από τους αρμόδιους Υπουργούς :

· να εξετάσουν το ζήτημα επιμήκυνσης όλων των στεγαστικών δανείων, που χορηγήθηκαν σε δημόσιους και δημοτικούς υπαλλήλους, ανεξαρτήτως του χρόνου υπογραφής της δανειακής σύμβασής,

· η προτεινόμενη επιμήκυνση των εν λόγω δανείων, να γίνει άτοκα, χωρίς δηλαδή επιπλέον επιτοκιακή επιβάρυνση του δανείου για τα χρόνια αυτά.

· εναλλακτικά να μειωθεί το επιτόκιο για το σύνολο των δανείων, μέχρι και τη λήξη της αποπληρωμής τους και τέλος,

· να εξετασθεί η δυνατότητα "περιόδου χάριτος" δηλαδή του παγώματος των δόσεων που αφορούν στο επόμενο τρίμηνο, κατά το οποίο η μισθοδοσία των υπαλλήλων θα συρρικνωθεί λόγω της αναδρομικής παρακράτησης φόρων και εισφορών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης όπως κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων


ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

1. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

2. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΘΕΜΑ : «Επιτακτική η ανάγκη δραστικών διευκολύνσεων στα στεγαστικά και

επισκευαστικά δάνεια του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων,

που έχουν χορηγηθεί σε δημόσιους και δημοτικούς υπαλλήλους».

Η "πολιτική γύμνια" της κυβέρνησης είναι εμφανής. Εγκαταλείποντας νωρίς κάθε ουσιαστική προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής, μεταρρυθμίσεων, αποκρατικοποιήσεων, αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας και άλλων αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, επέλεξε το δρόμο των εύκολων λύσεων. Το δρόμο των οριζόντιων περικοπών σε συντάξεις και μισθούς δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων, ακολουθώντας ισοπεδωτικές πρακτικές χωρίς κανέναν σχεδιασμό, μελέτη ή αξιολόγηση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι εργαζόμενοι στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Η αβεβαιότητα, η ανασφάλεια και η απόγνωση των ανθρώπων αυτών είναι εμφανής, διότι γίνονται πλέον ορατά τα όρια της κοινωνικής τους εξαθλίωσης και της απώλειας κάθε αξιοπρέπειας, εξαιτίας της προχειρότητας και του πανικού των κυβερνητικών αποφάσεων.

Και αυτό γιατί πέραν της αρχικής μείωσης των μισθών τους, το εισόδημα τους αναμένεται ότι θα πληγεί δραστικά και ραγδαία το επόμενο τρίμηνο, λόγω της αναδρομικής παρακράτησης επί της μισθοδοσίας τους :

· της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης 2% (υπέρ των ανέργων),

· της Ειδικής Εισφοράς υπέρ ΤΑΔΚΥ-ΤΠΔΥ 1%,

· του Φόρου Εισοδήματος λόγω της μείωσης του αφορολογήτου από 12.000€ που ίσχυε πριν από λίγους μήνες, σε 5.000€.

Σε αυτά, έρχεται να προστεθεί και η περικοπή του Κινήτρου Απόδοσης κατά 50%.

Το πρόβλημα όμως αποκτά εφιαλτικές διαστάσεις και οδηγείται σε συνθήκες αδιεξόδου, με δεδομένο το ότι ένα μεγάλο ποσοστό υπαλλήλων του Δήμου Θεσσαλονίκης (περίπου 800 εργαζόμενοι) έχουν προβεί στη σύναψη δανειακών συμβάσεων με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (Τ.Π. & Δ.), για στεγαστικά και επισκευαστικά δάνεια, των οποίων οι δόσεις παρακρατείται κάθε μήνα από τη μισθοδοσία τους.

Αποτέλεσμα όλων των ανωτέρω, είναι ότι το επόμενο τρίμηνο οι εν λόγω δημοτικοί υπάλληλοι αναμένεται να παραλάβουν μηνιαία εκκαθαριστικά μισθοδοσίας με δραστικά περιορισμένες αποδοχές. Ήδη 187 από αυτούς έχουν παραλάβει μηδενικά εκκαθαριστικά ή μέχρι και του ποσού των τριακοσίων (300) ευρώ.

Οι υπάλληλοι αυτοί επιπλέον θα κληθούν προσεχώς να καταβάλουν επίσης μέσω των λογαριασμών της Δ.Ε.Η. το ειδικό τέλος για την πρώτη κατοικία τους, την οποία αγόρασαν μέσω τραπεζικού δανεισμού.

Οι εξελίξεις διαφαίνονται ιδιαίτερα δυσάρεστες για όλους τους Έλληνες, οι οποίοι προσπαθούν κάθε φορά να προσαρμοσθούν στα αλλεπάλληλα και αλλοπρόσαλλα κυβερνητικά μέτρα. Το εισόδημα όλων των Ελλήνων περικόπτεται και στις περικοπές αυτές θα πρέπει με τη σειρά τους να προσαρμοσθούν και τα τραπεζικά ιδρύματα.

Και ενώ οι ιδιωτικές τράπεζες προχωρούν δειλά σε ρυθμίσεις των δανειακών τους συμβάσεων, το Τ.Π & Δ. δεν φαίνεται να εξετάζει τη δυνατότητα ιδιαίτερων διευκολύνσεων προς όφελος των δανειοληπτών του. Εμμένει στη στάση του για επιμήκυνση μόνο των στεγαστικών ή επισκευαστικών δανείων, που συνήφθησαν από το 2005 και εντεύθεν.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, έχει λάβει ήδη ομόφωνη απόφαση, ενώ ταυτόχρονα και η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α ζητά την αλλαγή αυτής της στάσης του Τ.Π. & Δ., προκειμένου να προσαρμόσει τα δάνεια στις σημερινές δυσχερείς οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες.

Η κυβέρνηση λοιπόν, έχει την υποχρέωση να καταβάλει κάθε προσπάθεια να πείσει όλους τους τραπεζικούς οργανισμούς της χώρας και ιδιαίτερα το Τ.Π. & Δ. που αποτελεί φορέα του Ελληνικού Δημοσίου, προς την κατεύθυνση διευκόλυνσης των δανειοληπτών, που αντικειμενικά βρίσκονται σε δυσμένεια εξυπηρέτησης των δανείων τους.

Για όλα τα παραπάνω,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. ΥΠΟΥΡΓΟΙ :

1. Προτίθενται να εξετάσουν το ζήτημα της επιμήκυνσης όλων των στεγαστικών και επισκευαστικών δανείων, που χορηγήθηκαν από το Τ.Π. & Δ. σε δημόσιους και δημοτικούς υπαλλήλους, ανεξαρτήτως του χρόνου υπογραφής της δανειακής σύμβασής (δηλαδή και αυτών που συνάφθηκαν πριν το 2005) ;

2. Υπάρχει η πρόθεση η προτεινόμενη επιμήκυνση των εν λόγω δανείων, να γίνει άτοκα, χωρίς δηλαδή επιπλέον επιτοκιακή επιβάρυνση του δανείου για τα χρόνια αυτά ;

3. Εναλλακτικά υπάρχει η πρόθεση μείωσης του επιτοκίου για το σύνολο των δανείων, μέχρι και τη λήξη της αποπληρωμής τους ;

4. Εξετάζεται άμεσα η δυνατότητα "περιόδου χάριτος" δηλαδή του παγώματος των δόσεων που αφορούν στο επόμενο επίμαχο τρίμηνο, κατά το οποίο η μισθοδοσία των υπαλλήλων θα συρρικνωθεί σημαντικά λόγω της αναδρομικής παρακράτησης φόρων και εισφορών ;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Σταύρος Καλαφάτης