Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Αναπόσπαστο μέλος της ευρωζώνης η Ελλάδα

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ - ΣΟΙΜΠΛΕ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ

Σε καλό κλίμα και με αμοιβαίες διαβεβαιώσεις για τήρηση των συμπεφωνημένων ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο των ετήσιων συνόδων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας
Ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι η Ελλάδα θα καλύψει πλήρως τις υποχρεώσεις της.
Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι η χώρα ακολουθεί τον σκληρό δρόμο των μέτρων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ενώ από την πλευρά του, ο κ. Σόιμπλε επανέλαβε ότι "η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη".
Σχετικά με τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, για την οποία χθες ο κ. Σόιμπλε άνοιξε παράθυρο αναθεώρησης, ο γερμανός υπουργός φέρεται να κινήθηκε και πάλι στην ίδια κατεύθυνση διατυπώνοντάς τη θέση του ως ανάγκη εξειδίκευσης όρων της συμφωνίας.
Σύμφωνα πάντως με εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών, κατά τη διάρκεια των σημερινών συζητήσεων μεταξύ των αντιπροσωπειών των κρατών - μελών του ΔΝΤ διαπιστώθηκαν "έντονες διαφορές" για τις αιτίες και τους τρόπους αντιμετώπισης της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Οι Αμερικανοί ζήτησαν από τους Ευρωπαίους "αποφασιστικότερες" και "πιο ξεκάθαρες" κινήσεις, οι αντιπρόσωποι χωρών μελών της Ευρωζώνης επιχείρησαν "να υπερασπιστούν" τις επιλογές τους και εκπρόσωποι των αναδυόμενων αγορών "τοποθετήθηκαν ουδέτερα", διαπιστώνοντας "μεγάλες αδυναμίες" στην αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Αμερικανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για "χάσμα απόψεων" και με την Ουάσιγκτον να δείχνει ανησυχία μπροστά στην "αδυναμία" της Ευρώπης, ενώ φοβάται "νέα ύφεση" στην αμερικανική οικονομία.
Αύριο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα έχει συνομιλίες με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά και την τρόικα, που αποτελούν συνέχεια των διαπραγματεύσεων που είχαν διακοπεί στην Αθήνα Από τις επαφές αυτές θα εξαρτηθεί κατά πολύ μεγάλο βαθμό το θέμα της εκταμίευσης της 6ης δόσης, καθώς και η ημερομηνία άφιξης του κλιμακίου της τρόικας στη χώρα μας.
Την Τρίτη, ο Γιώργος Παπανδρέου μεταβαίνει στη Γερμανία, προσκεκλημένος από τον Σύνδεσμο Γερμανών Βιομηχάνων. Θα έχει δείπνο εργασίας με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. Η συνάντηση κρίνεται ως πολύ κρίσιμη και καθοριστική, καθώς Παπανδρέου και Μέρκελ θα βρεθούν τετ α τετ για πρώτη φορά μετά την τελευταία δραματική τηλεδιάσκεψη.

Σε δέκα χρόνια η έξοδος από την κρίση, αλλά... μένετε ευρώ

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών με δηλώσεις του που δημοσιεύονται σήμερα στο περιοδικό Wirtschaftswoche εκδήλωσε την βούληση της Γερμανίας και της Ενωσης να διατηρήσουν την Ελλάδα εντός ευρωζώνης, εκτιμώντας ωστόσο ότι η χώρα μας ίσως χρειαστεί ακόμη και δέκα χρόνια εωσότου ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της.
"Η Ελλάδα πρέπει σε κάθε περίπτωση να παραμείνει με κάθε κόστος στην Ευρωζώνη, ειδάλλως υπάρχει πραγματικός κίνδυνος διάλυσης της Νομισματικής Ένωσης", σημειώνει ο κ. Σόιμπλε .
Προσθέτει ότι "η Αθήνα, η Ελλάδα είναι -και ιστορικά- βασικό συστατικό στοιχείο της Ευρώπης. Κάθε αρμόδιος γνωρίζει ότι η έξοδός της θα είχε τεράστιες συνέπειες για την Ελλάδα, αλλά και πέραν αυτής. Κυρίως", όπως λέει, "δεν πρέπει να υποτιμηθούν οι επιπτώσεις στον τραπεζικό τομέα".
Στην ίδια συνέντευξη ο Γερμανός υπουργός θέτει πάντως έναν εφιαλτικό χρονικό ορίζοντα για την έξοδο από την κρίση: "Είναι σαφές ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επιστρέψει στις αγορές το 2012, όπως υπολογίζονταν το 2010. Η Ελλάδα είναι πιθανότερο να χρειαστεί δέκα χρόνια παρά ένα για να επανακτήσει πλήρως την ανταγωνιστικότητά της".
Τέλος ο κ. Σόιμπλε στην ίδια συνέντευξη ασκεί κριτική στην ιταλική -εμμέσως δε και στην ελληνική-κυβέρνηση για τις υπαναχωρήσεις της στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.
"Οι υπεύθυνοι στην Ιταλία και σε άλλες χώρες πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι προβληματικό να ανακοινώνονται μέτρα και να εξαγγέλλονται δεσμεύσεις που μετά δεν τηρούνται", λέει ο κ. Σόιμπλε.
Οι δηλώσεις Σόιμπλε γίνονται μία μόλις μέρα μετά την εκτίμηση του κ. Σόιμπλε ότι ενδέχεται να αναθεωρηθούν οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου για την Ελλάδα, ούτως ώστε να προσαρμοστούν στην τελευταία έκθεση της τρόικας.
"Θα πρέπει να επανεξεταστεί κατά πόσο το δεύτερο πακέτο, που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο, είναι σωστό ή όχι, με βάση τις τελευταίες εξελίξεις", ανέφερε χθες, κάνοντας πάντως λόγο και για τα θεαματικά πρόσθετα μέτρα λιτότητας που επέβαλε η Αθήνα.
"Εθνος"