Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Το τρίτο σενάριο μπαίνει στο τραπέζι...

Ρεπορτάζ: Αγγελος Μόσχοβας
Τις προσπάθειες για συντεταγμένη χρεοκοπία της χώρας περιέγραψε ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας σε βουλευτές του ΠαΣοΚ. Επιβεβαιώνοντας πλήρως το χθεσινό ρεπορτάζ του «Κέρδους» περί των τριών σεναρίων που ανέπτυξε ο υπουργός Οικονομικών (μερικό haircut 20%, πλήρης χρεοκοπία, συντεταγμένη χρεκοκοπία με haircut 50%) ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι «άλλο πράγμα η "ασύντακτη" χρεοκοπία και άλλο η αντιμετώπιση του προβλήματος του χρέους, όπως κάνουμε μέσω του PSI. Είναι τελείως άλλο πράγμα».
Αλλωστε διεθνείς αναλυτές ερμήνευσαν τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε - ο οποίος αποκάλυψε ότι συζητείται το ενδεχόμενο «αλλαγής των όρων της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου» - ως προάγγελο αυξημένου haircut 25%-50% μέσω του PSI. Ετσι, επί της ουσίας δηλαδή ο Πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης συνίστανται στην όσο το δυνατόν συντεταγμένη χρεοκοπία της χώρας και παραμονή μας στο ευρώ.
Υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες επεσήμαιναν ότι το σενάριο του μεγάλου haircut συνιστά επί της ουσίας το περίφημο plan-B των Γερμανών, το οποίο όμως ως αντάλλαγμα θα έχει την «πλήρη εκχώρηση της εθνικής μας κυριαρχίας με εγκατάσταση Γερμανών αξιωματούχων σε θέσεις-κλειδιά». Το σενάριο αυτό, όπως έχει αποκαλύψει το «Κ», έχει συζητηθεί σε δύο κυβερνητικές επιτροπές (στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα).
Ωστόσο ο Πρωθυπουργός έσπευσε ταυτόχρονα να επιπλήξει όσους διακινούν τα σενάρια περί χρεοκοπίας, με μία φράση που ερμηνεύτηκε ως αιχμή κατά του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος «εκμυστηρεύτηκε» ενώπιον 50 βουλευτών το σενάριο του haircut 50% το οποίο συνιστά επί της ουσίας ελεγχόμενη χρεοκοπία. «Και, επειδή πολλά λέγονται και γράφονται, περί σεναρίων, τονίζω για μία ακόμη φορά, επιλογή μας είναι να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία του Ιουλίου. Και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο πώς λέγονται κάποια πράγματα» είπε με νόημα ο κ. Παπανδρέου ο οποίος, υπό το βαρύ κλίμα των τελευταίων μέτρων, ο Πρωθυπουργός συνέχισε και χθες το «ψυχολογικό μασάζ» στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα, συναντώντας βουλευτές από την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα.
«Παρά τις δυσκολίες και τα όποια εμπόδια ορθώνονται από αυτές τις εξελίξεις, η κυβέρνηση έχει σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης και την έξοδο από αυτήν και καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια, ώστε μέχρι την άνοιξη να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα» τόνισε στην εισήγησή του προσθέτοντας ότι «στο πλαίσιο αυτό, όλες μας οι προσπάθειες αυτήν την περίοδο κατατείνουν, εκτός από το νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών, στο κλείδωμα της συμφωνίας του Ιουλίου».
Εξήρε τη συμβολή όλων των βουλευτών μέχρι τώρα ως «καθοριστική» και ζήτησε την «ενεργοποίηση όλης της κοινωνίας, στην προώθηση και υλοποίηση κάθε επιμέρους στόχου, που θα μας οδηγήσει και στον μεγάλο στόχο».
Ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι «ξέρουμε τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε, γνωρίζουμε το πώς και είμαι βέβαιος, όπως έχουμε ήδη αποδείξει από τη μέχρι τώρα πορεία μας, ότι μπορούμε και θα τα καταφέρουμε» υπενθυμίζοντας πως «η κυβέρνηση στηρίζεται σε μία ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, πιο ισχυρή ακόμη και από αυτές άλλων χωρών που προσπαθούν να μας βοηθήσουν και καλούνται να πάρουν αποφάσεις στα Κοινοβούλιά τους». Ο Πρωθυπουργός φρόντισε να διαψεύσει για μία ακόμη φορά τα εκλογικά σενάρια επισημαίνοντας ότι οι κάλπες θα «υπονόμευαν» την απόφαση της 21ης Ιουλίου. «Αυτήν την ώρα, που διανύουμε μία κρίσιμη και καθοριστική για το μέλλον της χώρας περίοδο, δεν υπάρχει επιλογή προσφυγής σε εκλογές» είπε χαρακτηριστικά. Ενώ έσπευσε να στηλιτεύσει τοποθετήσεις βουλευτών και υπουργών - ακόμη και του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης κ. Θόδωρου Πάγκαλου - που μιλούν για συγκυβέρνηση ή κυβέρνηση εθνικής ενότητας. «Δεν βοηθά και η καλλιέργεια φημών και σεναρίων περί εκλογών και όποιας άλλης μορφής κυβερνητικών σχημάτων, που θα μπορούσαν δήθεν να αποτελούν λύση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.
Οι βουλευτές από την πλευρά του εξέφρασαν τις αγωνίες τους και άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση. Η κυρία Μαίρη Φαρμάκη επεσήμανε ότι «δεν την έπεισε» ο κ. Βενιζέλος με τα τρία σενάρια που ανέπτυξε στον προχθεσινό ΚΤΕ. Ο κ. Ανδρέας Μακρυπίδης επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας βραχυπρόθεσμος σχεδιασμός για την υλοποίηση του μεσοπρόθεσμου για την αντιμετώπιση των κοινωνικών εντάσεων και για τη στήριξη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για να «μην τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα». Ενώ άσκησε κριτική για το μέτρο των τελών στα ακίνητα. «Κάποιοι υπουργοί τραβούν το κάρο και κάποιοι απλά το κοιτούν. Να τους τραβήξεις το αυτί Πρόεδρε» συνέστησε ο κ. Οδυσσέας Βουδούρης.
Ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος επέμεινε στην άποψη για κυβέρνηση εθνικής ενότητας σημειώνοντας πως «όταν διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει θέμα χρεοκοπίας της χώρας και αν χρειαστεί εθνική συνεννόηση μετά την 6η δόση, τότε να προκηρυχθούν εκλογές». Διαβεβαίωσε πάντως ότι αν έρθει ως μέτρο θα το στηρίξει. Ο κ. Κωνσταντινόπουλος έθεσε το θέμα για τα όσα υποστήριξε περί βουλευτικών προνομίων ο κ. Ηλίας Μόσιαλος για να απαντήσει ο Πρωθυπουργός: «Θεωρήστε το ως μία ατυχή στιγμή. Ο Ηλίας κάνει εξαιρετική δουλειά».
Ο κ. Θανάσης Παπαδόπουλος περιέγραψε την πίεση των βουλευτών από τους οποίους ζητείται να αναλάβουν όλη την ευθύνη για να βγει η χώρα από τη χρεοκοπία σημειώνοντας ότι χωρίς συναίνεση δεν μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος. Εμφανίστηκε απογοητευμένος από την κατάσταση και ζήτησε εκλογές για να παραιτηθεί. Για να αλλάξει το κλίμα ο Πρωθυπουργός απάντησε με χιούμορ: «Θανάση μην λιποψυχάς, θα πάμε μία βόλτα στα Καλάβρυτα!».
Η κυρία Νάντια Γιαννακοπούλου τόνισε ότι «η κοινωνία έχει την ωριμότητα» αλλά ζήτησε να μην «την πληρώνουν όλο οι ίδιοι». Ο κ. Δημήτρης Κουσελάς ζήτησε να μπουν κόκκινες γραμμές στην πολιτική που ασκείται και επανέλαβε την άρνησή του για απολύσεις. Εφερε δε ως παράδειγμα τον ΟΤΕ όπου οι εργαζόμενοι δέχθηκαν μείωση για να αποφύγουν απολύσεις. Η κυρία Μαρία Κυριακοπούλου τόνισε ότι «πρώτα πρέπει να γίνει ανακατανομή προσωπικού και εξορθολογισμός και κατόπιν να πάμε σε εφεδρεία». Ο κ. Τάκης Αντωνακόπουλος είπε προς τον κ. Παπανδρέου: «Πρόεδρε είσαι επιθετικός παίκτης παίζεις στα αντίπαλα καρέ ωστόσο η άμυνα - η κυβέρνηση δηλαδή - δεν αποδίδει».
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στην πανταχόθεν βαλλόμενη Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι η συνέντευξη του βουλευτή Β’ Αθηνών κ. Γιάννη Βούρου ο οποίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να παραιτηθεί: «Η συνείδησή μου έχει καταρρακωθεί. Οι δικοί μου άνθρωποι του άμεσου φιλικού περιβάλλοντος, του οικογενειακού, ό, τι λένε, συμπεριλαμβάνεται σε ένα ρήμα: το πώς αντέχω. Ολα είναι ανοικτά» είπε.
Μάλιστα πρόσθεσε: «Είναι πολύ σκληρό το πορνό. Ο Χέμινγουεϊ είχε πει ότι "μπορεί να καταστραφώ αλλά δεν θα ηττηθώ". Θα μεσολαβήσουν συζητήσεις που θα γίνουν μέσα στο σαββατοκύριακο, θα δω τι από αυτά που συζητήθηκαν στον ΚΤΕ Οικονομικών μπορούν να διατυπωθούν διαφορετικά. Από εκεί και πέρα, βλέποντας και κάνοντας...».
Ενώ εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά του κυβερνητικού εκπροσώπου: «Ο κ. Μόσιαλος δεν σκέφτεται ότι θα φέρει σε λίγο ένα νομοσχέδιο που θα ακυρώνει όλη την ύπαρξη της ΕΤ-1 και θα χρειαστεί την ψήφο των βουλευτών. Κάποιοι πατρίκιοι δεν σκέφτονται ότι έχουν μπει με "ριφιφί" σε αυτήν την ιστορία που λέγεται πολιτική. Θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικοί και στις δηλώσεις τους και στις ενέργειές τους».
Κέρδος